Реклама
Реклама
Реклама

Ширина балкона: стандартні розміри для будинків

  1. Різниця між балконом і лоджією
  2. стандартні розміри
  3. Види лоджій і балконів
  4. Розраховуємо корисну площу

Більшість мешканців багатоквартирних будинків уже по достоїнству оцінили наявність лоджії або балкона в квартирі. Але хвилює питання, якою має бути ширина балкона і чи можливо трохи розширити його розміри.

Також не всі розуміють особливості влаштування цих приміщень і в чому їх відмінності. А адже саме вони впливають на способи розширення квадратних метрів квартири. Чи буде це відокремлений куточок або поєднане з кімнатою додатковий простір - вирішувати Вам.

Різниця між балконом і лоджією

За всіма нормативними документами під балконом слід розуміти майданчик, яка виступає за фасад будинку на рівні підлоги. Це одне з найбільш істотних відмінностей від лоджії. У конструкції балконного приміщення може бути відсутнім будь-який елемент, але наявність майданчика обов'язково.

На відміну від балкона лоджія вбудовується в будівлю. За великим рахунком, її можна вважати за кімнату. Вона має не тільки майданчик, але і три стіни, які є єдиним цілим з будівлею. Передня частина відкрита в первісному вигляді. Це приміщення ніколи не виступає за межі фасаду будинку. У порівнянні з балконом лоджія здатна витримати великі навантаження. При бажанні на ній можна облаштувати опалення, що для балконних приміщень є суворою забороною.

Для пристрою опалення необхідно попередньо отримати спеціальний дозвіл і узгодити перепланування у відповідних органах.

стандартні розміри

Більшість мешканців багатоквартирних будинків уже по достоїнству оцінили наявність лоджії або балкона в квартирі

розміри балконів

Незалежно від плану споруди нормативними документами передбачено відстань між нижнім і верхнім перекриттям. Воно становить 2,6 м. Приділяючи увагу розмірам лоджії, слід зазначити, що для побудови цього приміщення використовують пустотілі плити, розміри яких становлять 1,2 × 5,8 м. Зазвичай така плита ділиться на дві частини. У зв'язку з цим стандартні розміри довжини приміщення складають 2,9 м.

У балкона майданчик повинен виступати за межі фасаду. Тому плита довжиною 3,275 м укладається так, щоб вона виступала за межі будівлі на 0,8 м.

Наведемо деякі типові розміри балкона, передбачені нормативними документами. В даних представлені розміри в метрах відповідно: довжина, мінімальна ширина і висота парапету:

  • в будинках хрущовках - 2,8-3,1 м × 0,65-0,8 м × 1 м;
  • в будинках, побудованих в 70-і роки - 2,4 м × 0,65-0,8 м × 1 м;
  • триметрові лоджії - 3 м × 0,7 м × 1-1,2 м;
  • шестиметрові лоджії - 6 м × 0,7 м × 1-1,2 м;
  • будинки з панелей - 3,1 м × 0,7 м × 1,2 м;
  • блокові будинки - 5,64 м × 0,7 м × 1,2 м.

Обов'язково потрібно дотримуватися норм влаштування висоти парапету. За всім нормативним правилам і відповідно до протипожежною безпекою його висота не повинна бути менше 1 м.

Подивіться на відео про розширення французького балкона:

Види лоджій і балконів

Види лоджій і балконів

Додаткові приміщення у вигляді лоджій поділяються на кілька видів залежно від місця їх розміщення. Вони бувають прямими, кутовими і бічними. Виняток - це лоджії, які мають кутову розміщення, але позбавлені переднього огляду. Також слід зазначити, що ці приміщення мають різноманітне архітектурне рішення. В основному вони розрізняються за формою побудови: кутові, напівкруглі, прямокутні та інше.

Балкони також не відстають. Вони можуть мати відмінності не тільки за формою, а й за матеріалом, який використовується для пристрою огорожі. Наприклад, кування металева.

Звернемо увагу на поняття французький балкончик . Особливістю такої конструкції є повна відсутність статі. Тобто, відкриваємо двері на балкон і відразу ж впираємося в металеву огорожу.

На сьогоднішній день, майже всі лоджії і балкони намагаються засклити і використовувати як додаткові квадрати для розширення площі квартири.

Рекомендуємо подивитися відео про збільшення площі балкона:

Розраховуємо корисну площу

Дуже часто зустрічаємося з таким поняттям, як корисна житлова площа. Не так давно під цим словом малася на увазі площа опалювальної частини квартири. Багато хто задається питанням, як правильно прорахувати площа квартири. Особливо це актуально при покупці житла. Складаючи договір купівлі-продажу, обумовлюються дві цифри площ:

  • яка вказана в свідоцтві на право власності;
  • яка оплачується за договором.

Припустимо, купується квартира загальною площею 60 м2. У цю квадратуру включена площа балкона - 5 м2 та лоджії - 7 м2. Після покупки, оплачуючи комунальні платежі за опалення, потрібно платити за повним тарифом за 48 м2, а за інші з урахуванням коефіцієнтів для балкона і лоджії відповідно 0,5 і 0,3. Якщо ж у договорі, буде вказано 60 м2, то доведеться платити за все за єдиною ставкою.

Тому, купуючи житло, необхідно ретельно ознайомитися з даними, які вказані в інвестиційному договорі. Якщо ж, навпаки, буде вказана цифра без площі балкона або лоджії, то ці приміщення не будуть вашою власністю.