Реклама
Реклама
Реклама

Проект організації дорожнього руху: міф чи необхідність?

В останнє десятиліття в усьому світі відзначається тенденція щодо збільшення автомобілізації населення, що їде до колосального збільшення необхідності зведення нових високотехнологічних автомобільних доріг. Однак побудувати дорогу з застосуванням останніх досягнень наука і техніки, термін служби якої буде обчислюватися десятками років, на жаль, недостатньо. Дорога, якою б вона досконалої була залишається лише шматком землі або штучної споруди. Безпеку пересування по ній в більшості випадків забезпечують засоби організації дорожнього руху, такі як дорожні знаки, розмітка напрямні пристрої, транспортні та пішохідні огорожі.
Неможливо переоцінити значимість організації дорожнього руху. В силу своєї індивідуальності, людина - учасник дорожнього руху, завжди буде прагнути досягти поставленої перед собою мети, будь то злітати в космос або сходити в магазин через дорогу. Найчастіше досягнення мети може створити певний дискомфорт оточуючим, особливо якщо це пов'язано з дорожнім рухом, адже погодьтеся, що при ситуації коли немає чіткого визначення послідовності дій, Ви, та й ми теж, завжди будемо прагнути зробити те, що на наш суб'єктивний погляд буде на користь саме нам, наприклад, першим проїхати перехрестя. І що б уникнути таких ситуацій, які можуть привести до конфліктів і необхідно чітко визначати послідовність дорожнього руху.
В останнє десятиліття в усьому світі відзначається тенденція щодо збільшення автомобілізації населення, що їде до колосального збільшення необхідності зведення нових високотехнологічних автомобільних доріг У нашій країні вже протягом більше двадцяти п'яти років діють законодавчі акти Федерального значення, що визначають необхідність і порядок організації дорожнього руху на автомобільних дорогах Російської Федерації.
Статтею 2 Федерального закону Російської Федерації від 10 грудня 1995 року N 196-ФЗ «Про безпеку дорожнього руху» передбачено: організація дорожнього руху - це комплекс організаційно-правових, організаційно-технічних заходів і розпорядчих дій з управління рухом на дорогах.
Згідно статті 5 Федерального закону від 10 грудня 1995 року №196-ФЗ «Про безпеку дорожнього руху», забезпечення безпеки дорожнього руху здійснюється в ході організації дорожнього руху, а також реалізації наступного державного нагляду і контролю за виконанням законодавства Російської Федерації, правил, стандартів, технічних норм та інших нормативних документів в галузі забезпечення безпеки дорожнього руху.
Розробка і проведення заходів щодо організації дорожнього руху згідно з пунктом 2 статті 21 цього Закону здійснюються відповідно до нормативних правових актів Російської Федерації і нормативними правовими актами суб'єктів Російської Федерації на основі проектів, схем та іншої документації, затверджених в установленому порядку.
Згідно з пунктом 1 статті 22 Федерального закону діяльність з організації дорожнього руху повинна здійснюється на основі комплексного використання технічних засобів і конструкцій, застосування яких регламентовано чинними в Російській Федерації технічними регламентами та передбачено проектами і схемами організації дорожнього руху.
Частиною 1 статті 17 Федерального закону від 8 листопада 2007 року № 257-ФЗ передбачено, що утримання автомобільних доріг здійснюється відповідно до вимог технічних регламентів з метою забезпечення збереження автомобільних доріг, а також організації дорожнього руху, в тому числі за допомогою підтримки безперебійного руху транспортних засобів автомобільними дорогами та безпечних умов такого руху.
Пунктами 6, 7 і 12 статті 3 Федерального закону визначено, що:
• «Дорожня діяльність - діяльність з проектування, будівництва, реконструкції, капітального ремонту, ремонту та утриманню автомобільних доріг;
• власники автомобільних доріг - виконавчі органи державної влади, місцева адміністрація (виконавчо-розпорядчий орган муніципального освіти), фізичні або юридичні особи, які володіють автомобільними дорогами на речовому право відповідно до законодавства Російської Федерації;
• утримання автомобільної дороги - комплекс робіт з підтримки належного технічного стану автомобільної дороги, оцінці її технічного стану, а також з організації та забезпечення безпеки дорожнього руху ».
Відповідно до статті 210 Цивільного кодексу Російської Федерації власник несе тягар утримання, належного йому майна, якщо інше не передбачено законом або договором.
Поведемо підсумок: розробка та реалізація проекту організації дорожнього руху закріплена на законодавчому рівні в Росії вже дуже давно. Будь-який рух має бути безпечним для всіх. Всі знаки і розмітки повинні бути застосовані тільки на підставі проектів організації дорожнього руху, які в свою чергу зобов'язані відповідати пропонованим до них вимогам. І так, розробка проекту організації дорожнього руху - це необхідність, а розібратися в усіх тонкощах питання організації дорожнього руху допоможуть фахівці компанії драфт .