Реклама
Реклама
Реклама

Київ проти вандалізму. Від Кличка вимагають не знищувати радянські мозаїки в столичному метро

Ініціатори проекту Soviet Mosaics in Ukraine написали відкритого листа меру міста Віталію Кличку з проханням не знищувати мозаїки радянського періоду на станціях столичного метрополітену.

Підпишіться на новини «ПолітНавігатор - Київ» в Facebook , Одноклассниках або Вконтакте

Про це повідомляє Вечірній Київ.

Активісти наполягають на створенні незалежної експертної комісії для дослідження культурної цінності художнього оформлення станцій київського метрополітену.

Зокрема, мова йде про мозаїчному панно на станції метро "Шулявська" (створено в 1963 році) - робота заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Державної премії імені Т. Шевченка, Івана Литовченка; і мозаїчне панно на станції метро "Палац Україна" (створено в 1984 році), автором якого є заслужений діяч мистецтв України, народний художник УРСР Степан Кириченко.

Шевченка, Івана Литовченка;  і мозаїчне панно на станції метро Палац Україна (створено в 1984 році), автором якого є заслужений діяч мистецтв України, народний художник УРСР Степан Кириченко

Крім того, активісти наполягають на створенні незалежної експертної комісії для дослідження культурної цінності художнього оформлення станцій київського метрополітену.

"Відповідно до ст.13 Закону України" Про охорону культурної спадщини "об'єкти культурної спадщини незалежно від форм власності відповідно до їх археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності підлягають реєстрації шляхом занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категоріями національного і місцевого значення пам'ятки.
Порядок визначення категорій пам'яток встановлюється Кабінетом Міністрів України. З занесенням до Реєстру на об'єкт культурної спадщини, на всі його складові елементи, складові предмет його охорони, поширюється правовий статус пам'ятки ", - наголошується в зверненні.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "ПолітНавігатор", депутати Київради прийняли рішення про демонтаж радянської символіки в київському метрополітетене. У тому числі передбачено знищення медальйона "Возз'єднання українських земель. 1939 рік "на станції метро" Вокзальна ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.