Реклама
Реклама
Реклама

Що таке типове планування квартири в різні часи і коли було краще?

  1. Типові планування квартир часів СРСР
  2. «Сталінки»
  3. «Хрущовки»
  4. «Брежневка»
  5. сучасний етап
  6. Планування однокімнатної квартири
  7. Дизайн однокімнатної квартири
  8. Однокімнатна квартира: ремонт
  9. Планування двокімнатної квартири
  10. Вільне планування двокімнатних квартир - прояви креатив
  11. Особливості двокімнатної квартири в панельному будинку
  12. Плюси і мінуси - сучасне планування двокімнатної квартири
  13. Оптимальна планування двокімнатної квартири

Зміст:

  1. Типові планування квартир часів СРСР
  2. сучасний етап

З середини минулого століття всі багатоквартирні будинки будували тільки за типовими проектами, тому планування квартири в Пітері чи Москві, та й будь-якому великому місті нічим один від одного не відрізнялися. Досить згадати всіма улюблений фільм «Іронія долі». Тим, хто планує придбати житло на вторинному ринку , І тим, хто його продає, важливо знати типову планування і відрізняти «хрущовку» від «улучшенка», наприклад, - адже кожна має свої особливості.

Типові планування квартир часів СРСР

Типовими плануваннями квартир вважаються планування, які характерні для серії будинків. Коли говорять про серію, то мають на увазі групи житлових будинків, повністю схожих за своїм оформленням, плануванні і типу матеріалу, що використовується при будівництві. Про деякі види планування чули всі - «сталінки», «хрущовки», «брежневки». Що ж вони собою являють?

«Сталінки»

За народним назвою такого планування можна здогадатися про часовому періоді, коли вони зводилися - з початку 1950- х років. Особливості цієї типового планування:

  • дуже високі стелі;
  • масивні стіни, викладені з цегли;
  • зручне планування.

«Сталінки» - квартири просторі, на три або чотири кімнати, двокімнатні варіанти зустрічаються значно рідше, як і квартири з п'ятьма і більше кімнатами. Зовсім мало однокімнатних «сталінок». Планування «сталінок» - це два різновиди житла: номенклатурні будинки і рядові.

Перші зводилися спеціально для еліти, для вищих верств суспільства. Вони відрізняються хорошим плануванням, просторими холами, наявністю окремого робочого кабінету і дитячої кімнати, можливі окремі кімнати для бібліотеки і прислуги. Кухня в таких квартирах простора, а санвузол - роздільний. На одному поверсі зазвичай розміщується дві - чотири таких великих квартири. Рядові будинку набагато скромніше. І, перш за все, це проявляється в невеликій площі квартир.

«Хрущовки»

Ці квартири будувалися в 1957-1962 рр Ці квартири будувалися в 1957-1962 рр. За ними відразу закріпилася назва «хрущовки», або «хрущоби» (за аналогією з нетрями). Народна назва пояснюється тим, що всі будинки цієї серії зводилися з дуже тонкими стіновими панелями, низькими стелями і вкрай невдалим плануванням. Зазвичай це одно-або двокімнатні квартири. Одна з особливостей таких квартир - висота стель на 20 см нижче (крім першого поверху). Тонкі стіни не забезпечують нормальну звукоізоляцію. Санвузол спільний, облаштувати який завжди непросто.

«Брежневка»

Це житло відрізнялося від «хрущовок» трохи більшою площею і кількістю поверхів. У найперших «брежневках» нерідко використовувався «хрущовський холодильник» - шафа-комору, який розташовувався під вікном на кухні. Санвузол вже був роздільний. Надалі планування піддавалася змінам, які пріменяемют і до цього дня.

Особливості планування «брежневок»:

  1. Офіційна назва: будинки поліпшеного планування (в порівнянні з «Хрущовками» - безперечно). Але до «сталінок» їм далеко.
  2. «Брежневка» відрізнялися невисокими стелями.
  3. Мали відносно невеликі кухні (7 - 9 кв. М).
  4. Кількість кімнат - від однієї до п'яти.
  5. В якості різновиду такого планування залишилися квартири готельного типу - крихітні, з загальною площею 12 - 18 кв. м.

Теоретично вони призначалися для тимчасового проживання, але фактично за багатьма закріплювалися на постійній основі.

сучасний етап

З середини 90-х типове планування намагається придбати оригінальні риси, тому однозначно назвати якийсь один її вид неможливо. При президентові Єльцину зводилися так звані «елітки» - їх серії між собою мали мало спільного. Просто встановили нові норми жіллощаді, під які і створюються квартири трохи більшої площі порівняно підвищеного комфорту. З середини 90-х типове планування намагається придбати оригінальні риси, тому однозначно назвати якийсь один її вид неможливо

Планування однокімнатної квартири

Однокімнатна квартира - найпопулярніший варіант на ринку нерухомості - молоді сім'ї без дітей, вчорашні студенти і підприємці охоче вибирають таке житло з типовим плануванням. Звичайно, чотири стіни не гарантують зручного і комфортного проживання, для невеликої квартири функціональність і дизайн планування особливо важливі. Однокімнатні квартири зазвичай поділяють на такі зони:

  • кухня;
  • суміщений санвузол;
  • житлова кімната;
  • комора (можливо).

З такого набору за участю дизайнера можна створити як квартиру-студію, так і функціональну «двушку». Останній варіант цілком реальний, якщо кухню перенести в комору, а у вільній зоні влаштувати спальню. Несучі стіни залишаються на своїх місцях і це важливо.

Дизайн однокімнатної квартири

Дизайн однокімнатної квартири з типовим плануванням для фахівця непросте завдання. Перш за все, треба врахувати:

  1. Планування всіх приміщень з недоліками конструкцій (вентіліціонние шахти, ніші).
  2. План розміщення всіх інженерних комунікацій (електромережі, газо- та водопостачання).
  3. Витратні матеріали та площі приміщень.
  4. Вартість меблювання.

Після затвердження ескізу проводять:

  • заміну вікон і дверей;
  • утеплення стін;
  • підготовку поверхні (чистка, шпатлювання і грунтовка);
  • заміна сантехнічного обладнання та труб.

Якщо зі стилем визначилися, купуються аксесуари, меблі та будматеріали.

Однокімнатна квартира: ремонт

Починають ремонт з кухні, так як в маленьких квартирах їй відводиться роль ще і обідньої зони. Починають ремонт з кухні, так як в маленьких квартирах їй відводиться роль ще і обідньої зони

Зонування на дві ділянки:

  • обідня зона повинна мати хороше освітлення (зазвичай біля вікна без щільних штор) і оформлення в пастельних тонах;
  • пол в їдальні - ламінат, паркет або ковролін;
  • стеля - багаторівневий, над обідньою зоною - композиція з декількох світильників;
  • робоча зона багатофункціональна і займає мінімум площі кухні;
  • стандартне покриття стін кухні - плитка і миються шпалери;
  • всі нюанси кухні врахує гарнітур на замовлення.

Єдина житлова кімната служить зоною відпочинку і одночасно вітальні. Спальну зону розташовують в самому тихому кутку - в ніші, за шафою. Для обстановки підходить багатофункціональна меблі типу крісла-трансформера.

Візуально збільшить приміщення світла обробка, великі дзеркала і підлогове покриття з діагональним малюнком.

Планування двокімнатної квартири

Значна частина багатоповерхових будинків будувалися за радянських часів, тому раціональне планування для них - проблема гостра. Сучасні проекти передбачають більш функціональні варіанти, але якщо забудовникам доводиться вибирати між власною вигодою і зручністю мешканців, то вибір не завжди на користь останніх. Велика частина сучасних квартир в будинках бізнес-і еліт-класу мають вільним плануванням, то їсть без перегородок. У будинках типової серії квартири виставляють на продаж з плануванням або вже з готовою обробкою.

Вільне планування двокімнатних квартир - прояви креатив

Провідні фахівці не визнають тип так званих «вільних планувань» Провідні фахівці не визнають тип так званих «вільних планувань». Вважаючи їх звичайною формальністю. Навіть при фактично відсутніх стінах планування все ж таки присутня. За російськими законами при отриманні свідоцтва про право власності пайовик повинен представити в БТІ план (планування, задану забудовником). Найчастіше на підлозі цегляної доріжкою викладається план квартири, який і стверджують в БТІ. Власник нової квартири може залишити цей варіант планування або змінити його на свій смак (погодивши свої плани з БТІ). Більшість вибирають другий варіант, так як типове планування двокімнатних квартир не відрізняється функціональністю.

Особливості двокімнатної квартири в панельному будинку

Основні проблеми планування пов'язані з розташуванням вікон. Через проектування красивих будівель архітектурні надмірності створюють сліпі або глибокі вікна в квартирі. Через нестачу освітлення обладнати в такій квартирі нормальну спальню або вітальню неможливо. У гонитві за великим метражем забудовник отримує нефункціональні квартири. Прикладом такої невдалої квартири можна вважати житлове приміщення еліт-класу 100 - 200 кв. м з одним-трьома вікнами і плануванням, яка не піддається коригуванню.

  1. Невдалим вважають фахівці і планування коридорного типу, коли з однієї кімнати в іншу ведуть довгі вузькі проходи.
  2. Незручні для експлуатації та довгі витягнуті кімнати-пенали.
  3. Не менш поширеною помилкою буде і недостатня увага додатковим приміщенням.
  4. Зручна передпокій і простора кухня для життя набагато важливіше зайвих квадратних метрів кімнати.
  5. Число балконів і лоджій також повинна відповідати кількості кімнат (в тому числі і на першому поверсі).

Плюси і мінуси - сучасне планування двокімнатної квартири

Число квартир на сходовій площадці - один з важливих критеріїв комфортності будинку. Зручний варіант - 4 квартири, незручний - малосімейки (до 10 квартир), де ігнорування забудовниками місць загального користування очевидно. Грубою помилкою вважається і розташування шахти ліфта поруч із суміжною стіною найбільшою квартири. Інші приклади невдалого планування - санвузли навпроти один одного і кухні без вікон. В умовах конкуренції багато забудовників все ж намагаються зводити будинки з функціональним плануванням квартир - просторими світлими кухнями і вентиляцією за її межами, необхідною кількістю санвузлів і підсобних приміщень, просторими балконами і лоджією.

Дуже популярні зараз пральні та гардеробні, причому не тільки в елітних будинках, але і бізнес-класу. Багато забудовників пропонують клієнту кілька варіантів планувань.

Оптимальна планування двокімнатної квартири

  1. Площа співмірна кількістю кімнат (близько 70 кв. М).
  2. Площа коридорів, комор, інших підсобних приміщень не перевищує 20% площі квартири.
  3. Кухня за площею - 10 - 12 кв.м.
  4. Кімнати квадратні, в кухні або в кімнаті-еркер.
  5. Висота стель - 2,8 м, вікна виходять на різні сторони світу.
  6. Обов'язкова наявність середніх за розміром балконів і лоджій.
  7. Кількість туалетів - по числу спалень.

Що ж вони собою являють?