Реклама
Реклама
Реклама

Податок на дарування

  1. Податок на дарування: майно обкладене податком
  2. Податок на дарування: ставки податку
  3. Податок на дарування: порядок сплати та подання звітності
  4. Податок на дарування: відповідальність
  5. Також читайте:
  6. Розміри штрафів:

Спробуємо розібратися, в яких випадках потрібно платити податок на дарування (прибутковий податок), за якими ставками, в які терміни, і що буде, якщо цього не зробити, або не зробити вчасно Спробуємо розібратися, в яких випадках потрібно платити податок на дарування (прибутковий податок), за якими ставками, в які терміни, і що буде, якщо цього не зробити, або не зробити вчасно.

Почнемо з самого головного, з договору дарування. згідно Главі 55 Цивільного кодексу України за договором дарування дарувальник передає або зобов'язується передати в майбутньому обдаровуваному безоплатно майно у власність.

Подаровані можуть бути рухомі речі, в т.ч. гроші та цінні папери, нерухомість, майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому. Договір дарування предметів особистого користування та побутового призначення може бути укладений усно, але договір дарування нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Договір дарування не може передбачати положення, відповідно до якого обдаровуваний отримає дар в разі смерті дарувальника (дарування і заповіт - різні речі). Не може бути умови, що дарувальник дарує квартиру в обмін на догляд за дарувальником. Тут вже «пахне» договором довічного утримання.
Дарування є безоплатною угодою, тобто дарувальник дарує квартиру або інше майно, а в обмін не отримує нічого. Не можна передбачити в договорі дарування, що квартира дарується в обмін на що-небудь або подарунок зобов'язує обдарованого вчинити на користь дарувальника будь-які дії.

Договір дарування рухомого майна, яке має особливу цінність, укладається у письмовій формі. Передання такої речі за усним договором дарування є правомірною, якщо суд не встановить, що обдаровуваний заволодів нею незаконно. Договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Нам здається, що подарунки вручаються абсолютно безоплатно і назавжди. І тільки мало хто знає, що подарунки, як вид доходу, оподатковуються (податок на дарування / податок на дарчу).

А якщо податок на дарування не заплатити, подарунок може перейти в розряд дорогих покупок (поняття податку в Україні). І якщо розміри штрафних санкцій і боргу будуть досить великі, то гіпотетично можна позбутися і майна.

Податок на дарування: майно обкладене податком

Подарувати можна будь-яке майно: від речей побутового призначення до особливо цінних, включаючи нерухомість, а також майнові і немайнові права. Зрозуміло, що не всі категорії майна представлятимуть інтерес для податкових органів з точки зору їх цінності.

Оскільки існує обов'язок нотаріусів надавати органам податкової служби інформацію про зареєстровані угоди, уваги заслуговують, насамперед, випадки, коли за законом договір дарування повинен бути укладений у письмовій формі і завірений нотаріально.

Так, згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку нотаріальному посвідченню підлягають договори дарування:

  • нерухомості;
  • валютних цінностей на суму понад 850 гривень.

До валютних цінностей відносяться:

  • валюта України;
  • іноземна валюта;
  • банківські метали (золото, срібло, платина в злитках і порошках, монети з дорогоцінних металів);
  • платіжні документи та цінні папери;
  • золото, дорогоцінні метали і камені, коштовності.

Але навіть якщо договір дарування завірений нотаріально, не у всіх випадках доведеться платити податок на дарування, враховуючи існуючі ставки податку на дарування.

Податок на дарування: ставки податку

Розміри ставок податку на дарування (прибуткового податку) залежать від того, хто отримує подарунок:

  • 0% від вартості подарунка або, просто кажучи, нічого не заплатять ті, хто доводиться дарувальникові родичами першого ступеня споріднення. Родичами першого ступеня споріднення є батьки, батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти, діти чоловіка або дружини, а також усиновлені діти.

Крім того, за нульовою ставкою оподатковується на дарування рухоме і нерухоме майно, а також грошові кошти, отримані в дар інвалідами 1 групи, а також дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Не обкладаються податком на дарування майно в межах частини в спільній власності, зроблені подружжям один одному або батьками дітям, у тому числі зачатим, але ще не народженим.

  • податок на дарування 5% від вартості подарунка заплатять ті, хто не доводяться дарувальнику членами сім'ї першого ступеня споріднення або не перебувають з ним у родинних стосунках взагалі.
  • податок на дарування 15% від вартості подарунка доведеться заплатити, якщо подарунок отримано від нерезидента (навіть, якщо він є родичем). До речі, резидентом може вважатися не тільки особа, яка постійно проживає в Україні, а й той, хто має в Україні найбільш тісні економічні або особисті зв'язки (наприклад, місце проживання сім'ї або місце реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності).

Плануючи здійснити таку операцію, необхідно знати, чи існує двосторонній договір про уникнення подвійного оподаткування між Україною і державою нерезидента. В іншому випадку, можливо, доведеться заплатити податок на дарування і в Україні, і в іншій державі.

Податок на дарування: порядок сплати та подання звітності

Сплата податку на дарування здійснюється платником на підставі платіжного повідомлення, що вручається йому податковим органом. Термін сплати податку на дарування - не пізніше трьох місяців з дня вручення повідомлення

Відповідальним за подачу звітності та сплату податку на дарування в даному випадку є обдаровує особа. Доходи, отримані як дар, відображаються в річній декларації про доходи, яка подається до 1 квітня наступного за звітним року в податковий орган за місцем проживання декларанта.

Є випадки, коли декларація про доходи подається раніше встановленого терміну. Наприклад, в разі виїзду платника на постійне місце проживання за кордон. В такому випадку подати декларацію потрібно за 60 днів до виїзду.

За загальним правилом податкова декларація заповнюється самостійно. Однак цей обов'язок можна покласти на іншу особу, уповноваживши його нотаріально оформленим дорученням. У цих випадках відповідальність за своєчасність подання та правильність відомостей в декларації несе особа, її заповнювало і підписалася в ній.

Крім того, до 1 березня наступного за звітним року кожен може звернутися до податкового органу з проханням безкоштовно заповнити річну декларацію. У разі відмови платник не несе відповідальності за неповноту або неправильність відомостей в декларації.

Звіт можна подати через канцелярію податкового органу або не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення терміну для його подачі, надіслати поштою з повідомленням про вручення. Оплатити податок на дарування потрібно не пізніше, ніж через 10 днів після закінчення терміну для подання декларації.

Податок на дарування: відповідальність

Багатьох співгромадян цікавить, що ж буде, якщо вчасно не заплатити податок на дарування або не надати декларацію. Уникнути сплати податку на дарування практично не можливо, тому що відомості про те що Ви отримали в дар нерухомість в той же день нотаріус подає до відповідних податкових органів - це його обов'язок!

Звернемо увагу на те, що податок на дарування береться від вартості, зазначеної в договорі, а не від ринкової вартості, тобто для обчислення податку на дарування за основу буде братися вартість зазначена в довідці-характеристиці БТІ, яка в сотні разів менше ринкової, і в цілому ці 5-15% податку на дарування будуть не такий вже і значною сумою.

Якщо податок на дарування не сплачено в строк, на наступний день після закінчення граничного терміну за місцем проживання платника буде відправлено перша податкова вимога, а через тридцять днів - друге.

Крім безпосередньо вимоги сплатити податок на дарування, в ньому може міститися «загрозливе» повідомлення про виникнення податкової застави щодо майна боржника, що є неправомірним, тому що рішенням Конституційного суду України визнано, що виникнення права податкової застави на всі активи боржника незалежно від суми боргу, а також його виникнення автоматично без письмового оформлення є неконституційним.

Також читайте:

А ось вимоги про сплату пені і штрафів за несплату податку на дарування - законні. Пеня починає нараховуватися з першого дня прострочення сплати податок на дарування і до повного погашення зобов'язання. Її розмір становить 120% річних на облікової ставки НБУ за кожен день прострочення. Застосовується або облікова ставка, що діє на момент виникнення боргу зі сплати податок на дарування, або на момент його погашення, залежно від того, яка з них більше. Сьогодні облікова ставка НБУ становить 12% річних.

Розміри штрафів:

  • за несвоєчасну сплату податку на дарування при затримці до 30 календарних днів - 10% від суми боргу;
  • за несвоєчасну сплату податок на дарування при затримці від 31 до 90 календарних днів - 20% від суми боргу;
  • за несвоєчасну сплату податок на дарування при затримці понад 90 календарних днів - 50% від суми боргу.
  • за неподання податкової декларації у строк -170 грн.
Rss стрічка статей

Переглядів: тисяча триста двадцять сім