Реклама
Реклама
Реклама

Як зробити перегородки в приватному будинку: основні види, особливості, правила монтажу та утеплення

  1. Перегородки і стіни: в чому різниця
  2. Особливості перегородок в дерев'яних будівлях
  3. Види перегородок і технології їх монтажу
  4. Вимоги до перегородок
  5. шумоізоляція
  6. Гіпсокартонні перегородки
  7. дерев'яні перегородки
  8. Перегородки з скломатеріалів
  9. Середні ціни на перегородки в дерев'яному будинку

Кожен власник приватного будинку рано чи пізно починає його перебудовувати, ремонтувати, переробляти.

Для будівель з різного матеріалу існують свої правила перепланування і перебудови далі розглянемо особливості та секрети, як зробити перегородки в дерев'яному будинку, правила їх монтажу і утеплення.

Перегородки і стіни: в чому різниця

Перепланування і ремонт хочуть робити все, і майстри, і «чайники». Перш ніж приступати до справи, необхідно озброїтися теоретичною базою, щоб під час монтажних робіт не виникло питань і складнощів.

Перш ніж приступати до справи, необхідно озброїтися теоретичною базою, щоб під час монтажних робіт не виникло питань і складнощів

Перегородки для зонування

Перше, у чому важливо розібратися - це в різниці між стінами і перегородками. Деякі вважають, що це одне і те ж. Зараз розберемося.

Отже, стіни бувають двох типів:

  • Несучі стіни являють собою конструкції, на які спираються основні плити, які тримають всю конструкцію споруди. Їх не можна ламати, переставляти і взагалі «чіпати» під час перепланування.
  • Чи не несучі стіни викладаються в висоту поверху, але при цьому на них не спирається фундамент або покрівля. Тому такі стінки можна ламати і переносити, якщо це не відбивається негативно на покрівлі.
  • Перегородки ж, в свою чергу, не представляють ніякої важливості для всієї конструкції. Вони спираються на перекриття і грають виключно декоративну роль в інтер'єрі. Найчастіше використовуються для зонування, щоб поділити кімнату на зони. Іноді використовуються в якості міжкімнатних перегородок.

Перегородки давно вже увірвалися в світ будівництва і ремонту, як альтернативне рішення для великих і малих кімнат, в яких потрібно вмістити кілька зон. для кухні це прекрасний варіант, розділити кухню і їдальню. Перегородки можуть бути не обов'язково суцільними, а виконаними у формі етажерки і поличок, що актуально ля кухонь, кабінетів та інших типів приміщень.

Якщо говорити про перегородках в дерев'яному приватному будинку, то вони можуть бути виконані з будь-якого матеріалу, крім цегли.

Це може бути та ж деревина, гіпсокартон, стекломатеріали і інші. При монтажі перегородок виникає менше труднощів, ніж при зведенні стін, так як до них немає особливих вимог, вони просто служать зонуванням і не повинні бути настільки міцними, щоб витримати навантаження покрівлі, полотка або поверхового прольоту.

Особливості перегородок в дерев'яних будівлях

Чи не робляться перегородки в дерев'яному будинку під усадку. Спочатку будинок повністю будується, вмощується, а потім можна монтувати перегородки. Якщо їх встановити відразу, то не виключена їх деформація під час усадки будинку. Дерево - матеріал натуральний і має властивість розширюватися, звужуватися або якось змінюватися.

Дерево - матеріал натуральний і має властивість розширюватися, звужуватися або якось змінюватися

Перегородка на дачі

Досвідчені будівельники спочатку радять будувати хата , Зводити повністю будівництво і перед тим, як робити в ній ремонтні роботи повинно пройти кілька місяців. За цей період матеріал «сідає» на своє місце і потім вже не буде ніяких перешкод для внутрішніх робіт. Якщо ж знехтувати цією порадою, то можна зіткнутися з тріщинами і деформацією внутрішнього оздоблення.

Перегородки мають одну важливу особливість: вони як легко монтуються, так само просто і демонтуються.

Тобто, при необхідності їх можна переносити на інше місце, будувати вже при готовому ремонті або прибрати повністю, якщо це потрібно. Крім перегородки такі конструкції забезпечують звукоізоляційні якості.

Розглянемо основні характеристики міжкімнатних перегородок в приватному будинку:

  • легкість, щоб не нести н який навантаження.
  • міцність, для того, щоб витримувати невеликі вантажі.
  • теплові і шумоізоляційні властивості для приміщення.
    екологія, тобто важливо використовувати виключно екологічно чисті матеріали, так як дерев'яний будинок сам по собі екологічний.
  • вологостійкість і пожежостійкість - це ті якості, яких можна домогтися, використовуючи спеціальні просочення для матеріалів перед початком монтажних робіт.

Таким чином, можна зробити висновок, що перегородки повинні відповідати деяким критеріям, для того, щоб виконувати повноцінно свої функції.

Види перегородок і технології їх монтажу

У дерев'яному приватному будинку з колоди або бруса використовуються кілька видів перегородок, кожна з яких монтується за особливими правилами.

У дерев'яному приватному будинку з колоди або бруса використовуються кілька видів перегородок, кожна з яких монтується за особливими правилами

Каркасно-щитова перегородка

Каркасні і каркасно-щитові перегородки вважаються найпоширенішим варіантом для монтажу в дерев'яному будинку. Технологія монтажу не викликає ускладнень, навіть якщо виготовляти перегородки самостійно. Головне, дотримуватися алгоритм дій:

  • складання креслення і виміри конструкції, щоб вона щільно стала між стелею і підлогою
  • до підлоги і полотка кріпляться за допомогою металевих виробів бруски для обв'язки і встановлюється рама, тобто каркас і кріпиться до брусків і зі стикового боку до стіни
  • наступним етапом виконується тепло- і шумоізоляція, найчастіше в даному випадку використовується мінеральна вата, яка укладається в сам каркас
  • виконується обшивка вагонкою, дерев'яними листами або гіпсокартоном (заздрості від бажань і переваг господаря)
  • зовнішні декоративні роботи, тобто проводиться обробка перегородки - шпаклівка, грунтовка і фарбування або шпалери , Або покриття лаком

Столярні та щитові перегородки монтуються за такими принципами:

  • робляться заміри і проводиться розмітка
  • виготовляються з дерева реечки товщиною в середньому 3 сантиметри
  • реечки прибиваються до підлоги, створюючи пази для майбутньої перегородки
  • перегородка складається з дерев'яних щитів, які монтуються в заздалегідь приготовлені пази

Тут важливо зазначити, що перегородки можуть бути 1-2-3-шарова, в залежності від кількості аркушів. Чим товщі - тим міцніше. Для створення звукоізоляції між листами основного матеріалу можна укласти мінеральну вату, яка забезпечить високий рівень ізоляції.

Така конструкція миє виготовлятися на всю висоту від підлоги до стелі або з зазором зверху в кілька сантиметрів, якщо це, наприклад, зонування в одній кімнаті, а не міжкімнатна перегородка.

Безкаркасні дерев'яні конструкції вважаються самим простими з точки зору монтажних робіт:

  • заміри, розмітка, як і в попередніх варіантах
  • монтаж нижньої обв'язки
  • виготовлення паза по товщині листів, з яких буде робитися перегородка
  • дошки монтуються в пази, встановлені на стелі і підлозі; починати потрібно від стіни;
    всі зазори і проміжки наповнюються клоччям або піною
  • коли конструкція готова, виробляються зовнішні роботи; перегородка обшивається, фарбується

Запорука міцної і міцної перегородки - правильно проведені виміри на початковому етапі. Коли всі матеріали збігаються збирається щільна перегородка, яка зможе витримати досить великі навантаження.

Вимоги до перегородок

Щоб зробити перегородки в дерев'яному будинку своїми руками, необхідно ознайомитися з деякими вимогами до подібних конструкцій:

  • Перегородки повинні бути міцними, щоб не падали, не вешталися і на н х можна було спертися. Особливо це стосується дитячих кімнат, де малюки будуть смикати конструкцію, триматися і постійно зачіпати її.
  • Під час монтажу слід уникати нерівностей, зазорів або тріщин, особливо між листами і стінами, так як від цього безпосередньо залежатиме міцність.
  • Якщо перегородка встановлюється в приміщенні підвищеної вологості, необхідно вибирати вологостійкі матеріали (зелений гіпсокартон, деревина з пропиткою від вологи).
  • Для перегородок на другому поверсі, балконі, терасі важливо вибирати дерев'яні листи, так як вони самі легкі за вагою і не представляють ніякої навантаження.
  • Для зонування великих кімнат, наприклад, вітальні, розділяючи на зону відпочинку, прийому їжі і кабінет, краще використовувати прозорі матеріали, щоб залишити приміщення візуально більшим і світлим.
  • Стовщена перегородка дозволить заховати шнури, дроти та інші комунікації.

Перед монтажними роботами потрібно все продумати для дрібниць, щоб визначитися з типом конструкції і матеріалом з якого вона буде виконана.

шумоізоляція

За стандартами між кімнатами в приватному будинку шумоізоляція повинна бути вище 43 дБ. Встановлюючи перегородки бажано відштовхуватися від цього показника, щоб проживання всіх членів сім'ї зробити максимально комфортним.

Якщо необхідно створити повну ізоляцію, тоді рекомендується звернутися до фахівців, які займаються шумоізоляцією і акустикою (можливо будинку потрібно обладнати студію або музичний зал для творчості).

Мінвата для шумоізоляції

Якщо необхідно створити ізоляцію для звичайних побутових умов, досить використовувати стандартний ізолятор - будівельну мінеральну вату високої щільності. Вона має не тільки шумоїзоляционнимі, але і теплоізоляційними властивостями. Звичайно, можна використовувати кераміку, газобетон і інші матеріали, відмінно поглинають сторонні шуми. Просто мінвата, на відміну від інших будматеріалів має малу вагу, що дуже важливо для перегородок.

Матеріал для поглинання звуку укладається в каркас між листами перегородки. Чим щільніше шар, тим більше буде ізоляція.

Якщо перегородки плануються в якості зонування в умовах одного приміщення, то ізоляцію робити необов'язково, тим більше що такого типу перегородки можуть бути не повністю монтовані до стелі, а з невеликим зазором зверху (3-5 сантиметрів).

Гіпсокартонні перегородки

Гіпсокартон є найпоширенішим матеріалом для різних видів обробки в будинку. Каркасні перегородки з даного матеріалу легко і швидко монтувати. Крім цього, за рахунок величини листів не буде потрібно великий обсяг облицювальних робіт, остаточно тільки зашити шви.

Ще одним пріоритетами гіпсокартону є його широкий вибір, серед якого можна знайти полотна різної міцності і товщини. Особливою популярністю користується гіпсокартон зеленого кольору (вологостійкий).

Для монтажу гіпсокартонної конструкції використовуються легкі металеві профілі. Їх монтаж зможе зробити навіть підліток, досить тільки правильно і рівно зробити виміри.

Спочатку встановлюється каркас з профілів, в нього укладається мінеральна вата і з усіх боків перегородка зашивається листами гіпсокартону. Також в таку конструкцію легко можна заховати всі необхідні дроти або труби, щоб поліпшити естетичний вигляд приміщення.
Звукоізоляційні якості будуть прямо залежати від товщини листів та внутрішнього проміжку, в який вкладається ізоляційний матеріал.

Перегородка з гіпсокартону

Коли конструкція повністю зібрана, можна приступати до зовнішньої обробки перегородки. Зазори і стики між листами гіпсокартону шпаклюються, потім шліфуються. Перед основним оздоблювальним матеріалом наноситься грунтовка для підвищення адгезії. Потім можна облицьовувати перегородку на свій смак. Як правило, її фарбують, але деякі клеять шпалери, шкіру, замшу і т. Д.

дерев'яні перегородки

Перегородки з дерева найкраще підходять для будинки з бруса або колоди. Вони можуть виконуватися в двох варіаціях - каркасами або суцільними листами. Дерев'яні перегородки ідеально підходять для тих, хто часто любить змінювати дизайн житла і робити ремонт або перепланування. Справа вся в тому, що такі конструкції просто монтувати і так же легко демонтувати, що полегшить процес перестановки або ремонту.

Якщо такі перегородки встановлюються в приміщеннях підвищеної вологості, попередньо їх обов'язково потрібно обробити спеціальним просоченням, яка захистить матеріал від гниття, цвілі і розвиток грибкової інфекції.

Щоб в майбутньому конструкція не дала тріщини, рекомендується обтягнути її армованої сіткою, поверх якої буде наноситься облицювальні матеріали.

Перегородки з скломатеріалів

Скляні матеріали використовуються в тому випадку, якщо виготовляється міжкімнатні або зонувати перегородка. Це дозволить забезпечити високий рівень природного освітлення.
Скляні або пластикові матеріали, що імітують скло, представлені на будівельному ринку в широкому асортименті. Їх існує величезна кількість квітів і фактур.

Їх існує величезна кількість квітів і фактур

Скляна перегородка в дерев'яному будинку

такі перегородки мають високі шумоізоляційні властивості і пропускають близько 80% природного освітлення. Монтуються стекломатеріали на чистовому етапі оздоблювальних робіт всередині приміщення. Їх установка трохи відрізняється від інших матеріалів.

Середні ціни на перегородки в дерев'яному будинку

Складно сходжу говорити про ціну, так як вона залежить від багатьох факторів. Пожежо- і вологостійкі матеріали обійдуться трохи дорожче простих листів дерева або гіпсокартону. Також важливу роль відіграє сам тип матеріалу.

Під час складання плану, підрахунків і кошторису важливо додати 10% з урахуванням можливих відходів, щоб не «промахнутися» з кількістю матеріалу.

У підведенні підсумків важливо відзначити, що перегородки в приватних будинках грають дуже важливу роль. Вони допомагають відокремити кімнати, а також створити різні зони в одному приміщенні. Виконуватися перегородки можуть зі скла, пластику, полікарбонату, гіпсокартону, дерев'яних листів і інших. Важливо при монтажі дотримуватися правил і особливості установки перегородок, щоб створити міцну і довговічну конструкцію.

ля приміщень підвищеної вологості рекомендується застосовувати скло або вологостійкий гіпсокартон. Якщо ж для перегородки за основу береться дерев'яний матеріал, його потрібно попередньо обробити спеціальними просоченнями.

Міжкімнатна перегородка в дерев'яному будинку своїми руками - на відео: