Реклама
Реклама
Реклама

Смерть Микити Леонтьєва - перший вирок

За смерть підлітка після побиття в опорному пункті поліції колишній дільничний уповноважений Іванов повинен провести в колонії суворого режиму 6 років і 6 місяців. Адвокати, що представляють інтереси матері загиблого Микити Леонтьєва, мають намір оскаржити вирок. На їхню думку, Невський районний суд неправильно застосував норму закону, так як в справі екс-лейтенанта занадто багато обтяжуючих обставин, щоб купити поблажливість шляхом викриття подільника. За смерть підлітка після побиття в опорному пункті поліції колишній дільничний уповноважений Іванов повинен провести в колонії суворого режиму 6 років і 6 місяців

Архів "ТС"

За смерть підлітка після побиття в опорному пункті поліції колишній дільничний уповноважений Іванов повинен провести в колонії суворого режиму 6 років і 6 місяців. Адвокати, що представляють інтереси матері загиблого Микити Леонтьєва, мають намір оскаржити вирок. На їхню думку, Невський районний суд неправильно застосував норму закону, так як в справі екс-лейтенанта занадто багато обтяжуючих обставин, щоб купити поблажливість шляхом викриття подільника.

Микита Леонтьєв помер після побоїв у пункті охорони порядку. Він помер в машині швидкої допомоги поруч з 75 відділом поліції Невського району 22 січня 2012 року. Йому було 15 років, в поліцію його доставили троє нетверезих чоловіків - виконували обов'язки заступників начальника відділу Олег Прохоренков і Олексій Малих та дільничний Денис Іванов . На наступний ранок, дізнавшись про наслідки нічного затримання, Іванов з'явився з повинною і розповів про те, як троє поліцейських били підлітка - у всякому разі, така версія початку його співпраці з обвинуваченням міститься в кримінальній справі. Завдяки свідченням Іванова 28 лютого 2012 року в справі з'явився другий обвинувачений - Олег Прохоренков . Олексію Малих кримінальне переслідування не загрожувало, 5 лютого він помер від інфаркту. Арештами безпосередніх винуватців реакція не обмежилася. Від посад були усунені керівники 75 відділу поліції та управління МВС по Невському району, а в главк розбиратися приїхала московська перевірка, після роботи якої офіційно крісло втратив начальник ГУ МВС по місту і області генерал-полковник поліції Михайло Суходольський .

З третьої спроби

Справа по звинуваченню Дениса Іванова розглядалося окремо від справи Олега Прохоренкова. Тричі воно надходило в Невський районний суд і двічі повертався назад в прокуратуру. Захист, прокуратура і суди двох інстанцій не могли визначитися, чи можливо розглядати справи Іванова і Прохоренкова окремо, так, щоб не порушити права ні потерпілої - матері Микити Леонтьєва Ольги, ні кожного з двох обвинувачених. З одного боку, Іванов уклав угоду зі слідством, що, на думку звинувачення, давало йому право на покарання в межах половини максимального терміну. Умови угоди він виконав, що викривають Прохоренкова свідчення дав, і розраховував на передбачене законом поблажливість. Захист Прохоренкова, який продовжував наполягати на своїй невинності, побоювалася, що факти, які будуть встановлені вироком Іванову, зумовлять винність колишнього майора. Точку 5 серпня поставив міський суд Петербурга, встановивши, що Іванов має право на особливий порядок .

65 ударів

Справа, яке йшло до суду півтора року, було розглянуто за одне судове засідання. оголосили обвинувальний заключени е. Троє п'яних офіцерів, які відзначали 25-річчя Іванова, «керуючись помилково понятими інтересами служби, з метою створення враження ефективності своєї роботи», незаконно затримали Леонтьєва близько опівночі 21 січня і доставили його в опорний пункт за адресою: вулиця Шотмана, будинок 12, корпус 1 . Прохоренков штовхнув підлітка, від чого той вдарився головою об стіл, потім до побиття підключилися Леонтьєв і Малих. Іванов завдав удари по життєво важливих органів - «не менше одного удару держаком невстановленої швабри і не менше десяти ударів кулаками». Всього було нанесено не менше 65 ударів, які спричинили тяжку черепно-мозкову травму з руйнуванням кори головного мозку в області лівої скроні, не рахуючи численних саден і синців. Потім Микита Леонтьєв був доставлений в 75 відділ поліції, де черговий, помітивши його стан, набрав «03». Прибула реанімаційна бригада врятувати підлітка не змогла.

З пред'явленими звинуваченнями Денис Іванов погодився. Суддя зачитав характеристику, з якої випливало, що дільничний в спілкуванні з громадянами і товаришами по службі був доброзичливий і урівноважений, а в стройовому відношенні - підтягнутий.

Суддя запитала, чи приніс він вибачення матері загиблого.

- Ні, не було можливості.

- Можете зараз принести.

- Я хочу вибачитися перед вами. Я повірити не можу, що це сталося. Зіпсував життя і собі, і іншим. Будь ласка, постарайтеся пробачити мене.

Суд перейшов до дебатів, в ході яких прокурор попросив призначити покарання у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму за перевищення службових повноважень і 5 років - за заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило з необережності смерть, а всього, шляхом часткового складання термінів , у вигляді 5 років 6 місяців ув'язнення і 3 років обмеження на службу в правоохоронних органах.

Ольга Леонтьєва, коли суддя звернулася до неї, трохи розгубилася.

- Я не дуже сильна в юриспруденції. Я знаю, що половина терміну, я не наполягаю ні на чому, але 5 років і 6 місяців, це ...

- Це багато чи мало? - уточнила суддя.

- Мало.

Адвокат компанії Pen & Paper, який безоплатно представляє інтереси потерпілої, Олексій Добринін заявив, що прокурор, на його думку, запросив невідповідне покарання. В даному випадку норма, яка передбачає, що в разі виконання умов досудової угоди покарання не може перевищувати половини передбаченого санкцією, застосована бути не може, так як є обтяжуючі провину обставини. Представники потерпілої попросили суд призначити покарання у вигляді 8 років позбавлення волі.

Захисник Іванова Костянтин Кулаков нагадав про те, що його підзахисний має позитивні характеристики, не судимий, одружений, а головне - завдяки йому вдалося викрити іншого учасника злочину, нагадав, що Іванов серед поліцейських в опорному пункті в ніч в 21 на 22 січня 2012 року було наймолодшим і підлеглим. Настав час останнього слова.

Виправитися, а не перетворитися на тварину

«Хотів би ще раз вибачитися перед потерпілою. Я розумію, що для неї мої слова, напевно, нічого не значать ... Я багато думав про це, і до сих пір не можу зрозуміти, як це могло статися. Раніше зі мною таких прецедентів не було, і, напевно, тепер не буде. У міліції я працював близько 2 років, дивився на старших колег. Потім я з'явився в СК, допомагав слідству. В ізоляторі багато думав про те, що трапилося, усвідомив свою провину.

Вирок повинен допомогти мені виправитися, а не перетворитися на тварину ».

Шість з половиною років за співпрацю

Через три години суддя Олена Алексєєва оголосила вирок: 6 років 6 місяців позбавлення волі і заборона служити в правоохоронних органах 3 роки.

Адвокат Костянтин Кулаков повідомив кореспонденту, що поки не готовий сказати, чи буде вирок оскаржений захистом: необхідно його уважно вивчити і поговорити з самим засудженим.

Ольга Леонтьєва, насилу вислухати вирок, була не в силах спілкуватися з пресою.

Адвокат Олексій Добринін запевнив, що вирок буде оскаржений.

«Вирок оскаржити не просто будемо, а вважаємо це вкрай необхідним. Причин дві.
Перша: три обтяжуючих обставини - настання тяжких наслідків, вчинення злочину щодо безпорадного особи і особлива жорстокість аж ніяк не дають держобвинувач права, причому в будь-якому сенсі цього слова, посилатися на частину другу статті 62 КК і, жонглюючи поняттями "досудову угоду про співпрацю" , "відсутність обтяжуючих обставин", "наявність пом'якшуючих обставин", просити половину максимального терміну.

Друге, але не менш важливе: таким м'яким вироком створюється найнебезпечніша правозастосовна практика, завдяки якій такого роду кричущі злочини можуть здатися не такими вже страшними і суспільно небезпечними, а так - "серединкою наполовінку".

Звичай особливого порядку

Кримінальну справу за обвинуваченням Олега Прохоренкова належить розглядати в тому ж суді. Про те, як це буде відбуватися, з огляду на вже відбувся, хоч і не вступив поки в законну силу вирок Денису Іванову, кореспондент «Фонтанки» запитав у адвоката Pen & Paper Сергія Токарєва.

«Згідно із законом вирок Денису Іванову не може вирішувати наперед вину Олега Прохоренкова і в цьому сенсі не є преюдиція, - пояснив адвокат, - але на практиці суди дотримуються протилежної традиції. Один із співучасників, який погодився на співпрацю зі слідством, йде на розгляд справи в особливому порядку, а його вирок, постановлений у справі, в якому вивчалися докази, фактично лягає в основу обвинувачення його не визнає провину спільнику ».

Денис Коротков, «Фонтанка.ру»

Це багато чи мало?