Реклама
Реклама
Реклама

Чи повинні пенсіонери платити за капітальний ремонту

  1. Чи всі пенсіонери мають пільгу
  2. Як отримати компенсацію пенсіонеру
  3. Які документи потрібні

У 2014 році в квитанціях росіян з'явилася нова графа - плата за капремонт спільного майна власників квартир. Частина обтяжливих зобов'язань держава перекинуло на громадян, змусивши їх за власний рахунок ремонтувати не тільки своє житло, але і фасади, дахи, сходові прольоти і інші складові багатоквартирного будинку. Додаткові витрати стали неприємним сюрпризом для малозабезпечених категорій мешканців, особливо тих, хто живе на одну пенсію.

Розуміючи це, законодавці передбачили певні пільги щодо внесення даних платежів. Стаття адресована читачам, що бажають розібратися, чи повинні пенсіонери платити за капітальний ремонт.

Чи всі пенсіонери мають пільгу

Обмеження встановлено за віком - право на преференцію по сплаті внеску на капремонт багатоквартирного будинку отримали громадяни старше 70-ти і 80-ти років.

Пільга у пенсіонерів з'явилася не відразу, а з 1 січня 2016 року. З зазначеного дня стаття 169 Житлового кодексу стала діяти в новій редакції. У неї внесли додатковий пункт, що внески на капітальний ремонт для пенсіонерів, які переступили 70 і 80-річний рубіж, дозволяється встановлювати в скороченому розмірі.

Однак остаточне рішення цього питання автори поправки передали регіональним властям. Житловий кодекс допускає, що оплата капітального ремонту будинку для літніх пенсіонерів може стягуватися на пільгових підставах. Але на федеральному рівні подібна преференція не передбачена.

Кодекс не зобов'язав, а рекомендував місцевим законодавцям ввести привілей за капітальний ремонт пенсіонерам, якщо це дозволяє зробити регіональний бюджет. Пільга полягає не в тому, що її одержувачі менше платять, а в грошової компенсації їх витрат на внесок по капремонту, внесених повністю.

Пільга полягає не в тому, що її одержувачі менше платять, а в грошової компенсації їх витрат на внесок по капремонту, внесених повністю

Крім вікового цензу пільговиків, федеральний закон передбачив два додаткових обмеження:

  1. Розмір компенсації.
  2. Склад сім'ї пенсіонера.

Для громадян 70-79 років компенсація внеску на капітальний ремонт складає 50% від загальної суми, а для тих, хто досяг 80-річчя - 100%. Право на цю пільгу мають:

  • самотньо проживають літні росіяни зазначеного віку;
  • громадяни старше 70 років, якщо їх сім'я складається виключно з непрацюючих пенсіонерів.

Якщо на пільгу претендують літнє подружжя, один з яких працює, а другий - ні, незалежно від їх віку, в компенсації їм відмовлять.

Навіть 100-відсоткова пільга не звільняє пенсіонера повністю від сплати внеску. Вона діє тільки в рамках нормативу, встановленого для жителів конкретного регіону. З іншої частини квартири плата стягується без компенсацій.

Як отримати компенсацію пенсіонеру

Більшість регіонів відгукнулися на пропозицію федеральної влади і надали пільгу по капремонту своїм пенсіонерам. Зокрема, в встановлених ЖК межах плату компенсують в Санкт-Петербурзі, Москві, Тульській і Ульяновської областях, Костромі та інших суб'єктах Російської Федерації.

Однак пенсіонерам не потрібно чекати, що компенсацію їм дадуть за замовчуванням - дана пільга має заявний характер. Для її оформлення літній людині необхідно проінформувати чиновників, що він потребує пільги зі капітального ремонту багатоквартирного будинку . Щоб її досягти, пенсіонер повинен звернутися до органів соціального захисту (за місцем проживання) або найближчий МФЦ.

Важливим услорвіем для отримання компенсації за «капітального» внеску з'явиться відсутність у громадянина заборгованості по оплаті комунальних послуг. Наявність боргу, якими б обставинами його не намагалися виправдати, позбавить пенсіонера пільги на капітальний ремонт (стаття 160 Житлового кодексу).

Які документи потрібні

У соцзабезі або багатофункціональному центрі пенсіонер повинен написати заяву з проханням компенсувати йому витрати на капремонт. До нього пільговик додає:

  • копію посвідчення особи;
  • довідку з бухгалтерії керуючої компанії про відсутність заборгованості;
  • документ про власність на квартиру;
  • отриману квитанцію на оплату внеску;
  • реквізити банківського рахунку, на який потрібно відправити гроші;
  • форму-9;
  • квитанцію, яка вже оплачена;
  • пенсійне посвідчення;
  • довідку про доходи.

копію посвідчення особи;   довідку з бухгалтерії керуючої компанії про відсутність заборгованості;   документ про власність на квартиру;   отриману квитанцію на оплату внеску;   реквізити банківського рахунку, на який потрібно відправити гроші;   форму-9;   квитанцію, яка вже оплачена;   пенсійне посвідчення;   довідку про доходи

Коли претендент на пільгу проживає не один, йому треба документально підтвердити, що інші члени його сім'ї теж є неробочими пенсіонерами. Якщо літній громадянин добре орієнтується в електронних сервісах, він може обійтися без особистої подачі заяви на компенсацію, оформивши виплату через сайт «держпослуги». Однак протягом 10 днів він повинен сам або через довірену особу пред'явити чиновникам оригінали відправлених через Інтернет сканів. Інакше на праві відмовлять.

Пенсіонерам, які відчувають труднощі з пересуванням і не володіють комп'ютерною грамотністю, слід або діяти через довірену особу, або попросити родичів відправити заяву та копії документів рекомендованим листом.

Якщо з документами все в порядку, пенсіонеру оформляють компенсацію в 10-денний термін. За бажанням заявника гроші йому можуть бути виплачені:

  • на банківський рахунок (за наданими реквізитами);
  • поштовим переказом.

Плату за капітальний ремонт будинку багато експертів вважають додатковим майновим податком. Вона встановлюється для всіх пенсіонерів, які мають у власності житло. Однак, як і у випадку з податками, законодавець визначив коло осіб, які мають право на преференцію. Вирішувати, чи потрібно платити пенсіонерам старшого віку внесок на капремонт, федеральна влада доручила регіонам. І в більшості російських суб'єктів для громадян похилого віку встановили пільгу, повністю або частково звільнивши їх від витрат за цією статтею.