Реклама
Реклама
Реклама

Регламентуючі документи організації: склад, зміст і оформлення

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Що таке регламентуючі документи організації?
  3. Що входить до складу статуту підприємства?
  4. Яку інформацію містять положення?
  5. Як оформляється штатний розклад і посадові інструкції?
  6. Посадові інструкції
  7. Читайте також на сайті « PRO-Діловодство »:

Документи, які регламентують діяльність організації - нормативні акти, без яких неможлива діяльність компанії. У статті розповідається про зміст і оформленні основних регламентуючих документів організації.

Зі статті ви дізнаєтесь:

В системі управління будь-якої організації зустрічається багато повторюваних функцій, дій і процесів. Одне і те ж управлінське рішення може бути реалізовано різними способами.

Скачайте документи по темі:

Щоб визначити корпоративні «правила гри», які повинні дотримуватися всі члени колективу, розробляється пакет документів. Він регламентує процес управління і робить прозорим процедуру прийняття рішень.

Що таке регламентуючі документи організації?

Регламентуючі документи - це офіційні внутрішні нормативні акти підприємства багаторазового застосування. Вони регулюють його діяльність в різних сферах.

Сучасне законодавство наказує всім установам, компаніям і приватним підприємцям керуватися статутом, положеннями, штатним розкладом і посадовими інструкціями. Діяльність компанії без таких організаційних документів неможлива.

Нормативні документи, що регламентують діяльність фірми - це група ділових паперів, які визначають функцію, завдання та загальну структуру організації. Вони регулюють порядок її роботи, відповідальність персоналу та керівників, їх права та обов'язки. Це внутрішні нормативні акти компанії і сфера їх юрисдикції обмежується конкретним підприємством.

Про нормативних документах з діловодства читайте в статті .

Що входить до складу статуту підприємства?

Документ, який регламентує діяльність підприємства, порядок його утворення, основні завдання, функції та умови роботи, називається статутом. Статут являє собою звід правил, що регулюють діяльність компанії.

Група засновників затверджує статут юридичної особи при його утворенні. Згідно із законодавством статут обов'язково повинен бути зареєстрований.

Статут є основним документом, що регламентує відносини фірми з іншими організаціями та фізичними особами. Засновники компанії зобов'язані внести в текст документа такі відомості:

  • повне та скорочене найменування організації, його юридично-правову форму та форму власності;
  • повна поштова адреса організації;
  • місію, мета і напрям діяльності компанії;
  • механізм утворення статутного капіталу;
  • порядок розподілу прибутку;
  • інші аспекти діяльності на розсуд засновників.

Додаткову інформацію про регламентуючих документах підприємства ви знайдете в статті «Організаційні документи» .

Яку інформацію містять положення?

Які документи регламентують порядок утворення підприємства та організацію його подальшої роботи? Такими документами є положення. Положення регулюють трудові відносини всього колективу. Іноді на підприємстві стверджують положення, які визначають повноваження, права та обов'язки окремих посадових осіб.

Положення про організацію - найпоширеніший вид положення. Він регулює загальну діяльність компанії. У ньому визначається правовий статус організації та її компетенція. Тут же прописується процедура ліквідації та реорганізації фірми.

Положення про структурний підрозділ регламентує діяльність конкретного відділу компанії і фіксує порядок розмежування функцій підрозділів.

Положення та регламентуючі документи організації мають стандартну уніфіковану форму і оформляються на фірмовому бланку організації. Вони містять інформацію про повну та скорочену назву фірми, дату складання і гриф затвердження.

Текст положення включає формулювання цілей компанії або відділу, перелік завдань, функцій, прав і обов'язків, загальні положення і порядок керівництва.

Всі положення стверджує директор і візує юрист. Документи повинні бути підписані співробітником, який їх складав. Найчастіше - це заступник генерального директора і керівник структурного підрозділу.

Про внутрішні документах, як регуляторах ДОУ, розповідається в статті .

Як оформляється штатний розклад і посадові інструкції?

Штатний розпис і штатна чисельність

Штатна чисельність - нормативно-правові документи, які регламентують найменування відділів, посад і загальна кількість одиниць в штаті компанії.

Штатна чисельність має єдину стандартну форму і оформляється на фірмовому бланку організації. Штатну чисельність візує інспектор відділу кадрів, головний бухгалтер і генеральний директор.

Документ, який регламентує порядок закріплення посад, чисельності співробітників і фонд заробітної плати, називається штатним розкладом.

Штатний розклад має стандартну уніфіковану форму Т3. Документ являє собою таблицю, що містить назви посад, тарифні ставки, розміри окладів, інформацію про надбавки та інші відомості. Складає та затверджує штатний розклад компанії головний бухгалтер.

Зразок форми Т3 «Штатний розклад» показаний нижче.

завантажити зразок форми Т3 «Штатний розклад»

Посадові інструкції

Основні нормативні документи, що регламентують права та обов'язки співробітників організації, називаються посадовими інструкціями. Ці ділові папери визначають сферу діяльності працівників і рамки їх відповідальності. В системі внутрішніх регламентуючих документів посадові інструкції займають особливе місце.

На їх підставі розробляється текст трудової угоди і укладається трудовий договір з працівником. У разі виникнення конфліктної ситуації між роботодавцем і працівником основними документами, які потребують трудова інспекція, будуть трудовий договір і штатний розпис.

Розробкою посадових інструкцій займається інспектор відділу кадрів. Далі ці папери погоджують з юридичним відділом і запевняють у керівника. Всі зміни в текст посадової інструкції вносяться на підставі наказу генерального директора.

Читайте також на сайті « PRO-Діловодство »:

договори

У перелік регламентуючих документів компанії входять також договори. Договір регламентує будь-які відносини між суб'єктами економічної діяльності. Цим документом оформляється наймання працівників або підрядників, покупка і оренда приміщення, залучення до співпраці зовнішніх організацій, продаж товарів або послуг і т. Д.

При регулюванні економічних зв'язків між юридичними і фізичними особами договір є основним документом.

Договір складається у довільній формі. При цьому він має ряд обов'язкових елементів: повні реквізити сторін, положення про взаємні права і обов'язки, порядок і термін розрахунку.

Організація роботи з нормативно-правовими документами, що регламентують діяльність організації, лежить на керівнику підприємства.

висновок

Документи, які регламентують роботу компанії, є основними документами організації. До них відноситься статут, положення про підприємство, положення про структурні підрозділи, штатний розклад, посадові інструкції і договори. При виникненні трудових суперечок і в ході проведення перевірок ці документи потрібно в першу чергу.

Що входить до складу статуту підприємства?
Яку інформацію містять положення?
Як оформляється штатний розклад і посадові інструкції?
Що таке регламентуючі документи організації?
Що входить до складу статуту підприємства?
Яку інформацію містять положення?
Які документи регламентують порядок утворення підприємства та організацію його подальшої роботи?
Як оформляється штатний розклад і посадові інструкції?