Реклама
Реклама
Реклама

Акт перевірки житлових умов: зразок заповнення, бланк, довідка

  1. Загальні відомості про такий АП
  2. Нормативне регулювання питання
  3. При визначенні умов проживання для опікуваного неповнолітнього
  4. При визначенні умов проживання для недієздатного повнолітнього
  5. При визначенні умов проживання інваліда
  6. При визначенні умов проживання для отримання державної підтримки
  7. Види актів перевірки житлових умов
  8. зразки документів

Існує безліч типів актів перевірки (наприклад, АП робіт , ФГД , пожежної безпеки і т.д.). Акт перевірки житлових умов заповнюється з метою фіксації житлово-побутових умов будь-якого приміщення. Документ формується співробітниками державних органів при певних умовах і обставинах, про які розповімо детальніше.

Загальні відомості про такий АП

Сутність і призначення

Акт перевірки житлових умов формується в ситуації, коли фізична особа має будь-які взаємини з державними органами. Прикладом цих відносин може бути перевірка умов проживання з боку органів опіки, коли фізична особа планує або ж уже здійснює опіку над неповнолітньою дитиною. Крім того, житлові умови іноді перевіряються державними органами при подачі заяви фізичною особою про надання соціальної допомоги щодо поліпшення або зміни умов проживання людей.

Коли співробітники державних органів перевіряють умови проживання в будь-якому житловому приміщенні, вони повинні не тільки уважно їх досліджувати, але також і зафіксувати отримані результати. Для цього якраз і складається акт перевірки житлових умов, який потім буде прикладатися до іншої документації по аналізованому питанню. Він є свого роду первинним документом, який складається на місці проведення огляду, і в деякій мірі на нього спираються при вирішенні питання про зміну умов проживання. З вище сказаного випливає, що основне призначення подібного акту перевірки житлових умов - відобразити результати проведеної перевірки, вказати індивідуальні параметри житлових приміщень, коротку характеристику будинку, благоустрій прибудинкової території, а також кількість проживаючих в приміщенні людей.

При цьому відзначимо, що, чим детальніше будуть розписані всі пункти, тим більш зрозумілою буде ситуація для прийняття подальшого рішення.

Нормативне регулювання питання

Нормативно-правове регулювання питання, пов'язаного із складанням акта перевірки житлових приміщень, ґрунтується на різних законодавчих актах в залежності від ситуації, що розглядається Нормативно-правове регулювання питання, пов'язаного із складанням акта перевірки житлових приміщень, ґрунтується на різних законодавчих актах в залежності від ситуації, що розглядається. Найбільш яскравими прикладами нормативно-правових документів можуть бути наступні актие

При визначенні умов проживання для опікуваного неповнолітнього

В даному випадку діє Постанова Уряду РФ «Про окремі питання здійснення опіки та піклування» від 18.05.2009 №423. Згідно з цим документом після подання заяви про передачу опіки над неповнолітньою дитиною фізичній особі співробітники органів опіки зобов'язані протягом 3-х днів перевірити наявні житлові умови і скласти відповідний акт. При цьому в документі відображаються відомості про житлові умови майбутнього опікуна, особисті якості фізичної особи, можливість виконання ним діяльності по опікунства, опис проживають з ним членів сім'ї.

Акт перевірки в такій ситуації складається протягом 3-х днів після проведення оцінки в двох примірниках, обидва з яких підписуються співробітником, що проводив обстеження, а також керівником органів опіки. При цьому один примірник документа зберігається в органах опіки, а другий надсилається заявнику, що виявив бажання стати опікуном або опікуном.

На підставі складеного акту, а також інших представлених документів органи опіки виносять рішення про те, щоб дозволити опіку над неповнолітньою дитиною чи ні.

При визначенні умов проживання для недієздатного повнолітнього

При такій постановці питання діє Постанова Уряду РФ «Про окремі питання здійснення опіки та піклування» від 17.11.2010 №927.

За цим документом після подачі заяви про визначення опіки над недієздатним повнолітнім громадянином фахівці органів опіки зобов'язані протягом 7-ми днів проаналізувати наявні умови для проживання і скласти спеціальний акт. У документі фіксується інформація про житлові умови майбутнього опікуна, характеристика особистості фізичної особи, можливість виконання опікунської діяльності, опис проживають разом з ним членів сім'ї.

Акт перевірки в цьому випадку складається в двох примірниках не пізніше 3-х днів після здійснення оцінки. Обидва примірники підписуються фахівцем, який проводив перевірку, і керівником органів опіки та піклування. Один екземпляр документа залишається в органах опіки, а другий передається заявнику, проявившему бажання бути опікуном чи піклувальником.

На підставі заповненого акту та інших представлених документів органи опіки приймають рішення про дозвіл опіки над недієздатним повнолітнім громадянином чи ні.

При визначенні умов проживання інваліда

У даній ситуації діє Наказ Мінбуду Росії «Про затвердження форми акта обстеження житлового приміщення інваліда» від 23 У даній ситуації діє Наказ Мінбуду Росії «Про затвердження форми акта обстеження житлового приміщення інваліда» від 23.11.2016 №836 / ін. Цей акт складається державними органами в тому випадку, коли виникає необхідність пристосувати багатоквартирний будинок для проживання в ньому фізичної особи з обмеженими можливостями.

У нормативно-правовому документі міститься конкретна форма, яку співробітники повинні заповнити. У ній повинна бути зафіксована інформація про те, хто саме здійснював перевірку, які житлові умови інваліда були обстежені, які результати були отримані.

При визначенні умов проживання для отримання державної підтримки

Складати акт перевірки житлових приміщень необхідно відповідно до вимог ст.52 Житлового кодексу РФ, в якій зазначено, що заявник повинен надати спеціальний пакет документів. В акті будуть вказані умови, в яких проживає заявник, і по ньому буде винесено рішення про можливість або неможливість проживання в такому приміщенні.

Види актів перевірки житлових умов

Згідно з наведеними ситуаціями можна виділити певні види актів перевірки, до яких відносяться:

  • при встановленні опіки або піклування над неповнолітньою дитиною;
  • при встановленні опіки або піклування над недієздатним повнолітнім громадянином;
  • при подачі заяви на державну субсидійною підтримку з метою поліпшення умов проживання;
  • при визначенні умов проживання інваліда з метою їх вдосконалення.

Всі акти в якійсь мірі перегукуються між собою, і найголовніша частина в них - саме житлово-побутові умови проживання і характеристика індивідуальних особливостей приміщень.

зразки документів

Приклад заповнення акта перевірки житлових умов (для подачі заяви на державну підтримку з метою поліпшення житлових умов) представлений нижче. Завантажити документ можна тут .

АКТ ПЕРЕВІРКИ ЖИТЛОВИХ УМОВ

«30» Вересень 2017р.

П.І.Б .: Іванов Іван Іванович

проживає за адресою: м Новосибірськ вул. Гагаріна д.154 кв. 35

Комісією у складі:

Гл. інженер Верещагін А.М.

Інженер Пресняков М.А.

Головний бухгалтер Суворова Т.П.

на місці була проведена перевірка житлових умов. При цьому встановлено наступне:

  1. Займана площа - 2 кімнати, загальна площа квартири 34 кв.
  2. Житлове приміщення належить власнику Іванову І.І. (Договір купівлі-продажу №14н від 24.08.2007 р)
  3. Коротка характеристика будинку - ветхий дерев'яний будинок, споруджений у 1957 року народження, квартира окрема, кімнати ізольовані, в приміщеннях прохолодно
  4. Скільки поверхів має будинок ____2_____, на якому поверсі розташована дана площа ____1_____.
  5. Благоустрій будинку і даної квартири - каналізація, газ, холодна вода, центральне опалення
  6. Хто проживає на даній площі:

№ п / п
П.І.Б.
Рік народження
Родинні стосунки
Місце роботи
1 Іванов І.І. 1984 власник ТОВ «Стріла» 2 Іванова Т.В. 1984 дружина ТОВ «Стріла» 3 Іванов К.І. 2006 син не \ раб. 4 Іванова С.І. 2009 дочка не \ раб.

  1. Додаткові дані про заявника - низький рівень заробітку обох батьків, наявність двох утриманців
  2. У чому виражається прохання заявника. Заявник просить надати державну підтримку в розмірі 500 тис. Руб. для придбання іншого житла більшою площею з використанням грошових коштів від продажу наявної квартири

Підписи комісії:

Верещагін А.М.

Пресняков М.А.

Суворова Т.П.

Огляд квартири опікою і складання АП ЖУ показано у відео нижче: