Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити своє ІП з нуля в 2019 році: з чого почати

  1. Індивідуальне підприємництво - запорука стабільності і благополуччя Індивідуальний підприємець -...
  2. Що необхідно для реєстрації ІП?

Індивідуальне підприємництво - запорука стабільності і благополуччя

Індивідуальне підприємництво - запорука стабільності і благополуччя

Індивідуальний підприємець - це завжди фізична особа, яка легалізувала свою діяльність. Легалізація передбачає реєстрацію суб'єкта господарської діяльності в якості індивідуального підприємця. ІП може стати тільки людина, на відміну від ТОВ. У випадку з господарським товариством, яке виступає тільки в ролі юридичної особи, бувають і винятки. А відбувається це тоді, коли суспільство з обмеженою відповідальністю утворює одну фізичну особу. Однак відкрити своє ІП набагато простіше, ніж стати «засновником-одинаком» ТОВ.

Як зареєструвати свій бізнес?

На просторах мережі інтернет сьогодні можна знайти безліч рекомендацій з приводу того, як почати займатися своєю справою, як сформувати стартовий капітал і як «встояти» на досить хиткому шляху підприємництва. Адже бізнес - це завжди ризик. Розглянемо питання, як зареєструвати своє ІП.

З самого початку необхідно зробити наступне:

  1. . Індивідуальне підприємництво починається з визначення людиною відповідного для нього виду діяльності, якою він планує заробляти на життя як ІП. У цьому питанні допоможе розібратися.
  2. . Для чого це потрібно? Стартові кошти необхідні для створення оборотних і необоротних фондів підприємства. Це можуть бути гроші, майно, майнові права та інше. До речі, можна порекомендувати перед подачею документів на реєстрацію додатково вивчити програми підтримки малого бізнесу в регіоні. Адже завдяки їм можна розраховувати на допомогу від держави у відкритті своєї справи у вигляді грантів або компенсації початкових витрат. У багатьох регіонах така підтримка надається через Служби зайнятості населення. Вони компенсують новим бізнесменам від 60 до 150 тис.р на організацію бізнесу. Конкретна сума залежить від регіону.
  3. Перед тим, як зареєструватися як ІП, фізичній особі потрібно зібрати і підготувати.
  4. Після заповнення форм, отримання дозволів та завірення документів можна вирушати в податкову службу для проходження державної реєстрації ВП.
  5. Вибрати відповідну систему оподаткування. Станом на 2019 рік діють такі режими: УНС, ОСНО, ПСН, ЕНВД, ЕСХН і НПД. Питання вибору системи оподаткування дуже важливий, так як грамотно обраний режим здатний знизити фіскальне навантаження і суттєво вплинути на прибутковість бізнесу. Вже на зазначеному етапі планування своєї справи підприємцю прорахувати всі фінансові вигоди від переходу на ССО або роботи на ОСНО. Адже за замовчуванням всі ІП знаходяться на ОСНО з необхідністю сплати ПДВ, ПДФО, ведення бухобліку. Все це може привести до необґрунтованого додаткового навантаження на бізнес, хоча і дозволяє без праці співпрацювати з представниками великого бізнесу. При цьому деяким ІП доцільно платити податок на спрощеній системі на підставі виручки (ССО-6%). Іншим же - розрахований на основі їх доходів, після зменшення на витрати (ССО-15%). ССО і ОСНО є універсальними системами оподаткування, тоді як інші перераховані режими мають обмеження для переходу за видами діяльності та регіонами для ведення своєї справи.

Чітке розуміння пріоритетного напрямку роботи важливо ще з однієї причини. Деякі види діяльності для бізнесменів без юрособи не доступні. Це, наприклад, виробництво і продаж лікарських препаратів, алкогольної продукції, ЧОП, діяльність інвестфондів, сфер авіаперевезень і деякі інші. Окремі види діяльності зажадають оформлення дорогої ліцензії. Можливо і вступ в СРО. Тут вже будуть значні членські та забезпечувальні внески. Їх розмір може виявитися непідйомним для бізнесменів-початківців.

Згідно із законодавчими актами Російської Федерації, відкрити ІП з нуля на території нашої країни можуть:

  • громадяни РФ;
  • ;
  • особи, які не мають громадянства взагалі.

Також зазначено, що ці суб'єкти однаково рівні перед законом, крім окремих передбачених випадків. Зокрема, в документі, який має найвищу юридичну силу - Конституції - зазначено, що іноземні громадяни та апатриди мають такі ж права і несуть таку ж відповідальність, як і громадяни РФ. Особам, які не є громадянами нашої держави, варто запам'ятати, що реєстрація ІП проходить за місцем реєстрації місця проживання. Тому перед тим, як відкривати ІП, необхідно розібратися з цією проблемою. Існує два шляхи вирішення:

  1. Отримати дозвіл на тимчасове проживання на території певного регіону, в якому ви збираєтеся займатися підприємництвом.
  2. Обзавестися посвідкою на проживання. Цей документ, на відміну від дозволу дає своєму власникові право на безстрокове проживання на території Росії.

Після того, як ці документи оформлені і в документах, що засвідчують особу, поставлені всі необхідні позначки про місце постійного або тимчасового проживання, можна займатися підготовкою реєстраційного пакета.

Вимоги до організації свого підприємництва в РФ досить лояльні і легалізувати свій бізнес може практично будь-хто. Головне, щоб бізнесмен був дієздатним і не мав психічних захворювань (в окремих видах діяльності, таких як робота з дітьми, не припустима також судимість). Оформити свою справу можна, починаючи з 14 років, але до офіційного повноліття за російськими законами потрібно попередньо заручитися підтримкою батьків або інших законних представників.

Чи не є перешкодою для відкриття своєї справи:

  • знаходження в декретній відпустці;
  • вже закрите в минулому ІП;
  • отримання до моменту організації бізнесу статусу пенсіонера;
  • наявність офіційної роботи (крім задіяних на держслужбі);
  • наявні частки у власності ТОВ.

Підприємництво ніяк не вплине на величину зарплати, пенсії, дитячої допомоги, а дозволить ІП паралельно з ним отримувати додатковий прибуток від бізнесу.

Що необхідно для реєстрації ІП?

Якщо ви не знаєте, як відкрити своє ІП і з чого почати процес підготовки до держреєстрації, то вам рекомендовано детально вивчити закон 129-ФЗ. У ньому є все докладні інструкції, які допоможуть виважено зробити вибір на користь того чи іншого виду підприємництва і з першого разу зібрати реєстраційний пакет.

Даний закон був прийнятий ще в 2001 році, але продовжує регулювати процедуру відкриття своєї справи і сьогодні, хоча і з суттєвими поправками. Останні поправки були внесені в нього в грудні 2018 року.

Варто відзначити, що багато людей, які хочуть зареєструватися як ІП, стикаються з проблемою багаторазового повернення документів реєструючими органами з певних причин. Іноді це відбувається, якщо суб'єкт не мав права для здійснення господарської діяльності, наприклад, не досяг повнолітнього віку, або не отримав необхідні дозволи та ліцензії.

Перед тим, як зробити собі ІП, переконайтеся в тому, що вид обраної вами діяльності є законним. Деякі види приватного бізнесу, пов'язані з наданням медичних послуг або заняттям розшукової справи, вимагають отримання сертифікатів або інших документів, що підтверджують право суб'єкта займатися даною діяльністю. У таких випадках наявність «паперу», яка підтверджує рівень освіти індивідуального підприємця, недостатньо.

Ще одна поширена причина для відмови в реєстрації - некоректно заповнена форма Р21001. Її варто попередньо завантажити на офіційному сайті Податкової, щоб бути впевненим у використанні актуальної версії. У форму регулярно вносяться зміни і якщо подати її на застарілому бланку, то в реєстрації відмовлять. Так, починаючи з квітня 2018 року в заяві потрібно додатково прописати електронну адресу ВП.

Щоб стати повноцінним ІП, фізичній особі необхідно в місцеве відділення ФНС подати:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • ;
  • (Це необов'язково, але не варто нехтувати цією заявою для тих ІП, яким не вигідна робота з ПДВ);
  • , Яка дорівнює восьмистам російських рублів.

Федеральна податкова служба всіляко сприяє спрощенню процедури державної реєстрації ІП, тому з'явилися нові способи подачі документів. Тепер їх можна передати особисто, поштою або через довірену особу. При подачі документів через представника не можна забувати про довіреності, попередньо завіреної нотаріально.

Щоб стимулювати розвиток малого бізнесу в Росії процедуру реєстрації для нових ІП суттєво спростили. Тепер подати документи до Податкової інспекції можна і дистанційно через сайт ФНС або портал держпослуги. Але необхідно врахувати один нюанс: для передачі відомостей буде потрібно електронний підпис.

Є ще один приємний бонус для тих, хто буде реєструватися онлайн. Цей метод дозволить заощадити 800 рублів у вигляді суми держмита. У 2019 держмито також не сплачується під час передачі документів через МФЦ.

Процес реєстрації ІП триває не більше 3 робочих днів, після закінчення цього терміну податкова інспекція передає дані про нового суб'єкта господарювання до органів ФФОМС і ПФ РФ, а також видає ІП лист записи з ЕГРІП. Варто звернути увагу, що в 2019 році паперові документи, що підтверджують реєстрацію ІП, не видаються. Листок з випискою з ЕГРІП інспектора направляють по електронній пошті, зазначеної в заяві громадянина. До речі, ІП може самостійно переконатися в отриманні ним статусу підприємця. Для цього можна скористатися пошуком по ЕГРІП по ІПН або ПІБ. Відомості знаходяться у відкритому доступі і абсолютно безкоштовні. Але якщо ІП воліє стандартний і перевірений спосіб отримання інформації на папері, то йому слід подати про це додатковий запит при реєстрації. Забрати друковану версію він зможе особисто або попросити направити його поштою.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

Що необхідно для реєстрації ІП?
Як зареєструвати свій бізнес?
Для чого це потрібно?
Що необхідно для реєстрації ІП?