Реклама
Реклама
Реклама

Як реєструвати договір оренди земельної ділянки

  1. Процедура реєстрації договору оренди земельної ділянки
  2. Які документи необхідно надати
  3. функції Росреестра
  4. Як відбувається процедура реєстрації
  5. терміни
  6. вартість
  7. Договір не зареєстрований: наслідки

У разі укладення договору оренди земельної ділянки на довгостроковий період (понад рік), а також за участю юридичної особи, дана угода підлягає обов'язковій держреєстрації в Росреестра.

Процедура реєстрації договору оренди земельної ділянки

Процедура реєстрації передбачає проходження декількох етапів:

  1. Підготовка комплекту необхідних документів, підписання орендного договору сторонами.
  2. Сплата держмита в установленому розмірі.
  3. Звернення в Росреестр з комплектом документації або заявою про держреєстрації угоди.
  4. Перевірка наданої документації фахівцями Росреестра.
  5. Ухвалення рішення про держреєстрацію договору оренди або відмову в здійсненні реєстраційних дій.

Які документи необхідно надати У разі укладення   договору   оренди земельної ділянки на довгостроковий період (понад рік), а також за участю юридичної особи, дана угода підлягає обов'язковій держреєстрації в Росреестра

  • У перелік необхідної документації для держреєстрації договору оренди можна включити: три екземпляри угоди, підписаної сторонами;
  • заяву про державну реєстрацію угоди;
  • паспорта сторін або установчі документи від юросіб;
  • квитанція з оплаченою адміністративний збір;
  • правовстановлюючих документація від власника;
  • виписка з ЕГРН (об'єднує виписку з ЕГРП і кадастровий паспорт), яка видається за запитом в Росреестра (вартість документа для фізосіб становить 400 р., терміни підготовки можуть досягати 7 днів).

Залежно від ситуації сторонам можуть знадобитися додаткові документи.
Документ Коли потрібно Ким видається Терміни Ціна Довіреність на представлення інтересів фізичної або юридичної особи При передачі документів через представника Складається сторонами, засвідчується нотаріусом 1 робочий день 200-500 руб. Згода на передачу в оренду ділянки від заставодавця При наявності обтяження на ділянку у вигляді застави Заставодержателем (банком або іншою організацією) Залежить від регламенту роботи заставодержателя Безкоштовно згоду на угоду За участю в угоді неповнолітніх Органами опіки У день звернення Безкоштовно Виписка з ЕГРЮЛ / ЕГРП За участю в угоді юрособи або ІП Податковою службою до 5 робочих днів Безкоштовно Постанова про виділення землі в оренду без торгів / за результатами торгів При виділенні землі в оренду адміністрацією Администр єю муніципального освіти Залежить від регламенту роботи МО Безкоштовно

функції Росреестра

Росреестр - це спеціалізована організація, яка займається обліком земельних ділянок (та інших об'єктів нерухомості) і здійснюються з ними угод: переходу прав власності, запорукою або передачею їх в оренду.

З 2017 року всі відомості про об'єкти нерухомості об'єднані в єдиний реєстр - ЕГРН. Веденням даного кадастру також займається Росреестр.

При реєстрації договору оренди земельної ділянки фахівці відомства перевіряють наявність у власника правових підстав розпоряджатися ділянкою, в тому числі здавати в оренду. Також аналізується, чи немає обмежень для реєстрації орендної угоди.

Наприклад, земля знаходиться в заставі по іпотечному договору, а згоду на угоду від заставодавця відсутня або дана ділянка була вилучена з обігу.

Як відбувається процедура реєстрації

Якщо правові підстави для відмови в реєстрації орендної угоди відсутні, то сторони отримують на руки екземпляр договору з відміткою про його держреєстрації. Аналогічна відмітка про виділення цієї землі в оренду з'являється в ЕГРН. Вона автоматично видаляється після закінчення терміну дії договору оренди.

терміни

З 2017 року засуджено для державної реєстрації договору оренди були істотно скорочені: з 21 до 7 днів. Саме в ці часові рамки повинні вкластися співробітники Росреестра при перевірці документів. При дистанційній передачі документації терміни можуть зрушити на 3-14 днів в залежності від оперативності роботи кур'єрської або поштової служби.

вартість

Вартість реєстрації договору оренди зводиться до інформаційно-технічне забезпечення. Її розмір єдиний для всієї території Росії і не залежить від регіону реєстрації угоди.

Величина держмита за реєстрацію орендної угоди залежить від декількох факторів:

  • Категорія заявника. Фізичні особи сплачують її в розмірі 2000 р., Тоді як для юридичних передбачена підвищена ставка - 22000 р.
  • Категорія земельної ділянки: щодо земель сільськогосподарського призначення встановлений знижений розмір держмита - 350 р.
  • Спосіб подачі заяви на вчинення реєстраційних дій. При електронній формі подачі заяви користувачі можуть розраховувати на знижку. В даному випадку до встановленої величини держмита застосовується коефіцієнт 0,7.

Дуже часто забудовники не виконують свої зобов'язання. яка ж відповідальність забудовника за несвоєчасну здачу будинку передбачена законом? Читайте в нашій статті!

Пільгову іпотеку може отримати багатодітна сім'я з трьома неповнолітніми дітьми. Які умови ще необхідно виконати, читайте в цій статті .

Що таке приватизація і до якого часу її можна оформити безкоштовно - читайте про це в докладному матеріалі .

Договір не зареєстрований: наслідки

Якщо договір оренди, який підлягає обов'язковій реєстрації в Росреестра, не зареєструвати, це спричинить за собою ряд негативних наслідків. Припустимо, орендар порушив умови договору і тривалий час не вносив платежів за експлуатацію землі. Власник зажадав у його оплати неустойки або дострокового розірвання договору, але орендар проігнорував їх. Тоді землевласник звернувся за захистом своїх інтересів до суду. Але суддя відмовив у задоволенні позову, так як незареєстрований в Росреестра недійсність договору і не є правовою підставою для залучення орендаря до відповідальності.

В аналогічній ситуації може виявитися і орендар, якому можуть створювати перешкоди для нормальної експлуатації ділянки, але при цьому розраховувати на захист своїх інтересів у суді він не зможе.

Іншими словами: ключовим негативним наслідком незареєстрованого належним чином договору оренди земельної ділянки є відсутність у того угоди юридичної сили Іншими словами: ключовим негативним наслідком незареєстрованого належним чином договору оренди земельної ділянки є відсутність у того угоди юридичної сили. Це означає, що права власників і орендарів не захищені належним чином договірними зобов'язаннями і вони змушені нести додаткові ризики.

Згідно з чинним законодавством орендні платежі, які орендар перераховує власнику, є його оподатковуваним доходом. Він зобов'язаний перераховувати до місцевого бюджету податок у розмірі 13% від орендної плати для фізосіб або за іншою ставкою в залежності від системи оподаткування для юросіб і підприємців. Багато хто не проходять процедуру реєстрації в цілях «економії» на податках. Але якщо про даний факт дізнаються фахівці ФНС, то проти власника можуть порушити справу за статтею «Ухилення від податків». Покарання за цією підставою залежить від масштабів правопорушення.

Адміністративний кодекс також передбачає відповідальність за порушення чинного порядку реєстрації угод з нерухомістю в вигляді штрафу. Фізособи повинні сплатити штраф у розмірі 1500-2000 р., Юрособи - до 40000 р.

Але залучити сторони договору оренди землі у цій підставі на ділі не так просто: справа в тому, що законодавством не передбачено терміни для подачі документів на реєстрацію після підписання договору. Ймовірно, таке упущення законодавців пов'язано з припущенням про те, що сторони самі повинні бути зацікавлені в якнайшвидшій реєстрації орендного договору і здобутті ним юридичної значимості.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!