Реклама
Реклама
Реклама

Дос Пассос «Манхеттен» читати онлайн. booksonline.com.ua

  1. літературні експерименти
  2. Джон Дос Пассос «Манхеттен» - цитати

книга «Манхеттен» Джона Дос Пассос була опублікована в 1925 році. У цій публікації автор описує міської побут в Нью-Йокре починаючи з так званого позолоченого століття аж до «ревуть двадцятих» крізь призму історій людей.

літературні експерименти

Цей роман є однією з найважливіших робіт автора. У ньому він нещадно критикує дух тотального споживання і суспільної байдужості. Магаполіс зображений як енергійний, але безжальний, злий, знесилений монстр.

У книзі «Манхеттен» Дос Пассос використовуються деякі експериментальні прийоми, на які вплинули роботи Джеймса Джойса «Улісс», Томаса Еліота «Безплідна земля» і кінематографічні експерименти Ейзенштейна, знаменитого російського режисера.

У більш пізніх роботах Дос Пассос теж використовує ці літературні експерименти, наприклад, в трилогії «США». Багато критики й письменники відзначають твір як одне з найкращих і найбільш впливових в американській літературі.

Джон Дос Пассос «Манхеттен» - цитати

  1. Коли намагаєшся приховати деякі речі, вони починають гнити. книга   «Манхеттен»   Джона Дос Пассос   була опублікована в 1925 році
  2. Найважче при наявності сухого закону - це залишатися тверезим.
  3. Всі люди однакові. Різниця тільки в тому, що одні пролазять вперед, а інші - ні. Тому я і приїхав в Нью-Йорк.
  4. Та війна триватиме не більше двох тижнів, і я не бачу, яке вона має до нас відношення.
  5. Ліжко здавалася їй оплотом, на якому вона, покинута, одинока, назавжди самотня, пливла по бурхливому океану.

Чому присвячений роман?

У романі «Манхеттен» висвітлюються події з 1905 по 1925 роки. Протягом цих років читач спостерігає за декількома персонажами, типовими жителями Нью-Йорка. Для твору характерна кілька епізодична манера викладу, а тому переключиться з одного персонажа на іншого буває непросто.

При цьому в голові у читача формує дивна мозаїчна картина, що дає повноцінне уявлення про життя в Манхеттені в ті часи. Тут не так важлива життя героїв, адже і самому місту наплювати на людей. Це просто величезний монстр, який вичавлює людини, як лимон.

Ернест Хемінгуей висловився з приводу роману «Манхеттен» наступним чином: «Дос Пассос - єдиний американський письменник, який зміг показати європейцям Америку такою, якою вони знайдуть, коли приїдуть сюди».

Читати «Манхеттен» дос Пассос можна на сайті Booksonline безкоштовно і без реєстрації. У нас велика бібліотека, в якій кожен знайде саме ту книгу, яка припаде до душі!

Чому присвячений роман?