Реклама
Реклама
Реклама

Чи мають власники право доступу до даху?

У власників житлових приміщень досить часто виникають проблеми отримати доступ на дах багатоквартирного будинку. Ось і один з наших читачів з республіки Татарстан поставив нам таке питання: «Чи маю я право доступу на дах будинку?».

З одного боку, згідно з Постановою Держбуду від 27 вересня 2003 року № 170 «Про затвердження Правил і норм технічної експлуатації житлового фонду», вхід в горищне приміщення і на дах слід вирішувати тільки працівникам організацій по обслуговуванню житлового фонду, безпосередньо зайнятим технічним наглядом та виконують ремонтні роботи, а також працівникам експлуатаційних організацій, обладнання яких розташоване на даху і в горищному приміщенні (пункт 3 З одного боку, згідно з Постановою Держбуду від 27 вересня 2003 року № 170 «Про затвердження Правил і норм технічної експлуатації житлового фонду», вхід в горищне приміщення і на дах слід вирішувати тільки працівникам організацій по обслуговуванню житлового фонду, безпосередньо зайнятим технічним наглядом та виконують ремонтні роботи, а також працівникам експлуатаційних організацій, обладнання яких розташоване на даху і в горищному приміщенні (пункт 3.3.5).

Пункт 4.6.1.22 того ж Постанови говорить, що «перебувати на даху особам, які не мають відношення до технічної експлуатації і ремонту будівлі, забороняється».

Однак, якщо звернутися до статті 290 Цивільного Кодексу РФ, то власникам квартир у багатоквартирному будинку належать на праві спільної часткової власності спільні приміщення будинку, несучі конструкції будинку, механічне, електричне, санітарно-технічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири.

Те ж саме прописано і в статті 36 Житлового Кодексу РФ: «Власники приміщень у багатоквартирному будинку володіють, користуються і у встановлених цим Кодексом та цивільним законодавством межах розпоряджаються спільним майном в багатоквартирному будинку. За рішенням власників приміщень у багатоквартирному будинку, прийнятим на загальних зборах таких власників, об'єкти загального майна в багатоквартирному будинку можуть бути передані в користування іншим особам у разі, якщо це не порушує права і законні інтереси громадян і юридичних осіб. »

Таким чином, виходить, що закон повністю підтримує право власника на отримання доступу до даху. Якщо ключ дати відмовляються, то зверніться з вимогою дати письмове підтвердження відмови. Якщо Ви зібралися встановлювати на даху будинку супутникову антену, то в деяких випадках необхідно буде отримати дозвіл на установку від Управління Містобудування та власників житла на загальних зборах.

Ось і один з наших читачів з республіки Татарстан поставив нам таке питання: «Чи маю я право доступу на дах будинку?