Реклама
Реклама
Реклама

Норми для тиску в водопроводі в залежності від висоти будівлі

Реалізація деяких вимог до функціонування водопроводу дозволяє останньому працювати нормально і задовольняти всі потреби споживачів. Які вимоги пред'являються до нормальної роботи водопроводу:

· У трубах водопроводу повинно бути нормативну кількість води; · У трубах водопроводу повинно бути нормативну кількість води;

· Незалежно від того, де розташовані місця виведення води (крана) і скільки їх, вода під час подачі повинна литися з певним рівнем напору;

· При подачі води у водопроводі тиск у водопровідній системі має відповідати нормі, при цьому максимум в 6 бар не повинен перевищуватися.

Дуже важливе дотримання норм тиску води - в багатоквартирних будинках будівельні норми визначають тиск в водоводі 4 бар, або атмосферних одиниць.

Для якісної роботи водопроводу важливі всі вимоги, які були вище перераховані.

Тиск води має бути таким:

· Для роботи посудомийної машини і газового котла потрібно тиск в 1,5 атмосферні одиниці;

· Для пральної машини-автомат - 2 атм.едініци;

· Для автоматичної системи поливу - 4 атм.едініци;

· Для душової системи і ванни, а також джакузі - 4 атм.едініци.

Виробляючи монтаж водопровідної системи, необхідно враховувати, що в один момент будуть використовуватися різні інструменти та сантехнічні пристрої. Наприклад, хтось миється в душі, при цьому працюють газовий нагрівач, посудомийна і пральна машини. Кожен прилад при своєму функціонуванні вимагатиме певного тиску в системі. В іншому випадку побутові пристрої досить швидко виходять з ладу.

Щоб визначити необхідний тиск в системі водопроводу і необхідну продуктивність насоса для водної свердловини, треба розрахувати споживання води. Експерти рекомендують проводити розрахунок, виходячи з добової витрати води в липні-серпні. Традиційно для сім'ї з чотирьох осіб натиск повинен бути близько 1,5-2 атм.едініц.

Важливий фактор, який має величезне значення при виборі насоса - це можливість обмежувати тиск в системі в разі, якщо в даний момент вода не витрачається. Насос з високою продуктивністю виробляє занадто великий тиск в системі. Якщо тиск становить більше 6 атмосферних одиниць і при цьому на даний момент працює мало точок виведення води, то в водопроводі утворюється занадто сильний тиск. Воно призводить не тільки до протікання в місцях з'єднання труб, але і до можливих проривів, а також виходу з ладу сучасної чутливої ​​сантехніки.

Купуючи і   монтуючи водопровідну систему   з насосом, що має значний запас потужності, необхідно зробити додаткові фінансові вкладення Купуючи і монтуючи водопровідну систему з насосом, що має значний запас потужності, необхідно зробити додаткові фінансові вкладення. Однак це окупиться в разі, коли водопровідна система зажадає розширення - в цьому випадку продуктивності насоса вистачить і його не доведеться замінювати.

Монтуючи систему водопроводу, слід брати до уваги показники найбільшого тиску водопідйомною труби. Вони залежать від того, як глибоко труба занурена:

· Якщо труба занурена на 230 м - тиск 25 атм.ед;

· 150 м - 16 атм.ед;

· 90 м - 10 атм.ед;

· 50 м - 6 атм.ед.