Реклама
Реклама
Реклама

18-поверховий будинок у дворі

У дворі будинку на Мамина Сибіряка, 12/4 зібралися мешканці ЖК «Сосновий бір». Городяни зустрілися, щоб обговорити, як не допустити будівництва висотки і можливого спилювання дерев. На зустріч вони запросили представників регіонального загальноросійського народного фронту і пресу.

Ділянка землі, на якому має зрости 18-поверхова будівля, невеликий: з одного боку до нього примикає підземна парковка, з іншого - житловий будинок і гай. Жителі довколишніх будинків впевнені: не можна на такому маленькому клаптику землі поставити багатоповерхову «свічку». За їх словами, всього в ЖК «Сосновий бір» 350 квартир, а в новому будинку передбачено 158. Люди переживають, що через нову блок-секції їх двір перетвориться на суцільну парковку.

Жителі мікрорайону розповіли про свою боротьбу з будівельною компанією «Вега», яка почалася ще в 2015 році. Тоді вони пригнали вантажівку і знесли паркан, який робітники встановили без попередження.

- Кілька років тому, коли тут хотіли будувати будинок, ми як на роботу ходили. Вартували і ходили за робочими, вимагали скасувати будівництво. Ми відстояли цю ділянку і зараз теж спробуємо відстояти, - згадує прийшов на зустріч чоловік.

Власники намагалися поговорити з забудовником, але все було марно. Світлана М., яка в 2006 році з чоловіком купила квартиру в четвертій блок-секції, розповідає, що жителі влаштовували мітинги і всіляко намагалися перешкодити будівництву.

- Тоді нам вдалося відстояти право на вільний двір і майданчик для ігор, - згадує Світлана, - але через три роки, в травні 2018 го будівельники знову спробували втиснути висотку в наш двір.

- Тоді нам вдалося відстояти право на вільний двір і майданчик для ігор, - згадує Світлана, - але через три роки, в травні 2018 го будівельники знову спробували втиснути висотку в наш двір

Світлана М.

На цей раз забудовник не став ставити огорожу, а відразу приступив до робіт . 4 травня в поспіху будівельники загнали техніку, встановили вагончики, зламали дитячу гірку і почали рити котлован. За припущенням жителів, вони, мабуть, сподівався, що після початку робіт люди заспокояться і не протестуватимуть.

- Вони просто буром поперли, - каже Світлана. - Вранці ми прокинулися і побачили, що майданчик заставлена ​​технікою, вагончиками, над дитячим майданчиком нависає будівельний кран. Один з вагончиків поставили майже впритул до стіни будинку, перегородивши таким чином доступ до смітнику. Єрохін, представник забудовника, сказав, щоб ми запитували з міста, а не з них, так як мерія підписала дозвіл на будівництво.

Тоді жителі мікрорайону перегородили виїзди з будмайданчика своїми машинами, запросили журналістів, повідомили про те, що відбувається в поліцію, прокуратуру, викликали екологів. І це допомогло. Техніку прибрали в той же день.

- Ми чергували протягом дня, не йшли, - продовжує Світлана. - Приїхала прокуратура і поліція. Будівельники хотіли все так залишити, кинути і поїхати. Але ми випустили їх тільки після того, як вони закопали яму під котлован, яку встигли вирити на той час.

Ділянка поруч з четвертої блок-секцією, згідно публічної кадастровій карті , Знаходиться у власності і відведено під багатоповерхову забудову. Однак, за словами місцевих жителів, спочатку забудовник планував зводити будинок меншої поверховості.

Ольга прийшла на зустріч з маленькою дитиною. Вона розповіла, що її батьки живуть в Первомайському, тому вони з чоловіком шукали житло поруч з ними. У 2012 році купили квартиру в ЖК «Сосновий бір». Будинок в стороні від дороги, поруч ліс - про такий варіант можна було тільки мріяти.

Будинок в стороні від дороги, поруч ліс - про такий варіант можна було тільки мріяти

Ольга і Світлана Н.

- Ті, хто купували квартири на етапі котловану, розповідали, що проектом було передбачено будівництво дев'ятиповерхівки на цьому місці, - згадує вона. - Але за 10 років проект змінився: тепер планують будувати 18-поверховий будинок з однокімнатними квартирами. Уявляєте, що тут буде: машинами змусять весь двір.

Ольга зазначає: ходили чутки, що в 2015 році від проекту відмовилися, тому що не змогли забити палі - грунт не дозволив. Зараз забудовник планує ставити 18-поверховий будинок на «подушку».

Зараз забудовник планує ставити 18-поверховий будинок на «подушку»

Ольга

Трохи нижче передбачуваного місця будівництва стоять бетонні блоки. Жінка пояснила, що «Іркутскавтодор» встановив їх на прохання власників, оскільки під'їзні шляхи забудовник не погодив з містом.

- Згідно із законом у них повинен бути спроектований окремий під'їзну колію, де буде проходити техніка. А вони заїхали по дворах, поруч з дитячим майданчиком поставили машини, - каже Ольга. - Техніка «Іркутскавтодора», як нам і обіцяла адміністрація, розгребла земляний завал, що залишився від будівельників, і спорудила маленький, який розділяє ділянку, орендовану будівельниками, і землю міста. Тепер по нижньому проїзду, через землю міста, техніка зайти не зможе.

Ми з фотографом оглянули територію навколо будинку. Позаду будівлю впритул примикає до дерев'яного паркану, на хвіртці висить замок. Що проходить повз жінка пояснила, що це приватна земля і якщо ми хочемо пройти, то вздовж будинку є вузька стежка. З торця будинку - велика заасфальтована площадка, на якій стоїть трансформаторна підстанція і сміттєві контейнери. Крім трьох пісочниць, організованих на даху підземної парковки, для дітей четвертої блок-секції нічого немає. Жителі впевнені: на місці передбачуваної забудови повинна бути дитячий майданчик.

Андрій К., житель четвертої блок-секції, розповів, що біля будинку немає і своєї прибудинкової території. А дитячий майданчик одна, на кілька будинків, розташована за підземною парковкою. Однак недавно з'ясувалося, що і вона знаходиться на землі забудовника. Чому муніципальну майданчик побудували на приватній території, адміністрація не знає. Тим часом власник може її демонтувати в будь-який час.

Дійсно, згідно з кадастровій карті, сміттєві контейнери і дитячий майданчик стоять на землі забудовника. Світлана М. каже, що за законом у кожного вдома повинна бути прибудинкова територія. Однак коли здавалися будинку, ніхто про це не знав. Власники звернулися в Росреестр і мерію. Там пояснили, що з вимогою на виділення прибудинкової території потрібно виходити відразу після здачі будинку в експлуатацію, а зараз пізно, вже провели межування. «Зараз ми ні на що претендувати не можемо, можемо тільки оскаржувати», - говорить вона.

Світлана Н. переживає, що будівельники почнуть рубати дерева, як це було в 2015 році. Тоді жителі поскаржилися в мерію, що робочі пошкодили коріння. Забудовник відбувся штрафом.

Роща знаходиться під охороною, проте є невелика ділянка неврахованої землі. Городяни переживають, що саме за рахунок цієї території СК планує розширити місце під будівництво.

- Як на цьому клаптику землі можна поставити висотку? - дивується дівчина. - Зрозуміло ж, що забудовник не обмежиться цим і буде вирубувати дерева. Планують побудувати 158 однокімнатних квартир. І якщо будинок вони зможуть втиснути, то як бути з паркувальними місцями, дитячими майданчиками ...

Ще одна учасниця зборів, Тетяна, розповіла, що директор СК «Вега» запропонував застелити штучною травою дах підземної парковки і надати в користування 300 «квадратів» в цоколі нового будинку.

- Але ми не шукаємо тут вигоду, - каже вона. - Ми проти будівництва і знищення гаї. Тому відмовилися. Нам пропонували цоколь, але що ми з ним будемо робити: як ділити між усіма будинками, як оформляти, користуватися і оплачувати його зміст. Та й як це допоможе вирішити проблему відсутності дитячих майданчиків та прибудинкової території.

Cопредседатель штабу ОНФ в Іркутській області Анатолій Стрільців вважає, що мешканці будинку повинні подати в суд і оскаржити і рішення адміністрації міста, і ті документи, які дають право СК «Вега» зводити тут будинок. А ОНФ вивчить, на якій підставі видавалися всі наявні документи.

Анатолій Стрільців

- Зараз живуть тут люди можуть втратити свою прибудинкову територію, дитячий майданчик. Під загрозою знищення опинилася гай, - зазначив експерт. - І, не дивлячись на законодавчі обмеження, свавілля з точковою забудовою триває, але люди не хочуть в своїх вікнах бачити стіни іншого будинку, враховуючи, якого розмаху і які площі для житлового будівництва є у нас в Сибіру. Днями ми їздили за десятки кілометрів садити ліс. І неможливо допустити, щоб він знищувався тут, в межах міста.

***

Питань залишилося багато. Але як сказав Анатолій Стрільців: двох правд не буває. Після перевірки документів стане ясно, чи законно чи ні забудовник відновив будівництво на цьому невеликій ділянці.

Автор Фото - Микита Пятков

Як на цьому клаптику землі можна поставити висотку?