Реклама
Реклама
Реклама

Хто друкує гроші в США?

Долар - основна визнана валюта Сполучених Штатів Америки. Крім США долар має статус національної валюти ще в декількох країнах.

З важливістю долара все більш-менш зрозуміло. Та ми й самі в розмовах зі знайомими, в телевізійних передачах нерідко підкреслюємо важливість долара, обговорюємо чому зростає курс долара і навіть робимо доларові депозити в банках. Але хто-небудь задавався питанням, звідки в США беруться долари і хто їх друкує?

Долари в США випускає Федеральна Резервна Система (скорочено - ФРС). Саме тут розташований той самий верстат, який друкує американські долари. І належить він ні кому іншому, як Федеральної Резервної Системі. Це ми можемо прочитати на будь-якій американській банкноті. Але весь парадокс полягає в тому, що національна валюта випускається аж ніяк не державною корпорацією ... Так-так, ФРС - це приватна недержавна організація, кажучи по-російськи, якесь ВАТ. Якщо ще раз уважно вивчити купюру, то можна побачити напис - США. Нехай вона не вводить вас в оману, цей напис всього лише вказує на територіальне розташування ФРС, тобто те місце, де, безпосередньо, і випускають долари.

Ми розібралися з тим, що американські долари випускає Федеральна Резервна Система Ми розібралися з тим, що американські долари випускає Федеральна Резервна Система. Системою вона називається тому, що включає в себе кілька підрозділів - дванадцять банків. Над усіма цими банками стоїть Рада Керуючих, управлінський орган ФРС.

Тепер розберемося з тим, яким чином президент США контактує з ФРС і робить він на неї вплив чи ні.

Президент обирається в Сполучених Штатах на термін 4 роки. Тоді як Керуючий Рада - на 14. Здається, відповідь очевидна. Рада Керуючих обирає свого голову, до речі, теж на 4 роки. І цей самий глава повинен отримати схвалення і затвердження від президента. Але ось у чому заковика: Президент не може відмовити в затвердженні цього розділу, тому як ... він просто не має на це повноважень. Корпорація-то приватна, а значить, державі не підкоряється. Тобто вся ця офіційна процедура затвердження нового глави носить чисто формальний, номінальний характер. Саме тому за всю історію Штатів не було жодного прецеденту, коли б президент не схвалив главу ФРС.

Якщо трохи торкнутися історії, то стане ясно, що зовсім недавно, якщо бути точніше - в 2013 році, ФРС виповнилося рівно сто років (з'явилася вона в 1913 році). Створила її група банкірів. Ця традиція простежується і до сих пір, тобто у глави стоїть група банкірів - Рада Керуючих. Особливу увагу ФРС історично приділяла захисту своїх банкнот від підробок. Папір для їх виробництва має право випускати тільки одна компанія, якій заборонено продавати або передавати це право будь-кому ще. Під найсуворішим секретом знаходиться і формула фарби, яка використовується для друку купюр. Загалом, підробити долари дуже складно, хоча умільці знаходяться. Періодично зовнішній вигляд купюри оновлюється, додають все нові і нові елементи її захисту від підробки: а що поробиш, технології розвиваються і зловмисники знаходять способи підробити навіть найсерйознішу захист.

Але хто-небудь задавався питанням, звідки в США беруться долари і хто їх друкує?