Реклама
Реклама
Реклама

Чим артезіанська вода відрізняється від очищеної водопровідної

  1. Очищена фільтрами або природою
  2. Артезіанська вода - теж вимагає очищення
  3. Звідки береться водопровідна вода
  4. Водопровідна вода + фільтри
  5. У чому особливість мінеральних вод
  6. Яку воду називають "артезіанської"
  7. Як відрізнити воду - звичайну водопровідну очищену від артезіанської очищеної
  8. Як самостійно проконтролювати склад води
  9. Розкажіть друзям:

Фото з виробництва артезіанської води "Хваловская". Ленінградська область.

Вода - за замовчуванням, найпоширеніша субстанція в нашому раціоні (та й в нас самих). Тому важливо розуміти, що ви купуєте, п'єте, фільтруєте. На питання Зожніка відповіла Чернова Олена Іванівна, керівник лабораторії виробника артезіанської води «Хваловская».

Очищена фільтрами або природою

Артезіанська вода подається зі свердловини, водопровідна вода - береться зазвичай з відкритих водойм і очищається.

Артезіанська вода часто насичена фтором, залізом, магнієм і кальцієм, у звичайній водопровідній воді мінералів набагато менше. До речі, тому артезіанська вода може давати осад при кип'ятінні.

Медики вважають артезіанську воду найчистішою і корисною, в ній немає мікроорганізмів, вірусів і бактерій (втім, це не означає, що у водопровідній вони обов'язково є), і, отже, повністю відсутня небезпека зараження інфекційними захворюваннями.

Артезіанська вода - теж вимагає очищення

Однак велика кількість домішок часто не дозволяють пити артезіанську воду відразу після отримання з свердловин. Після деякої очищення, яка набагато простіше і швидше тієї очищення, що проходить водопровідна вода, артезіанська вода стає набагато краще водопровідної за всіма показниками - корисною для здоров'я і смачною.

Майже всі джерела артезіанської води відрізняються зайвою засоленностью. Це й не дивно - сіль у воді накопичувалася протягом сотень або навіть тисяч років. Тому для вживання майже завжди необхідно проводити попередню фільтрацію.

Підібрати потрібний фільтр для води, що використовується допоможе тільки фахівець, проаналізувавши дані про конкретній свердловині, склад води в ній і так далі. Іноді доводиться користуватися відразу декількома фільтрами, кожен з яких буде зменшувати концентрацію певної речовини в артезіанську воду. Потрібно також пом'якшувач і обезжелезователі, установка яких допомагає позбутися від металу і солей жорсткості у воді, запобігаючи появі накипу та осаду.

Лабораторія при виробництві артезінской води "Хваловская".

Використання артезіанських свердловин відрізняється чималою вартістю, до того ж вимагає фінансових витрат на очистку. Системи очищення, що встановлюються на свердловинах, також вимагають уваги фахівців, які визначать наявність тих чи інших солей, концентрацію металу і рівень жорсткості.

Звідки береться водопровідна вода

Вода, яка ллється у нас вдома з кранів, надходить у водопровід з відкритих джерел, практично незахищених від шкідливого впливу навколишнього середовища. Опади, що вбирають в себе шкідливі елементи, присутні в повітрі, - основний ресурс поповнення цих водосховищ.

Під час забору в водопровідну систему вода за допомогою спеціальних фільтрів очищається, а потім хлорується. Однак хлор негативно діє на слизову шлунка і кишечника, а також знищує корисну мікрофлору. Для позбавлення від нього воду залишають на деякий час у відкритому посуді або доводять до кипіння. Але при цьому вода звільняється тільки від залишкового хлору, а пов'язаний залишається в ній і може перетворюватися в небезпечні для здоров'я канцерогени. І ще один неприємний момент - після очищення вода проробляє довгий шлях по трубопроводу, за чистоту якої не можна поручитися.

«Як показала недавній проект «Хваловскіх вод» і «Комсомольської правди» безумовна користь джерельної води - чистий міф. У воді можуть міститися велика кількість небезпечних для здоров'я речовин, які мають накопичувальний ефект. І кип'ятіння ці речовини не усуне, навпаки, може навіть посилити їх вплив на організм. Тому до вибору води, яку ми п'ємо треба підходити відповідально ».

Водопровідна вода + фільтри

Що стосується звичайного недорогого фільтра, то він, безумовно, в деякій мірі очищає воду. Найбільш поширений варіант - вугільні фільтри, які очищають воду від деяких забруднень, але, на жаль, практично безсилі при боротьбі з мікроорганізмами. Перевагою даного фільтра є те, що він поглинає сполуки хлору, в результаті чого вода позбавляється від небезпечного канцерогену.

Завдяки такому очищенню вода стає чистішою, приємною на смак. Якщо ви зупините свій вибір саме на такому приладі, уважно стежте за тим, щоб вчасно міняти фільтруючий елемент. В іншому випадку фільтр буде вже не очищати воду, а навпаки, заражати її.

Більш якісну фільтрацію здійснюють промислові прилади. Вода в цьому випадку проходить від 5 до 7 ступенів очищення, повністю очищаючись. Однак вона при цьому позбавляється і корисних організму мінералів, внаслідок чого вже не несе в собі тієї користі, яку мала б. В ідеалі вода після такої очистки повинна збагачуватися необхідними елементами. Саме таким чином діють заводи, що виробляють бутильовану воду.

У чому особливість мінеральних вод

По правді кажучи, будь-яку природну воду можна назвати мінеральної, так як в ній в тій або іншій кількості розчинені солі та мікроелементи. Але їх склад і концентрація можуть по-різному впливати на організм людини. Тому не кожна вода природного походження, що містить солі і мінерали, придатна для пиття, більше того, не кожна питна вода, що володіє лікувальними властивостями, підходить для щоденного вживання та приготування їжі.

Природну мінеральну воду добувають з водоносних горизонтів в надрах землі. Чим з більшої глибини надходить вода, тим вище ступінь її мінералізації. Її склад залежить від геологічної будови регіону, особливостей залягання порід - цим пояснюється незліченну різноманітність мінеральних вод. Як правило, для видобутку такої води бурять свердловини, але вона може і сама підніматися до поверхні землі. Біля таких джерел зазвичай будують бальнеологічні курорти і санаторії.

Яку воду називають "артезіанської"

Головний критерій, згідно з яким ту чи іншу воду відносять до артезіанської, - це глибина залягання (від 100 до 1000 метрів).

Артезіанські води знаходяться між водотривкими шарами гірських порід і ніяк не взаємодіють з поверхнею, а тому, на відміну від грунтових і грунтових вод, не схильні до забруднення. Склад артезіанської води залежить від часу формування пласта.

Артезіанська вода чистіша вод з наземних джерел, але це не означає, що її можна вживати зовсім без очистки. Тому перед тим як почати пити воду з тієї чи іншої свердловини, проводять лабораторні дослідження і піддають її очищення.

Наприклад, артезіанська вода «Хваловская Premium» видобувається з глибини 230 метрів, очищається і розливається в районі селища Агалатово Ленінградської області. Фото: dagdagaz.livejournal.com.

Порівняння мінеральної води і артезіанської не зовсім коректне: статус мінеральній воді привласнюють за її якісний склад (наявність певної концентрації солей і мінералів), артезіанської - за глибину залягання. Джерела живлення артезіанських вод знаходяться часто в сотнях кілометрів від місць залягання і видобутку.

Все ж об'єднує артезіанську і столову мінеральну воду одне - і та, і інша підходять для щоденного вживання.

Як відрізнити воду - звичайну водопровідну очищену від артезіанської очищеної

Дата випуску і термін придатності повинні бути чітко надруковані на пляшці зверху чи знизу, їх можна побачити відразу.

Сама вода повинна бути абсолютно чистою, без будь-яких домішок і опадів (це стосується не мінеральної, а тільки питної води).

Щоб не нарватися на підробку, досить уважно читати етикетку. Відповідно до Держстандарту на них обов'язково повинні бути вказані:

- назва підприємства, його юридична та фактична адреса;

- джерело, з якого видобувається вода (наприклад, артезіанська свердловина);

- термін придатності і дата розливу;

- умови зберігання;

- на чиє замовлення вона виготовлена;

- свідоцтво про держреєстрацію продукту;

- ступінь мінералізації, жорсткості;

- перелік аніонів та катіонів (корисних речовин типу калію, кальцію, гідрокарбонатів, сульфатів і ін.);

І основне - ГОСТ або ТУ води. Якщо немає цих даних, краще такий продукт взагалі не брати. Так само на сайті постачальника води повинно бути в наявності паспорт якості води або сертифікат. При будь-якому запиті він повинен бути показаний клієнту.

Як самостійно проконтролювати склад води

Існує кілька стандартів на питну воду:

  • Російський стандарт, який визначається відповідними нормами і ГОСТами;
  • Стандарт ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я);
  • Стандарт США і стандарти країн Європейського союзу (ЄС).

Якість питної води на території Росії визначається нормами санітарно-епідеміологічних правил і нормативів, затверджених головним державним санітарним лікарем Російської Федерації. Головним Російським стандартом на питну воду є введені в дію в 2002 р Санітарні правила і норми (СанПіН).

Відповідно до діючих стандартів і норм під терміном питна вода високої якості мається на увазі:

  • вода з відповідними органолептичними показниками - прозора, без запаху і з приємним смаком;
  • вода з рН = 7-7,5 і жорсткістю не вище 7 ммоль / л;
  • вода, в якій сумарна кількість корисних мінералів не більше 1 г / л;
  • вода, в якій шкідливі хімічні домішки або складають десяті-соті частки їх ГДК, або взагалі відсутні (тобто їх концентрації настільки малі, що лежать за межею можливостей сучасних аналітичних методів);
  • вода, в якій практично немає хвороботворних бактерій і вірусів.

Тільки базові показники якості питної води ви можете перевірити будинку самі.

Досвід зі склом

Щоб оцінити ступінь насиченості води хлором і солями, можна використовувати метод зі склом. Для цього краплі води потрібно дати повністю висохнути на склі або дзеркалі.

Після цього по залишився сліду судять про склад води. Так, білі смуги і концентричні кола будуть вказувати на високий вміст солей, а білий наліт - на зайве хлорування води. Відповідно, про чисту воду повідомить відсутність будь-яких слідів.

Досвід з банкою

Якщо воду набрати в чисту 3-літрову банку і поставити на 3 дні в темне місце, то потім можна судити про її складі. Добре, коли вода так і залишилася прозорою, без запаху і осаду.

  • Якщо є осад, то це говорить про великий зміст солей і домішок,
  • Якщо є болотний гнильний запах і вода каламутна - це вказують на заселеність бактеріями.
  • Якщо побачити чітку смугу мастила плівка - це говорить про перевищення концентрації небезпечних хімічних компонентів.

кип'ятіння

Також для оцінки якості і складу рідина можна прокип'ятити. Для цього краще вибрати тару з темним дном і стінками, а кип'ятіння краще проводити протягом 15-20 хвилин. Якщо на стінках посуду залишився наліт, значить, склад води не ідеальний і може знадобитися більш точний аналіз в лабораторних умовах.

У будь-якому випадку точний аналіз води допоможе зробити тільки лабораторія зі спеціальним обладнанням. І в будь-якому випадку потрібно читати етикетки, а при найменшому сумніві вимагати у постачальника води паспорт якості або сертифікат.

Читайте також на Зожніке:

Водний баланс: скільки води потрібно пити і як часто

Шкала розлучення на діагноз: 5 головних ознак псевдодіагностікі

Водна амністія. 3 л води в день пити не треба

Як виміряти відсоток жиру в організмі

Інтерв'ю про «Щоденнику харчування і тренувань», яким ви користуєтеся на Зожніке

Розкажіть друзям:

Максим Кудер Пятница, 02.02.2018