Реклама
Реклама
Реклама

Як ми будемо ділити наші гроші?

«Всі гроші, які заробляє чоловік, це загальні гроші «Всі гроші, які заробляє чоловік, це загальні гроші. Всі гроші, які заробляє дружина, - це її гроші ».

Це старий жарт, але суть ухвачено вірно - до сих пір питання грошей у багатьох парах не вирішене.

Навіть дивно, що я до сих пір нічого на цю тему не написав - адже спостереження у мене на цю тему є, і досить показові.

Гроші - це відмінний індикатор стійкості і «щасливе» шлюбу. Я серйозно. Для мене самого це колись стало відкриттям - виявилося, є чіткий зв'язок між тим, як розподіляються гроші в шлюбі, і тим, як люди оцінюють свій шлюб.

Конкретно - якщо у пари бюджет роздільний, то задоволеність своїм шлюбом у них нижче. При спільному бюджеті задоволеність - вище.

Як так виходить? Все просто. Шлюб - це союз, спільний проект, якщо хочете. Тут кожен вкладається всім, чим може, щоб йти до спільної мети. Гроші - це теж з розряду «все, що може».

Коли в парі бюджет роздільний, кожен платить сам за себе, це означає одне - ніякого союзу немає, є люди-сусіди. Вони живуть поруч, може бути, оплачують комуналку та продукти, а й тільки. Спільної мети у них немає, майбутнє їх поки - туманно. Ну да, вони називають себе парою, сплять і гуляють разом, але насправді кожен з них розуміє - все це дуже тимчасово.

Тому і задоволеність нижче.

Спільний бюджет - це чіткий сигнал: «Ми разом, щоб не трапилося». Зрозуміло, що на практиці буває по різному - сам по собі спільний бюджет не врятує шлюб від розвалу. Але в числі інших заходів - зміцнить.

Загальний бюджет показує - обом партнерам приємно те, що вони є одне в одного, і вони хочуть бути один з одним якомога довше.

Крім того, спільний бюджет показує, що подружжя перейшло від мислення індивідуалістичності до мислення кооперативному. Простіше кажучи, вони не сприймають гроші як «мої» або «твої». Це гроші - наші.

Прямо як у відомій байці, коли чоловік просив у жінки її руки, стоячи на одному коліні, а вона сказала: «Вставайте - не тріть НАШІ штани».

Це дуже важливий момент - в роздільному бюджеті гроші, наприклад, чоловіка не вважають (дружиною не прийнято). Якщо це його гроші, то він нехай і вважає, а її справа - витрачати. Даєш нову шубу з рідкісного мексиканського тушкана!

Рівно те ж саме справедливо і в зворотний бік. Чоловік при роздільному бюджеті не вважає грошей дружини - це ж її гроші. Так що, дорога, терміново виділи мені грошей на нову приставку!

У разі спільного бюджету обидва вважають всі гроші, які заробляють. І, відповідно, витрачають акуратніше.

Більш того, витрати зі спільного бюджету завжди обговорюються і обговорюються. Мовляв, з твоєї зарплати ми віддамо за квартиру, з моєї - купимо тобі сумочку. Твої операційні витрати на тиждень - три тисячі (бензин, обіди, газети), мої - три з половиною (дрібна косметика, обіди, бензин). Все, що крупніше - обговорюємо.

Я підкреслю і повторю - не для обсягу, просто в інтернеті часто читають навскоси і деякі важливі думки краще повторити - можливо, тоді читач точно помітить.

Питання дрібних покупок вирішуються виділенням кожному певної суми на тиждень. Наприклад, обидва заробляють по п'ятдесят тисяч. Шістдесят йдуть на квартиру-битовуху-крупниепокупкі-накопичення, сорок діляться навпіл - кожному двадцять тисяч. Витрачати можна як захочеться, але завдання кожного - в цю суму вкластися.

Чи не вкладається? Вчися витрачати гроші правильно, а не як звично. Не можеш встояти перед черговою класної штукою? Взрослей і вчися бачити далі свого носа. Все можна вирішити, було б бажання.

Що стосується великих покупок (не важливо, для кого), то вони узгоджуються. І це обов'язково - бо гроші загальні.

При цьому право голосу - у обох. Тому що у обох в проекті «Наш шлюб» частка акцій - рівно 51% (так, це не помилка - саме 51%, у кожного). Навіть якщо заробляє тільки один з подружжя - право голосу у обох.

Інша справа, що ця схема погано працює, коли один з подружжя вважає, що бюджет повинен бути загальним, а другий - що роздільний бюджет рулить. Ось тут починаються складності.

Втім, їх можна вирішити - досить поставити питання про майбутнє відносин і пари, не вестися на емоційні розводки і ситуацію можна вирішити.

Ну і замітку цю дайте почитати. Багатьом інформація звідси неабияк прочистили мізки.

А у мене все, спасибі за увагу.

До речі, дізнатися більше про психологи грошей можна ось тут .

Прочитайте ще: Хто повинен бути добувачем? Що робити з образою? Профілактика сімейних трагедій

На головну

На головну

Як так виходить?
Чи не вкладається?
Не можеш встояти перед черговою класної штукою?
Що робити з образою?