Реклама
Реклама
Реклама

Допомога нотаріуса при покупці гаража

  1. 3 механізму покупки гаража
  2. Роль нотаріуса в процесі оформлення гаража
  3. Чи безпечно купувати пай в ГСК?

Як і в будь-яких інших операціях з покупкою нерухомості, для безпечного оформлення угоди купівлі-продажу гаража буде потрібно допомога нотаріуса . За рахунок залучення незалежної третьої сторони, якій він є, можна убезпечити себе від ризиків і надійно закріпити за собою право на цей об'єкт.

3 механізму покупки гаража

В першу чергу слід сказати про те, що гаражі в Росії можуть передаватися одним з трьох способів:

  • Шляхом продажу членства в гаражно-будівельному кооперативі (ГСК). Це найпоширеніший в Москві спосіб. Найчастіше угода укладається в простій письмовій формі і посвідчується головою ГСК. Просто одна людина поступається за гроші іншому своє місце (тобто свій гараж) в кооперативі.
  • Шляхом продажу приватизованого гаража в ГСК. Якщо власник паю кооперативу вже оформив право власності на цей гараж, отримав кадастровий паспорт і зареєстрував свої майнові права в Росреестра, він може розпоряджатися цим об'єктом як будь-який інший нерухомістю.
  • Шляхом продажу гаражів, які не входять до складу гаражного кооперативу, як окремо розташованих об'єктів нерухомості разом із земельною ділянкою. У цьому випадку операція покупки нічим не відрізняється від продажу заміського котеджу.

У цьому випадку операція покупки нічим не відрізняється від продажу заміського котеджу

Роль нотаріуса в процесі оформлення гаража

Тепер розберемося, які документи потрібні для покупки гаража і як нотаріус може зробити цю угоду безпечніше. Розглянемо відповідно до кожного з трьох перерахованих вище випадків.

  • Якщо передається членство (і, відповідно, пай), повинен бути правильно складений договір. Замість простої письмової форми можна звернутися в нотаріальну контору, і надати документу про відступлення місця в гаражному кооперативі додаткову юридичну силу. В цьому випадку у вас буде набагато більше інструментів, щоб захистити свої інтереси.
  • Якщо власник об'єкта вже отримував на нього повноцінне право власності, і трансформував свій пай в ГСК в повноцінний об'єкт нерухомості, потрібно повноцінний договір купівлі продажу з нотаріальним посвідченням. У цьому випадку нотаріус також може виконати функцію «єдиного вікна» і зробити не тільки посвідчення угоди, а й подати документи в Росреестр для занесення в ЕГРН.
  • Нарешті, в разі продажу капітального окремо стоїть об'єкта, юридична консультація і супровід нотаріуса просто необхідні, так як це вже повноцінна угода з нерухомістю. Крім того, якщо об'єкт знаходиться в частковій власності, нотаріальне оформлення договору є обов'язковим згідно із законом.

Тому вирішивши, як оформити покупку гаража, ви в будь-якому випадку зіткнетеся з необхідністю отримання послуги нотаріуса.

Що ж стосується необхідних документів, покупцеві найчастіше знадобиться тільки базовий набір (паспорт і, у випадку з повноцінною операцією з нерухомості, згода дружини / чоловіка). Продавцю ж потрібно буде підготувати більш повний пакет. Зокрема, для продажу паю в ГСК потрібен документ, що підтверджує повну оплату паю, а якщо гараж вже був приватизований, буде потрібно кадастровий паспорт і право власності на об'єкт.

Чи безпечно купувати пай в ГСК?

Придбання гаражів - це завжди досить ризикований питання. При цьому ціни на них ростуть з року в рік, тому і ставлення до ризиків має бути максимально серйозне. Найризикованіший спосіб купити даний об'єкт - це переоформлення на себе членства в ГСК. Щоб убезпечити себе, радимо такі кроки:

  • Перевірте документи продавця: довідку про сплату паю ГСК і підтвердження членства
  • Також перевірте документи самого ГСК: запитайте у голови для ознайомлення статут, підтвердження відведення землі, введення в експлуатацію та інші підтвердження легітимності роботи кооперативу.
  • Відразу після входження в ГСК приступайте до приватизації об'єкта і переводите його з пайовий власності в вашу особисту.

І, звичайно ж, завжди можна звернутися до нотаріуса за безкоштовною консультацією по телефону або онлайн. Нотаріат допомагає робити подібні операції безпечніше, а тому оформлятися через посвідчений договір - набагато надійніше.

Чи безпечно купувати пай в ГСК?