Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для реєстрації дитини

  1. Навіщо потрібна прописка новонародженої дитини?
  2. Прописка новонародженого: терміни і документи
  3. Що ще потрібно, щоб прописати дитину?
  4. Прописка дитини до мами
  5. Як прописати новонароджену дитину до тата
  6. Реєстрація дитини після 14 років
  7. Прописка в квартирах різного виду власності
  8. поширені питання

Які документи потрібні для реєстрації дитини? Заздалегідь готується ряд паперів. Головний з них - свідоцтво про народження. Для його отримання в ЗАГС представляється паспорт (будь-якого з батьків), папір з пологового відділення з даними про народження дитинки, свідоцтво про шлюб. Свідоцтво народження необхідно оформляти в тридцятиденний термін після народження малятка, порушення цього закону пов'язане штрафними санкціями. Якщо свідоцтво вже оформлено, але ви його втратили, то відновити свідоцтво про народження дитини все одно доведеться.

Навіщо потрібна прописка новонародженої дитини?

Прописка новонародженого за законом є обов'язковою. Вона потрібна для нарахування комунальних послуг, оформлення різних документів. Якщо дитина ніде не прописаний, то на батьків можуть накласти штраф за недотримання законодавства.

Реєстрація маленьких дітей може знадобитися в наступних випадках:

  1. Для постановки на чергу в дитячий сад .
  2. При оформленні закордонного паспорта. Прослідкуйте щоб всі дані дитини були вказані вірно, якщо в паспорті помилка в місці народження або неправильно вказано прізвище, можуть виникнути проблеми.
  3. Для оформлення соціальної допомоги.

Не затягуйте з пропискою, тому що на законодавчому рівні передбачено штраф за відсутність прописки . Прописати дитину до 14 років дозволяється за адресою матері, батька, законних представників. У ситуації, коли батьки малюка живуть разом, але зареєстровані в різних квартирах, вони можуть самі вирішити, де буде прописана дитина.

З'ясовуючи, як прописати новонародженого, слід знати кілька нюансів. Зокрема, щоб здійснити реєстрацію немовляти, досить перебування в паспортному столі лише одного з батьків (у разі, коли вони розписані). Але, якщо батько з матір'ю які не перебувають у шлюбі, живуть за різними адресами і немовля реєструється в квартирі свого тата, буде потрібно присутність двох батьків і нотаріально підтверджене материнське згоду. Прописати дитину до його батька без цього документа не вийде.

Якщо малюк залишився без батьківського піклування, прописка новонародженої дитини буде здійснюватися за адресою його опікуна. Щоб зареєструвати згоду інших осіб, прописаних на цій житлоплощі, не потрібно. Головне, щоб опікуни проживали в квартирі на законних правах.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Задати питання

Прописувати дітей на інший житлоплощі (за адресою бабусі, дідусі, дядьки, тітки, знайомого) забороняється.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

До речі, варто задуматися і про те, як отримати СНІЛС на дитину .

Прописка новонародженого: терміни і документи

Конкретних обмежень на період, протягом якого новонародженого треба прописати, немає. Але так як в законі зазначено необхідність у цій процедурі, встановлений грошовий штраф за невиконання такої вимоги. Він накладається на батьків або власників житла, які дозволили проживання в будинку незареєстрованого людини.

Обумовлений лише один момент, що стосується періоду оформлення: якщо батьки немовляти прописані не в одному житло, і мама реєструє малюка на свою адресу протягом тридцяти днів після його появи на світло, їй не доведеться брати довідки з місця проживання батька дитини. В іншому випадку такі папери обов'язково знадобляться.

Для реєстрації дитини потрібно зібрати наступні документи:

Якщо батько не хоче писати заяву, що підтверджує його згоду, працівники установи не має права вимагати, так як законом не встановлена ​​обов'язковість складання подібної заяви. Які документи потрібні тільки в оригіналі, а з яких треба буде зробити копії, краще дізнатися заздалегідь.

Корисно дізнатися, які документи потрібні для виписки з квартири?

Що ще потрібно, щоб прописати дитину?

Що ще потрібно, щоб прописати дитину

Вирушати в паспортний стіл, де пишеться заява, на спеціальному бланку (форма ном.6), заповнюються всі графи відповідно до зразка. Заява пишеться від імені того з батьків, в залежності від того, за чиїм адресою буде прописаний неповнолітній. До нього прикріплюється ксерокопія свідоцтва про народження, свідоцтво про шлюб, ксерокопії паспортів обох батьків. Необхідно також мати довідку, яка підтверджує, що дитина не прописаний за місцем проживання другого з батьків.

Перелік документів може відрізнятися в залежності від виду житла, квартира або будинок, в одному випадку документація включає виписку з будинкової, запросити з ПС. При другому варіанті, потрібно з собою мати домову книгу . Пакет паперів доповнює довідка про л / с ( особистий рахунок ) З бухгалтерії ПС.

Якщо мама малюка зареєстрована за іншою адресою, а прописують дитинку у тата, потрібно представити згоду матері, щоб цей папір мала юридичну силу, потрібно завірити її у нотаріуса. А коли адреса прописки відповідає даним матусі, згода тата не потрібно. Коли об'єкт проживання маленького приватний будинок, реєстраційний запис вноситься в домову книгу.

Всі зазначені папери подають одночасно, уповноважені співробітники перевіряють справжність усіх довідок. Щоб прописати дитину, залишається у відділенні свідоцтво народження і паспорт одного з батьків. У міру готовності записи, вони видаються батькам, здійснюється це в межах тижневого терміну.

До речі, якщо ви збираєтеся в подорож з дитиною, дізнайтеся які потрібні документи для дитини для виїзду за кордон ?

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Прописка дитини до мами

Дуже багато випадків, коли дитя народжується у жінки, яка не перебуває в шлюбі, або якщо тато не визнає дитину своєю. У подібних ситуаціях дитина прописується виключно у мами, так як офіційно у нього тата немає. Як прописати дитину за місцем прописки матері? Після взяття свідоцтва про народження (описано вище), мама приходить в паспортний стіл. Попередньо їй слід зібрати пакет з наступними довідками:

До цих паперів прикріплюється бланк заяви (форма 6), заповнений за зразком.

Але буває і так, що там, де мама має реєстрацію у родичів, але право власності не має. Питається: чи можна прописати дитину без згоди власника? Питання в подібних ситуаціях вирішується на користь дитинку, але цей закон дійсний тільки для першої реєстрації новонародженого.

Коли не виходить прописати дитину в тридцятиденний проміжок часу, від мами зажадають довідку про реєстрованих осіб на житлоплощі тата, з метою підтвердження факту, що дитину які раніше не прописали у нього. Коли мама живе в будинку приватного сектора, то вона приносить і домову книгу.

Після перевірки документів: паспорт мами, свідоцтво про народження, будинкова книга (якщо житло належить приватному сектору) залишається у відділенні ПС. Забираються в семиденний термін з внесеними записами, день видачі призначається попередньо.

Корисно дізнатися, як отримати статус багатодітної сім'ї .

Корисно дізнатися,   як отримати статус багатодітної сім'ї

Як прописати новонароджену дитину до тата

Перед тим, як прописати дитину на житлоплощі тата, оформляється свідоцтво народження, вища зазначено, як це робиться. Якщо батьки в цивільних шлюбних відносинах, але тато визнає факт батьківства, тоді реєструвати дитя можна у нього.

Що потрібно для прописки дитини в подібному випадку? У відділення ПС приходять обоє батьків. Батько заповнює бланк (ф. 6), а мама пише про свою згоду прописати маленького на батьківській квартирі. Обидва бланка видаються в ПС, заповнюються відповідно до зразками. Для першої прописки малятка документація включає:

  • Паспорти і їх ксерокопії (мами і тата);
  • Свідоцтво народження (з ксерокопією);
  • Виписка або будинкова книга;
  • Довідка про Л / с житла.

Коли, незалежно від причин прописати дитину припадає пізніше місячного терміну, від мами потрібно також виписка з будинкової, щоб підтвердити, що у дитини немає прописка у мами. Видається вона в ПС місця, де реєстрували мама. Готові документи видаються протягом семи діб.

Корисно дізнатися, в який термін потрібно прописатися після виписки з попереднього житла?

Корисно дізнатися,   в який термін потрібно прописатися після виписки   з попереднього житла

Реєстрація дитини після 14 років

Згідно із законом, після чотирнадцяти років неповнолітні можуть бути прописані окремо від батьків. При досягненні цього віку, можлива реєстрація на будь-який житлоплощі, незалежно від форми власності. Єдина умова - це згода самого власника прописати мешканця.

Для здійснення цієї процедури будуть потрібні документи:

  • паспорт;
  • завірене батьківське згоду;
  • згода власника квартири;
  • документ, що підтверджує право власності;
  • довідка від батьків про те, що дитина з ними не прописаний.

При подачі заяви треба, щоб був присутній власник квартири і сам юний громадянин, так як реєстрація неповнолітньої дитини проводиться лише по його добровільною згодою.

Трохи інакше виглядає ситуація, коли особа, яка не досягла 18-ти років, хоче зареєструватися в муніципальному житлі. В цьому випадку, вся процедура буде аналогічна, виконуваної повнолітнім людиною. Треба буде взяти дозвіл на реєстрацію від кожного мешканця. Набагато простіше це зробити, коли прописка робиться тимчасова, а не постійна. Скільки коштує тимчасова прописка ? Згідно зі статистикою, ціна послуги відрізняється в залежності від громадянства претендента.

Згідно зі статистикою, ціна послуги відрізняється в залежності від громадянства претендента

Прописка в квартирах різного виду власності

Прописка неповнолітньої дитини в приватизовану квартиру виробляється безперешкодно, якщо хоч один з батьків має реєстрацію в цій квартирі і між батьком і матір'ю (в разі окремого проживання) існує обопільне угоду про місце проживання малолітньої або є судове рішення.

Якщо говорити про іпотечний житло, то необхідно добре вивчити договір з кредитною організацією. Так як деякі фінансові установи вносять в угоду пункт про заборону на реєстрацію в квартирі, фактично перебуває в заставі у банку. Це обумовлено метою забезпечити повернення грошей. У таких випадках навіть, коли в паспортному столі здійснять реєстрацію, кредитна організація може опротестувати це в суді.

Якщо заборон на прописку третіх осіб в іпотечному договорі немає, буде потрібно надати свідоцтво про право житлової власності, іпотечний договір, паспорта (копії) батьків, свідоцтво про народження.

Для прописки в квартирі, займаної із соціального найму, потрібно виконати ті ж заходи, що і при реєстрації в приватизованому житлі.

Незважаючи на начебто просту процедуру, повний перелік документів, і безліч інструкцій, все одно, часто прописка новонародженого призводить до виникнення сотень неоднозначних моментів і спірних ситуацій. Не рідко батьки цікавляться, чи можна прописати немовляти у родичів, якщо у них самих немає ніякої прописки або, як прописати дитину за місцем прописки батька проти його згоди, і багато іншого. Всі подібні моменти індивідуальні і можуть з'ясовуватися в судовому порядку.

поширені питання

Чи потрібен дозвіл тата при прописку малюка у мами? Якщо у батьків адреси прописки не сходяться, і хочуть реєструвати дитину до батькові, тоді згоду мами необхідно (причому потрібно завірити у нотаріуса). А якщо прописують у мами, від тата згода не потрібна.

Чи можна прописати дитину без батьків Чи можна прописати дитину без батьків? Дітям до 14 років можна зробити реєстрацію без них, якщо у одного з батьків за цією адресою є тимчасова реєстрація . Однак співробітники ФМС зажадають згода органів опіки. Далі, щоб прописати дитину до 14 років без участі батьків, необхідно прийти до опікунської ради, тому що наступні процеси реєстрації неповнолітніх окремо від батьків контролюється ними.

Чи можна прописати дитину без згоди власника квартири? Можна зробити лише першу прописку, і тільки тоді, коли там зареєстрована мама або тато. Надалі процеси, пов'язані з випискою і пропискою без безпосередньої участі власника, не здійснюється.

До речі, ви знали, що кожна дитина має право отримати місце в дитячому саду. Дане право гарантовано Конституцією Росії, головне правильно скласти заяву в дитячий сад .

Навіщо потрібна прописка новонародженої дитини?
Навіщо потрібна прописка новонародженої дитини?
Що ще потрібно, щоб прописати дитину?
Як прописати дитину за місцем прописки матері?
Питається: чи можна прописати дитину без згоди власника?
Що потрібно для прописки дитини в подібному випадку?
Чи можна прописати дитину без батьків?
Чи можна прописати дитину без згоди власника квартири?