Реклама
Реклама
Реклама

Новини пенсійного фронту. Борги Газпрому важливіше життя пенсіонерів.

.
Ось такий залік проведений:
- Газпром позичив гроші на Заході,
- Путін віддав Газпрому гроші пенсіонерів,
- Кредитори отримали свої гроші.
Усе!
Ось такий залік проведений:   - Газпром позичив гроші на Заході,   - Путін віддав Газпрому гроші пенсіонерів,   - Кредитори отримали свої гроші "Газпром", відрізаний від міжнародних ринків капіталу в результаті газової суперечки з Україною, звернувся до пенсійних накопичень росіян напередодні великих виплат за зовнішнім боргом.

У вівторок компанія вдруге з початку року вийшла на російський борговий ринок і зайняла 40 млрд рублів. Інвесторам було запропоновано 3 випуски облігацій - 15-річні на 10 млрд рублів і два транші 30-річних паперів по 15 млрд рублів кожен.

Великі західні інвестори фактично проігнорували розміщення. "Дочки" європейських банків викупили 3-4% паперів (вклавши не більше 1 млрд рублів), повідомив ТАСС Едуард Джабаров - директор відділу російського боргового ринку Sberbank CIB, який виступав організатором випуску.

Майже всю суму - близько 32 млрд рублів - "Газпром" позичив з пенсійних накопичень росіян. 80% облігацій, за словами Джабарова, скупили керуючі компанії недержавних пенсійних фондів.

На ці гроші спочатку робив ставку "Газпром". "Ми орієнтувалися на ті пенсійні кошти, які потрапили в приватні НПФ після квітневого трансферту", - повідомив Джабаров.

"Фактично весь квітень і травень ринок був закритий, в червні в основному банки розміщувалися. Тому ті пенсійні гроші, які інвестувалися в ОФЗ і на депозити, мігрували в ці випуски" Газпрому ", - додав він.

Засоби знадобилися газової монополії напередодні великих виплат за зовнішнім боргом, нагадує Bloomberg .

У середу, 25 липня, компанії потрібно погасити позику на 900 млн євро (1,05 млрд доларів). Отримані від розміщення кошти (544 млн євро за курсом) можуть покрити 60% необхідної суми.

Спочатку "Газпром" мав намір рефінансувати цей борг на Заході: на червень було заплановано розміщення єврооблігацій в британських фунтах. Але його довелося скасувати через рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав "Газпром" заплатити 2,6 млрд доларів "Нафтогазу України".

Після того, як активи "Газпрому" були арештовані в Швейцарії і Нідерландах і аналогічний дозвіл дав Високий суд Лондона, виник ризик, що кошти, які приверне "Газпром", відразу ж будуть заморожені, пояснював раніше джерело "Інтерфаксу", близьке до компанії.

Варіантів зайняти за кордоном у "Газпрому" зараз немає, сказав Bloomberg керуючий директор по брокерським операціям Septem Capital в Москві Ігор Лаухін: "Загроза санкцій і загальна геополітика не дають можливості залучати (гроші) на зовнішньому ринку".

В результаті під ударом опинився рекордний в історії "Газпрому" план зовнішніх позик, за рахунок яких холдинг мав намір фінансувати будівництво трубопроводів в Китай, Туреччину і в обхід України.

Компанія планувала залучити 417 мільярдів рублів, або третину від суми, необхідної на капітальні будівництва (1,2 трлн рублів).

Матеріали по темі