Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати гроші замість землі багатодітним в 2019 році: де оформити і які документи потрібні

  1. поняття багатодітності
  2. Виплати багатодітним сім'ям
  3. Програма надання земельних ділянок
  4. Пройдіть соціологічне опитування!
  5. Компенсація у вигляді квартири
  6. Отримання грошей замість землі
  7. Що робити в разі відмови

Час читання: 3 хвилин

Одним із заходів підтримки багатодітних сімей, які потребують поліпшення житлових умов, стала федеральна програма по забезпеченню земельними наділами. В ході її реалізації громадяни отримували ділянки далеко від транспортних шляхів сполучення, без можливості проведення інженерних комунікацій. У підсумку на федеральному рівні було прийнято рішення про заміну земельної ділянки іншими заходами соціальної підтримки. Проаналізуємо варіант, коли багатодітним сім'ям замість землі видають гроші. Одним із заходів підтримки багатодітних сімей, які потребують поліпшення житлових умов, стала федеральна програма по забезпеченню земельними наділами

поняття багатодітності

Перш ніж розглядати питання компенсації за земельний наділ, слід розібратися, яка сім'я вважається багатодітною. Справа в тому, що в РФ немає федерального нормативного акта, що дає точне визначення цьому поняттю. Загальноприйнято вважати такими сім'ї, де виховується троє і більше неповнолітніх дітей. Хоча в деяких регіонах діють локальні акти, згідно з якими багатодітними вважаються сім'ї, які виховують чотирьох і більше дітей.

Виплати багатодітним сім'ям

Держава всіляко підтримує великі сім'ї на федеральному, регіональному і місцевому рівні. Зокрема, законодавство передбачає ряд грошових виплат, належних багатодітним:

  1. Щомісячну допомогу на дитину до півтора років.
  2. компенсація:
    • збільшення вартості життя;
    • вартості товарів для дітей;
    • пов'язана з купівлею продуктів харчування;
    • послуг ЖКГ і на оплату телефонних послуг;
  3. Виплати сім'ям з десятьма дітьми до Дня сім'ї та до Дня знань.
  4. Одноразова виплата при нагороду «Батьківська слава».

Програма надання земельних ділянок

Нормативною базою Програми надання земельних ділянок багатодітним сім'ям є Федеральний закон від 14.06.2011 № 138-ФЗ «Про сприяння розвитку житлового будівництва».

Сім'ям, які мають трьох і більше дітей, надається можливість безкоштовного отримання земельної ділянки в особисте користування з подальшим переходом його у власність.

Порядок розподілу землі і величину ділянки визначають місцеві органи влади. При винесенні рішення враховується кількість дітей і їх вік.

Пройдіть соціологічне опитування!

Що зробити, щоб отримати компенсацію за ділянку

Багато хто задається питанням, яка призначена компенсація багатодітним сім'ям на земділянку. Слід зазначити, що в більшості регіонів така можливість надана тільки тим, хто вже стоїть на черзі на отримання ділянки і житла в місцевій адміністрації.

Натомість землі сім'я може вимагати або квартиру, або гроші. Для отримання компенсації необхідно написати заяву в адміністрацію.

Компенсація у вигляді квартири

Для отримання квартири замість землі необхідно дотримуватися певних умов:

  • проживання в регіоні тривалий час (не менше 5 років);
  • реєстрація за місцем проживання;
  • перебування в черзі на отримання житла;
  • перебування в черзі на отримання земельної ділянки;
  • недостатня кількість квадратних метрів житлової площі в розрахунку на одну людину.

Право на компенсацію отримує тільки та сім'я, яка ще не отримала земельну ділянку. У разі отримання землі сім'я знімається з черги і на житло, і на землю.

Питання про компенсації за земельну ділянку вирішує місцева адміністрація. На федеральному рівні такого закону немає. Прохач звертається до посадової особи, відповідальної за вирішення питань з державними землями (найчастіше це фахівець КУМИ) або до виконавчого комітету муніципалітету.

У заяві на отримання квартири потрібно вказати відомості про те, що сім'ї покладено земельну ділянку, але вони хочуть отримати житло. Також слід детально розписати житлові проблеми, які подружжя не може вирішити самостійно. У заяві на отримання квартири потрібно вказати відомості про те, що сім'ї покладено земельну ділянку, але вони хочуть отримати житло

До заяви потрібно додати документи, що підтверджують скрутне матеріальне становище:

  • довідки про інвалідність;
  • пенсійні свідоцтва;
  • довідки з місця роботи про розмір заробітної плати.

Заява розглядає адміністративна комісія, яка визначає ступінь потреби заявників в житло. У разі позитивного рішення з заявником укладається договір соціального найму.

Потім необхідно зареєструвати в Росреестра право користування даною квартирою.

Отримання грошей замість землі

Як зазначалося вище, багатодітним сім'ям в деяких регіонах замість землі можуть видавати гроші. І в деяких випадках цей варіант більш вигідний для сім'ї, наприклад, якщо чоловік і жінка хочуть переїхати в інший регіон або придбали житло в іпотеку.

Багатодітна сім'я повинна мати право на земельну ділянку і стояти в черзі на його отримання.

Процес отримання грошей замість землі аналогічний процесу отримання квартири в якості компенсації. Заявник звертається до виконавчого комітету адміністрації з письмовою заявою, повідомивши їм про майнові проблеми, які сім'я хоче вирішити за допомогою отриманих грошей. Наприклад, виплатити іпотеку.

Розмір компенсації залежить від того, яку оцінку вартості земельної ділянки дасть незалежний оцінювач. Зазвичай вона дорівнює ринковій вартості.

Виплата грошової компенсації цілком залежить від муніципалітету. Якщо в бюджеті адміністрації недостатньо коштів, прохачеві можуть відмовити.

Таким чином, питання, як отримати гроші замість землі багатодітним сім'ям в 2019 році, досить легко вирішується при наявності достатніх підстав і засобів в місцевому бюджеті.

Що робити в разі відмови

Навіть, якщо в регіоні можлива така компенсація, комісія може відмовити заявнику в задоволенні його прохання. Відмова повинна бути вмотивованою, з додатком виписки з протоколу засідання комісії.

Якщо прохачі вважатимуть відмову неправомірною, то вони можуть звернутися в районний чи міський суд за місцем проживання з вимогою задовольнити їх прохання про отримання компенсації.

До позову необхідно додати:

  • ті ж документи, що подавалися до адміністрації;
  • виписку з рішення комісії з відмовою;
  • квитанцію про сплату мита.

Суд може визнати позов повністю або частково, а також відмовити в його задоволенні. У цьому випадку позивач має право звернутися до вищестоящого суду (обласний, крайовий, республіканський).