Реклама
Реклама
Реклама

UiP рекомендує: Кращі тарифні плани для активних користувачів 3G

  1. Вважаємо трафік:
  2. Рейтинг операторів для активного 3G-пользватель:

Коли говорять про 3G, згадують про швидкість і ще раз швидкість

Коли говорять про 3G, згадують про швидкість і ще раз швидкість. Більше третє покоління зв'язку нічим не виділяється в умах більшості. Та й не повинно. Радіус покриття, кількість одночасних підключень до станції, затримки мережі - ніщо з цього не повинно забивати голову абонента. Тому оператори прагнуть тільки збільшувати цифри на банерах.

Серйозно, коли в останній раз ти завантажував Blue-Ray фільм на смартфон? Та ще й через 3G мережа. Сумніваюся, що частіше, ніж раз в ніколи. Єдине, що мені спадає на думку - це спонтанне бажання завантажити фільм з iTunes по дорозі на потяг. Але ця ситуація не менш фантастична, ніж подивитися фільм онлайн через Wi-Fi в електричці. Тому варіантів використання високої швидкості на смартфоні мало. Якщо придумаєш, пиши в коментарях.

Природно, приємно усвідомлювати той факт, що інтернет у тебе літає зі швидкістю 50 Мб / сек і Instagram вантажиться на 0.032 секунди швидше, ніж у людини з якимись 5 Мб / сек даунлоад. Це як намагатися розгледіти різницю між 1080p і 4К на мобільному - знайдеш тільки коли про неї дізнаєшся. Тому улюблена пісня всіх операторів світу, яка називається "А у мене інтернет ще швидше" - не більше, ніж талановитий маркетинг. Як і постійні перевинаходу Apple або поліпшені екрани Sony.

Набагато цікавіше справа йде з витратою трафіку. З приходом 3G він значно виріс, що спровокувало цілу війну між клієнтами і операторами. Тож не дивно, адже якщо є можливість слухати онлайн-радіо, тоді навіщо себе обмежувати, економлячи трафік? Тепер ситуація нагадує маршрутку - одним дме, іншим ні одним вистачає трафіку, іншим ні. Говорити про тих, кому нічого не бракує, ми не будемо. Краще порахуємо, скільки потрібно трафіку користувачеві, які активно сидить в інтернеті.

скористаємося нашій інфографікою . Уявімо собі середньостатистичного активного користувача. Припустимо, що йдучи на роботу він 30 хвилин слухає онлайн-радіо, по дорозі з роботи дивиться 10 хвилин роликів на YouTube і регулярно сидить в фейсбуці - 40 хвилин в день. Прогнози погоди, листування і т.д. в розрахунок навіть не беремо - дрібно для нашого розмаху.

Вважаємо трафік:

30 хвилин множимо на 25 днів - 750 хвилин. Одна пісня це 4 хвилини і 4 Мб трафіку. Значить, наш гіпотетичний Варфоломій витратив на музику вже 750 Мб трафіку.

10 хвилин роликів множимо на 25 днів - 250 хвилин. Якщо взяти інфографіку, то на 5 хвилин відео в 360p йде 31 Мб. Для 480p (не вбивати Варфоломію зір) накинемо ще 9 мегабайт. У підсумку отримуємо 2 Гб трафіку. Привітаємо Варфоломія, він витратив 1,5 Гб (середній тариф для більшості операторів) всього за 15 днів. І це виключно слухаючи музику і дивлячись ролики.

Додамо сюди Facebook - близько 200 Мб. Тут у виграші абоненти, у яких він не тарифікується. Додамо до цього 100 Мб "перевірки пошти" і 300 Мб роликів і музики на вихідних (причому цифра явно занижена). Отримаємо трохи більше трьох гігабайт трафіку, з якого як мінімум для 2,5 Гб (музика і відео) потрібна хороша швидкість завантаження. Кошмарні цифри, якщо чесно.

Висновок так і проситься - для активного користувача не вистачить нейтральних 1,5 Гб трафіку.

Якщо проблема є, її потрібно вирішувати. Що ж можна зробити, озброївшись тарифами вітчизняних операторів?

Почнемо, як і прийнято, з самого великого. У Київстару максимальний тариф розрахований на 2,5 Гб (150 грн). Малувато. Доведеться докуповувати ще гігабайт, що обійдеться в 60 грн. Отримуємо 3,5 гігабайти трафіку за 210 грн. Плюси - Нетарифіковані соціальні мережі. Мінуси - як тільки закінчиться інтернет, вийти в мережу вже не вийде.

У турецького українця за 150 грн можна купити 4 Гб інтернету, чого начебто досить. В плюсах то, що соцмережі знову таки не тарифікуються. Мінуси ті ж, що і у Київстару. Як тільки з телефону полетить останній біт, з мережею можна прощатися.

На честь запуску власного 3G в Одесі, оператор почав роздавати 4 Гб інтернету безкоштовно. Але тільки до лютого. Тариф виходить фантастичний - 4 гігабайти за 15 гривень. Це не демпінг, це вже божевілля. Є тільки одне але. Подібна ціна діє виключно для рідної мережі МТС (яка тільки в Одесі). Ті, хто користується роумінгом від Трімоб, отримають 4 Гб за 70 гривень. Дешево, але не забувай про якість мережі Укртелекому. Судячи з розповідей головного редактора, випадати з мережі будеш частіше, ніж сидіти в інтернеті. Тому не ясно, що закінчиться раніше - трафік або твої нерви. Плюси - як тільки закінчаться 4 Гб, швидкість падає до 150 Кб / сек, чого вистачає на інтернет-серфінг. Мінуси - соціальні мережі тарифікуються.

Укртелеком, при вкрай "посередньої" мережі, палить напалмом. 3 Гб в місяць за 50 грн - здавалося б, відмінна пропозиція. Але як тільки звертаєш увагу на умови тарифу, то переміщаєшся в 2007 рік. Укртелеком сам вирішує, як тобі користуватися інтернетом і виділяє в день не більше 100 Мб. З такими умовами пропозицію перетворюється виключно в маркетинговий хід.

Якщо ти підключив собі єдиного осудної українського CDMA-оператора, то за 40 грн (апдейт: по акції за 20 грн) можна отримати 3 Гб інтернету. Покриття у оператора хороше, все ж стандарт дозволяє. Крім того, після закінчення куплених мегабайт швидкість інтернету ріжеться до пристойних 128 Кбіт / на секунду. Відео вже не подивишся, але в інтернеті серфить нічого не буде заважати. можна навіть послухати "Аристократів" (правда в якості 64 Кбіт / сек).

Рейтинг операторів для активного 3G-пользватель:

  1. інтертелеком
  2. 3Mob
  3. МТС
  4. life :)
  5. Київстар

У хвості плететься Київстар - 210 гривень за 3,5 Гб не дають йому можливості конкурувати навіть в межах великої трійки. Відразу перед ним розташувався life :) - компанія пропонує цілком адекватні 4 Гб за 150 грн, але покриття у молодого 3G оператора все ще кульгає, та й демпінг конкурентів не дозволить піднятися вище.

Трійку лідерів замикає МТС, але поки тільки тимчасово. У компанії власна мережа тільки в Одесі, навантаження лягають на 3Mob, тому реальними нинішні тарифи назвати складно. Але факт залишається фактом, 70 грн за 4 Гб - це краща пропозиція серед операторів Великої трійки.

На почесному другому місці сидить партнер МТС. 3Mob міг би заперечити золото, але денне обмеження трафіку не дасть цього зробити. Серйозно, в Укртелекомі пора вже згадати, що 2007 давно позаду. Виділяти користувачам 100 Мб в день - знущання як над ними, так і над собою. Тому 3 Гб за 50 грн більше схоже на маркетинг, ніж на реальний тариф. Але денної норми повинно вистачити.

Краща пропозиція у Інтертелекому. Акційна ціна в 20 грн за 3 Гб майже дорівнює з "безкоштовними гігабайтами" від МТС, які оператор роздає на своєму шматочку мережі в Одесі. У Інтертелекому мережу набагато масштабніше (практично всі великі, середні міста і магістралі), та й справжня ціна в 40 грн не відлякує. Перше місце.

Оператор Кількість трафіку Ціна трафіку Безлімітний інтернет Тарифікація соцмереж Вартість пакета трафіку на 1 ГБ інтертелеком 3 Гб 40 грн (акційна ціна - 20 грн) так, 128 Кбіт / сек та 20 грн 3Mob 3 Гб (100 Мб / день) 50 грн ні так ні МТС 4 Гб 70 грн та, 150 Кбіт / сек так ні Life :) 4 Гб 150 грн (Київ) немає ні 50 грн Київстар 3,5 Гб (тариф + пакет) 210 грн немає ні 60 грн

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Серйозно, коли в останній раз ти завантажував Blue-Ray фільм на смартфон?
Тож не дивно, адже якщо є можливість слухати онлайн-радіо, тоді навіщо себе обмежувати, економлячи трафік?