Реклама
Реклама
Реклама

Вбивця Лі Харві Освальда міг знати про підготовку замаху на Кеннеді

З'ясувалося, що Джек Рубі пропонував інформатору ФБР "подивитися феєрверки" на шляху проходження президентського кортежу З'ясувалося, що Джек Рубі пропонував інформатору ФБР подивитися феєрверки на шляху проходження президентського кортежу   Револьвер Colt Cobra, з якого був застрелений Лі Харві Освальд   Фото: Reuters   Москва

Револьвер Colt Cobra, з якого був застрелений Лі Харві Освальд

Фото: Reuters

Москва. 18 листопада. INTERFAX.RU - З документів про замах на Джона Кеннеді, недавно опублікованих Національним архівом США, слід, що людина, який застрелив єдиного підозрюваного в цьому злочині, міг заздалегідь знати про атаку на президента, пише в суботу CBS News.

За кілька годин до вбивства Кеннеді, ранку 22 листопада 1963 року народження, Рубі спілкувався з інформатором ФБР, якого в документах називають Боб Вандерслайс. "Інформатор заявив, що в день вбивства (президента - ІФ) Рубі вийшов з ним на зв'язок і запитав, чи не хотів би він" подивитися феєрверки ", - йдеться в записах ФБР." Він (Вандерслайс - ІФ) був разом з Джеком Рубі і стояв на розі будівлі пошти віч-на-Техаському шкільного книгосховища, коли почалася стрілянина. Відразу після пострілів Рубі пішов і відправився в сторону будівлі Dallas Morning News ".

З невідомої причини ці свідчення були передані ФБР лише в квітні 1977 року, через 14 років після вбивства Кеннеді. Вандерслайс заявив, що до замаху на президента майже не був знайомий з Рубі, проте пізніше мав можливість дізнатися його краще, оскільки сидів з ним разом в окружній в'язниці Далласа.

24 листопада 1963 року Джек Рубі прийшов в штаб-квартиру поліції Далласа і застрелив єдиного підозрюваного у вбивстві Кеннеді - Лі Харві Освальда, якого в цей момент вели в броньований автомобіль, щоб перевести в окружну в'язницю. Згідно зі свідченнями Рубі, він не був знайомий зі своєю жертвою, а його мотивом було бажання "виправдати Даллас" в очах громадськості.

Однак прихильники конспіративних теорій вважають, що усунення Освальда було частиною плану замаху на президента.

Рубі визнали винним у вбивстві і засудили до смертної кари, проте рішення суду було оскаржене. Через чотири роки після цього він помер від раку.