Реклама
Реклама
Реклама

Житло в Дніпрі: іпотеку не дають, а взимку ринок штормитиме

  1. Орфографічна помилка в тексті:

15 листопада 2011, 9:42 Переглядів:

Фото: gdn.com.ua.

Охочих оформити іпотечний кредит в кінці жовтня очікував неприємний сюрприз: більшість банків, що працюють в Україні, тимчасово призупинили видачу позик на покупку квартири. "Я подав документи на оформлення кредиту ще в середині жовтня, - розповів нам дніпропетровець Олександр В. - Зібрав всі необхідні папери, які від мене вимагав банк. За словами кредитного менеджера, я відповідав усім їх умовам. У мене" біла "зарплата 16 тисяч гривень на місяць, на своєму місці роботи я вже чотири роки "тримаюся", навіть під час кризи не звільнили. Квартиру я збираюся купити за $ 80 тисяч, а кредит оформляю на $ 15 тисяч, тобто приблизно 130 тисяч гривень. Термін позики - три роки . Але мене чекав сюрприз. в останніх числах жовтня в банку мені казали, що рішення по моїй заявці буде прийнято пізніше ".

ЇХ ЗАЛИШИЛОСЯ ТРИ. Слова Олександра підтверджують і ріелтори. "Іпотека дійсно змінилася через те, що за останній тиждень банки збільшили процентні ставки. Якщо раніше кредитували в середньому від 12% до 15% в гривнях, то зараз - 18-20% річних. Активно кредитують зараз лише банки, які співпрацюють з державною іпотечною установою. у Дніпропетровську тільки три банки мають договір з ДІУ: "Фінанси і кредит", "Терра" і "Енергобанк". у них кредитна ставка на сьогоднішній день складає від 13,99% до 15%, в залежності від першого внеску і терміну кредитування ", - розповів" Сегодня "засновник дніпро петровського бюро нерухомості "Логутенко і партнери" Сергій Логутенко. "Угоди з залученням іпотечних кредитів проходять, - розповіла Ірина Луханіна, генеральний директор АН" Благовіст ". - Однак у жовтні їх кількість знизилася до 11%, в той час як ще в вересні частка таких угод становила 17%. Це можна пов'язати з тим , що в жовтні багато банків переглядали відсоткові ставки як за кредитами, так і за депозитами, тому нові позики не видають ".

ПРИЧИНА - В ЗАКОНІ. "Всьому виною - нова редакція закону №3795, який набрав чинності з 16 жовтня 2011 року, а також підзаконні акти, які повинні бути прийняті в зв'язку з ним", - говорить адвокат юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус. Вони, крім іншого, розширюють права позичальника. Зокрема, закон уточнює процедуру виселення з квартири боржників, які перестали вносити платежі за іпотечним кредитом. При цьому боржникові і членам його сім'ї в разі примусового виселення на підставі рішення суду надається постійне житлове приміщення. Таким чином, законодавець як би рекомендує боржникам добровільно не виселятися, а чекати надання постійного житлового приміщення на підставі рішення суду. Тому банки бояться, що їм стане складно виселяти боржників і продавати їх квартири для погашення суми кредиту.

ЩО ГОВОРЯТЬ БАНКІРИ. За словами самих банкірів, згортання іпотечного кредитування і зростання ставок продовжиться до кінця року. Ставки можуть зрости ще на 2-3%. У деяких банків вони досягнуть 23-24% річних. Причиною стане нестача гривні у банків для видачі позик. Так, за даними Нацбанку, з вересня вклади населення скоротилися на 3 млрд грн., А в жовтні - ще на 400 млн грн. Другий привід обмежити іпотеку - зростання ризиків, пов'язаних з її видачею. Адже, якщо криза в країні буде і далі збільшуватися, багато банківських позичальників просто можуть виявитися не в змозі погасити кредит. Третьою причиною припинення кредитування став новий законопроект №9124, який, по суті, не дозволяє продавати квартиру, яка знаходиться в заставі, для погашення кредиту. дешеве житло розмітають. Втім, припинення видачі іпотечних кредитів на ринку нерухомості практично не відбилася. Якщо порівняти сьогоднішню ситуацію з вереснем, відразу кидається в очі, що пропозицій в сегменті недорогих квартир майже не залишилося. "Все житло, що стоїть в межах 40 тисяч доларів, посилено продається, і рух по цих об'єктах відбувається досить велике. У першу чергу, звичайно, це стосується вторинного ринку житла. Але і по первинці також проходять операції. Щотижня ми продаємо по одній квартирі в новобудові ", - розповів нам Сергій Логутенко. За його словами, ціна "первинки" в Дніпропетровську складає, приблизно, 1200 $ / кв. м. На даний момент городяни активно купують квартири в житловому комплексі "Кіровський", що знаходиться на розі вул. Ульянова і пр-ту Кірова. Однокімнатна квартира тут коштує близько 40 тисяч доларів. "Також добре продаються квартири в новому житловому будинку на вул. Погребняка в районі пр-ту Гагаріна. Ціна тут така ж - 1000-1200 $ / кв. М. Але якщо ми і далі такими темпами будемо продавати, то, очевидно, що незабаром нам просто нічого буде пропонувати покупцям, адже нове житло будують неохоче, все більше торговельні й офісні центри ", - зазначає Логутенко. Купівельну активність експерти пов'язують з тим, що люди, вирішивши перестрахуватися в разі можливого нового кризи, вкладають гроші в нерухомість. "Зараз тримати заощадження в банках ризиковано, - каже Марина, яка недавно купила квартиру в новобудові. - По-перше, гривня найближчим часом може впасти, євро може зникнути разом з Євросоюзом, долар в США друкують, не вимикаючи верстат, тому він може знецінитися. По-друге, Нацбанк вже почав обговорення мораторію на дострокове зняття депозитів. Тому найкраще вкласти гроші в житло ".

ПРОГНОЗ. У найближчий місяць ситуація на ринку істотно не зміниться. За словами Олександра Жолудя, економіста Міжнародного центру перспективних досліджень, квартири дорожчати не будуть. Покупців стане менше - люди будуть чекати падіння цін. При цьому, за словами Руслана Безуглого, гендиректора АН "Український дім" відчутне зниження цін можливе тільки при зростанні курсу долара. А враховуючи, що до кінця року він якщо і підніметься, то не більше ніж до 8,2 грн ./$, на вартості квартир це не відіб'ється. На думку директора ріелторської компанії "Золоті ворота" Олексія Холмецького, зниження цін на житло станеться, якщо американська валюта подорожчає до 8,5 грн ./$. Тоді вони знизяться на 5%.

Дешева оренда: приманка або афера

Ціни на оренду житла в жовтні не змінилися. Підняли орендну плату лише за ті квартири, де раніше вона була занижена. "Люди, які знімають квартири, бояться, що вдарить криза, і можуть знизитися зарплати, або взагалі роботи може не бути. Тому вони вже не шукають для себе варіанти краще і, відповідно, дорожче, а залишаються жити в недорогих квартирах, якими б поганими не були там умови ", - розповів Руслан Безуглий. Втім, незважаючи на те, що народ зараз менш активно знімає квартири, хороші йдуть як і раніше швидко. "Нічого на ринку оренди не залишилося після осіннього напливу студентів в місто. Все здається, а якщо і з'являються пропозиції, то вони дуже швидко здаються. Середня оренда однокімнатної квартири в Дніпропетровську становить від 1500 тис. Грн. До 2000. Дефіцит пропозицій до двох тисяч є по всіх районах міста. Ця оренда як пиріжки розходиться. В інтернеті існує багато інформації про, нібито, дуже дешеві квартири. Але за фактом, це або приманка, або взагалі інформація від аферистів ", - упевнений Сергій Логутенко.

Про адекватність цін можуть розповісти самі орендодавці. Наприклад, городянка Юлія здає "убиту" двокімнатну хрущовку в спальному районі. Просить 2 тис. Грн., Але готова трохи знизити ціну, тому що не може знайти орендарів вже протягом кількох тижнів. " ринок такий зараз, що хоч $ 25 тис. в ремонт і меблі вклади, що $ 5 тис. - здаси ти все одно за однією і тією ж ціною, - розповідає вона. - Я попередню квартирку зробила з іспанською плиткою, з кухнею вбудованої. Схожі квартири були з дешевим ремонтом, без посудомийки, і телек звичайний. А тут я поставила плазму і ціну встановила всього на 500 грн. дорожче. Вона стояла тиждень - один перегляд. А ті йшли за 3-4 дні ".

ПРОГНОЗ. Очікування другої хвилі кризи буде створювати невизначеність в життя людей і знижувати активність на ринку оренди - так вважають Руслан Безуглий і Олександр Жолудь. За їх словами, невисока активність збережеться як мінімум до Нового року. Ціни будуть стояти на місці. При цьому житла, вигідного по співвідношенню ціна / якість, стане ще відсотків на 10 менше. А на думку Олексія Холмецького, ціни на оренду можуть вирости лише, якщо подорожчає долар або виросте ціна на газ, що спричинить за собою зростання вартості компослуг.

Найдоступніше житло

1-кімнатні

на продаж

$ 23 000 - Індустріальний р-н,

вул. Косіора, 30/17/6

$ 17 000 - Ленінський. р-н,

вул. Зелена, 31/18/7

в оренду

1600 грн. - Кіровський р-н,

вул. Чичеріна, 35/17/7

1500 грн. + Газ і ел-во - Красногвардійський р-н,

р-н ж / д вокзалу, 30/17/6

2-кімнатні

на продаж

$ 21 000 - Кіровський р-н,

вул. Шмідта, 32/17/7

$ 25 000 - Красногвардійський р-н,

вул. Орловська, 48/28/7

в оренду

1800 грн. - АНД р-н,

вул. Батумська, 46/26/7

2000 Грн. - Індустріальний р-н,

вул. Косіора, 44/28/7

3-кімнатні

на продаж

$ 38 000 - Самарський р-н,

вул. Молодогвардійська, 68/40/8

$ 26 000 - Ленінський р-н,

вул. Караваєва, 67/45/6

в оренду

2700 грн. + Світло - Бабушкінський р-н, ж / м "Тополя-2", 67/45/6

2800 грн. - Індустріальний р-н, вул. Маршала Малиновського, 68/27/14

Взимку ринок штормитиме

Сергій Логутенко прогнозує, що вже в грудні на ринку нерухомості почнуться проблеми і, ймовірно, всю зиму городяни не зможуть укласти угоди купівлі-продажу. "БТІ закінчує працювати із замовленнями і з 1 січня передає свої повноваження новій структурі при Міністерстві юстиції" Укрспецреестру ". У зв'язку з цим БТІ в грудні вже не буде працювати з нерухомістю, а ця структура ще не буде цього робити. Виходить, що витримки, які робить БТІ для продажу, - стануть питанням. Можливо, цю функцію хоча б тимчасово довірять нотаріусам, а такий розмова йшла, але поки невідомо, чи буде це. Загалом, грудень, січень, лютий - будуть наповнені, скоріше за все, плутаниною. Я думаю, що в кожному з міст пов проблему вирішуватимуть по-різному. Де буде управління юстиції більш оперативним, там швидше почне працювати цей "Укрспецреестр", а значить і рух на ринку нерухомості буде ", - вважає експерт.

Тетяна Матичак, Майя Скиданова

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Житло в Дніпрі: іпотеку не дають, а взимку ринок штормитиме". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ