Реклама
Реклама
Реклама

Як поміняти і продовжити прострочений закордонний паспорт в 2019 році: що робити в різних випадках

  1. Що робити при виявленні вичерпаний термін дії
  2. Переоформлення: важливі пункти анкети
  3. Що потрібно з документів для біометричного і старого паспорта
  4. Послідовність дій
  5. На що звернути увагу
  6. Причини заміни НЕ прострочений паспорт
  7. втрата документа


Часто мандрівники стикаються з проблемою того, що в'їзд на територію іншої держави стає неможливий, так як закордонний паспорт прострочений. Особливо часто в цю ситуацію потрапляють люди, нечасто виїжджають за кордон. Постає питання, що робити в цій ситуації, і чи не загрожує штраф за прострочений закордонний паспорт.

Що робити при виявленні вичерпаний термін дії

Переоформляти паспорт, який є обов'язковим документом за кордоном, потрібно в разі, коли найближчим часом планується подорож. Закінчення терміну дії документа не тягне за собою грошові виплати, тобто ніякої штраф не передбачений. Якщо поїздка не передбачається, то в прискореному порядку продовження не потрібно.

Однак, перед відпусткою у випадку неуважності і забудькуватості виявити недійсність документа особливо неприємно, якщо подорож вже повністю розплановано. Найкраще заздалегідь подбати про переоформлення, в іншому випадку, з простроченим закордонним паспортом за кордон просто не випустять .

Найкраще заздалегідь подбати про переоформлення, в іншому випадку,   з простроченим закордонним паспортом за кордон просто не випустять

Процес заміни документа як старого виду, так і з вбудованим чіпом, нічим практично не відрізняється від початкової видачі. Документ не забирається в міграційній службі, але якщо термін дії не закінчився, але потрібна заміна закордонного паспорта, то його зобов'язані вилучити працівники територіального ФМС.

При виникненні питання, як поміняти документ з вичерпаним періодом дії, важливо дізнатися про терміни заміни. Час очікування виготовлення також аналогічно первісної видачі документа - 1 місяць без урахування вихідних і офіційних свят. На часовий показник може вплинути сезон, в який здійснюється процедура. Наприклад, влітку існує ймовірність, що багато хто займається тією ж проблемою, так як настає сезон відпусток і канікул, тому процес може затягнутися.

Ще однією причиною затримки видачі може стати завантаженість співробітників місцевого міграційного відділення. Якщо переоформлення прострочений паспорт доводиться на зиму або кінець осені, то документ видається на руки через максимум 14 днів з дня подачі анкети-заяви.

Переоформлення: важливі пункти анкети

Початковим кроком для відновлення актуальності закордонного паспорта є оплата держмита за закордонний паспорт в тому ж розмірі, як і при первинному оформленні, а також заповнення заяви.

Розмір оплати залежить від категорії документа: нового покоління обійдеться в 3 500 р. для громадян, які досягли 18 років, старого зразка - 2 000 р. Для дітей вартість, відповідно. 1 500 і 1 000 р.

Продовжити дію документа можна, тільки повністю заповнивши анкету на закордонний паспорт друкованими літерами і відповідно до встановлених адміністративним регламентом вимогами. Роздрукований бланк повинен бути добре проглядаються, без розлучень і непропечатанних рядків. Анкета передбачає спеціальну графу для того випадку, якщо паспорт загублений або ж прострочений, причому потрібний варіант необхідно підкреслити в рядку «видача, замість використаного або загубленого», ігноруючи словосполучення «первинна видача».

Важливо правильно заповнити 7 графу анкети. Вона має на увазі внесення всієї інформації про документ, термін дії якого закінчився. Відзначається пункт «закордонний паспорт», вписується номер документа, повний термін дії, найменування установи, яка видала паспорт в точному вигляді. Без вказівки цих відомостей відновити паспорт для виїзду за кордон не представляється можливим.

Що потрібно з документів для біометричного і старого паспорта

Список документів для переоформлення з різних причин паспорта нового покоління виглядає наступним чином:

  • Відомості за 10 років про трудовий та відповідної навчальної діяльності, зазначені в трудовій книжці;
  • сплачена квитанція за отримання закордонного паспорта в розмірі 3 500 р., якщо заявнику вже виповнилося 18 років;
  • 2 примірники заповненої за всіма пунктами анкети;
  • Довідка з військкомату для не служив в армії громадян, або ж військовий квиток з відомостями про проходження служби, обмеженою придатності або ж непридатності;
  • Російський внутрішній паспорт в оригіналі, так само необхідна і копія документа;
  • Фотознімки в кількості 2 шт., Виконані на матовому папері, 3 на 4 (колір зробленого фото неважливий).
    Крім того, обов'язковий до пред'явлення в міграційне відділення паспорт закордонного типу, у якого закінчився термін придатності. Потрібно це для перевірки документа і зняття з нього копій. Анкета заповнюється на бланку в форматі pdf. На відповідній сторінці сайту Федеральної міграційної служби можна його скачати.

Зразок закордонного паспорта нового покоління

Продовжити паспорт старого зразка можна, надавши в відділення ФМС за місцем прописки або місцем проживання при тимчасовому перебуванні, такі папери:

  • Виписку з трудової з відомостями про всі місцях роботи, де був задіяний заявник протягом останніх 10 років;
  • Паспорт російського громадянина - оригінал та ксерокопія;
  • Військовий квиток або довідку, виписану в військкоматі - обов'язково для повнолітніх чоловіків;
  • Оплачену квитанцію в розмірі 2 000 грн., Для дитини необхідно сплатити 1 000 р., Якщо вік не перевищує 14 років;
  • Якщо ви хочете внести в закордонний паспорт інформацію про дитину , Обов'язково потрібно здати свідоцтво про народження;
  • 2 фотографії з вимогами, аналогічними біометричного паспорту;
  • 2 анкети, заповнені відповідно до встановлених норм;
  • Всі документи, в яких відображена інформація про наявність російського громадянства у дитини;
  • Прострочений закордонний паспорт в оригіналі для зняття з нього копії в відділенні міграційної служби.

Варіантів заповнення анкети кілька, можна вибрати найбільш підходящий. Перший - заповнення порожнього роздрукованого бланка розбірливим почерком.

Перший - заповнення порожнього роздрукованого бланка розбірливим почерком

зразок заповнення заяви на закордонний паспорт старого зразка

Важливо враховувати, що виправлення і помилки в документі приведуть до повторного заповнення бланка. Другий варіант - заповнення анкети за допомогою комп'ютера. Бланк скачується на російському сайті ФМС.

Заміна старого паспорта або отримання документа в перший раз практично не розрізняються. Написати заяву потрібно обов'язково, міняти на новий варіант небажано по закінченню терміну дії паспорта, через збереження візової історії.

Послідовність дій

Для того, щоб переоформлення паспорта через закінчення терміну його дії не викликало клопоту і не довелося проходити процедуру повторно через наявність помилок в анкеті або неправильному зборі документів, необхідно слідувати чітким планом дій. Послідовність така:

  1. Для швидкого отримання необхідного документа найкраще подавати заявку в холодні сезони, так як влітку через велику завантаженість процес може затягнутися. Для тих, хто не має постійної прописки, час очікування перевищує стандартні терміни в 30 днів.
  2. Записатися через інтернет в електронну чергу, якщо ця функція передбачена в регіоні проживання. Інший спосіб - взяти заздалегідь талон на відвідування співробітника в найближчому відділі міграційної служби. Записуватися ще до того, як зібрані документи, більш зручно, так як їх підготовка не займає багато часу. За час очікування можна зібрати все необхідне (перелік документів представлений вище).
  3. Заповнити будь-яким зручним способом заяву, використовуючи для роздрукованого варіанту кулькову ручку синього кольору або ж чорного. Писати обов'язково потрібно тільки друкованими літерами. Документ завіряти не потрібно (ні за місцем реєстрації, ні на роботі) згідно з останніми нововведеннями.
  4. Підготувати до перевірки паспорт із закінченим періодом дії для ознайомлення з його вмістом співробітниками міграційного відділення. При необхідності знімається копія.
  5. У призначений час потрібно прийти в відділ і представити повний пакет документації. Після цього співробітники повідомлять час готовності паспорта. При подачі заявки електронним способом про час приходу до відділу повідомлять електронною поштою.

Забрати готовий документ можна тільки після пред'явлення внутрішнього російського паспорта.

На що звернути увагу

Причин переоформлення документа, крім закінчення його терміну дії, може бути багато. За законами країни обов'язково потрібно звертатися в ФМС, в наступних випадках:

  • в паспорті більше немає незаповнених сторінок;
  • якщо документ пропав або його вкрали;
  • якщо змінені особисті дані, включаючи ім'я, стать, прізвище;
  • при механічному пошкодженні сторінок або обкладинки.

Якщо паспорт дозволяє виїжджати за кордон, тобто термін його дії не закінчився, а замінити його потрібно з іншої причини, то старий варіант анулюється, при цьому заявнику видається новий екземпляр. Якщо ж термін дії закінчився, то документ залишається у його володаря.

Процедура прийняття документа після закінчення його терміну дії не викликає будь-яких питань з боку співробітників міграційної служби або певних труднощів. Те ж саме стосується і ситуацій, коли до закінчення часу актуальності залишилося менше півроку. Якщо ж термін перевищує 6 місяців, то в ФМС можуть поставитися з небажанням до процедури переоформлення документа, що вимагається, наприклад, для тривалої подорожі в ділових цілях.

Заявнику доведеться в усній або письмовій формі пояснити причину бажання замінити паспорт задовго до закінчення його дії. Не виключено звернення з цього питання до начальника підрозділу. При цьому потрібно заздалегідь ознайомитися з існуючими обмеженнями для заміни раніше проставленного в паспорті терміну.

Причини заміни НЕ прострочений паспорт

Крім вищеописаних причин для заміни документа на новий за умови, що термін дії ще не закінчився, є й інші, які дозволяють офіційно звернутися в міграційну службу для переоформлення. У більшості випадків ці причини обумовлені неможливістю використання паспорта в подальшому. Наприклад, при зміні прізвища, якщо заявник вступив в офіційний шлюб, або статі.

Також законом передбачено обов'язкову зміна документа, якщо внаслідок механічних пошкоджень важлива інформація не може бути прочитана, зіпсована фотографія і т. П. В анкеті наголошується, що видача повинна здійснюватися замість зіпсованого паспорта.

Обов'язково потрібно подавати заяву про зміну, якщо на сторінках не вистачає місця для проставлення відміток прикордонних служб або віз. Обов'язково в заяві потрібно зазначити відповідний рядок із зазначенням того, що документ потрібен замість використаного. Крім того, в якості причини для дострокової заміни може виступати кардинальна зміна зовнішності власника документа.

втрата документа

Якщо паспорт для виїзду за кордон з якої-небудь причини було втрачено, включаючи крадіжку документа, то про подію необхідно відразу заявити в те відділення міграційної служби, в якому він був раніше виданий. Згідно з новими правилами, що діють з минулого року, регульованим адміністративним регламентом, не потрібно більше звертатися за довідкою про втрату паспорта в правоохоронні органи.

Однак у багатьох відділеннях ФМС країни цей документ досі вимагають пред'явити при поводженні з розглянутою проблемою. Варто врахувати, що дія це не є правомірним, тому під час розмови зі співробітником служби необхідно вказати на 111 пункт адміністративного регламенту.

Варто врахувати, що дія це не є правомірним, тому під час розмови зі співробітником служби необхідно вказати на 111 пункт адміністративного регламенту

Після прийняття заяви, що вказує на втрату закордонного паспорта, він визнається недійсним протягом максимум 2 робочих днів. Найкраще попросити співробітника ФМС написати довідку для того, щоб почати оформляти новий документ.

Якщо неприємна ситуація сталася з російським громадянином за межами рідної держави, то допоможуть вирішити проблему в консульстві або офіційному представництві РФ.