Реклама
Реклама
Реклама

Третя дитина в сім'ї: пільги на поліпшення житлових умов

  1. Що краще для багатодітних сімей: отримання житла соціального найму або субсидії на придбання нерухомості...
  2. Пільгові умови іпотечного кредитування для багатодітних сімей
  3. Пільгове іпотечне кредитування від Ощадбанку Росії
  4. Пільгове іпотечне кредитування від АІЖК
  5. Умови постановки на чергу для отримання житла соціального найму для багатодітних сімей

Уряд РФ надає постійну допомогу і сприяння у вирішенні багатьох питань багатодітним сім'ям в рамках дозволу демографічної кризи в країні, допомагаючи пільгами для можливості зростання і розвитку молодого покоління.

Закони на федеральному і регіональному рівні про статус багатодітних сімей постійно оновлюються в бік поліпшення. Але проблем існує ще багато.

Згідно з соціологічним опитуванням, проведеним серед багатодітних сімей, на питання про необхідність матеріальної допомоги була отримана відповідь:

  • 79% опитаних в її потребують;
  • 13% не дали відповіді на це питання по морально-етичних міркувань;
  • 7% відповіли «не знаю».

З перерахованого вище можна зробити висновок: в соціальній допомозі бідують практично всі члени багатодітних сімей. Більш того, 53% опитаних не знають всіх пільг, встановлених для сімей при народженні третьої дитини, і, зрозуміло, не користуються ними.

З метою підвищення юридичної грамотності населення, наш інформаційний портал «Legalmap» надає вам можливість дізнатися про підтримку багатодітних сімей в питаннях отримання житла соціального найму або придбання нерухомості у власність.

Що краще для багатодітних сімей: отримання житла соціального найму або субсидії на придбання нерухомості у власність?

Почнемо з того, що статус багатодітної отримує сім'я з наявністю трьох і більше дітей до 18 років, при цьому права рідних і усиновлених дітей зрівнюються.

Почнемо з того, що статус багатодітної отримує сім'я з наявністю трьох і більше дітей до 18 років, при цьому права рідних і усиновлених дітей зрівнюються

Але також існує указ Президента РФ за номером 431 «Про соціальну підтримку багатодітних сімей», де органам виконавчої влади суб'єктів федерації можна встановлювати цей статус самостійно, виходячи з фінансових можливостей областей або проживання на території з важкими кліматичними умовами.

Так, наприклад, на Крайній Півночі багатодітними вважаються сім'ї з двома дітьми.

на придбання квартири у власність або будівництво будинку багатодітні сім'ї, які стоять в черзі на поліпшення житлових умов, можуть отримати державні субсидії. Для цього треба звернутися із заявою до місцевого муніципальний орган.

Сім'я отримає сертифікат, на основі якого грошові кошти будуть перераховані на рахунок заявника. Цими коштами можна скористатися лише для вирішення житлового питання, для чого відводиться 12 місяців.

Субсидія на придбання житла - це не 100% оплата вартості квартири або будинку. Безоплатні виплати надаються в розмірі від 5% до 70% вартості житла, в залежності від часу перебування заявника на обліку, як потребує поліпшення житлових умов.

З огляду на, що багатодітні сім'ї в деяких регіонах чекають поліпшення житла соціального найму не просто роками, а десятиліттями, то можливість скористатися субсидіями - це реальне швидке вирішення квартирного питання.

Тим більше що при нестачі коштів на придбання нерухомості, для багатодітних батьків передбачені пільгові умови іпотечного кредитування, про що йтиметься далі.

Пільгові умови іпотечного кредитування для багатодітних сімей

Пільгові умови на іпотечний кредит для багатодітних сімей надають багато державних і комерційні банки країни. Ми розглянемо найвигідніші для вас варіанти.

Пільгове іпотечне кредитування від Ощадбанку Росії

Під пільгову категорію потрапляють молоді багатодітні сім'ї у віці до 35 років, яким надається право оформлення іпотеки до 30 років, отже, встановлення посильного щомісячного внеску, який сім'я буде в змозі заплатити без утиску своїх звичайних потреб.

Згідно з умовами банку в рахунок оплати кредиту може бути перерахована сума материнського капіталу. У разі, якщо в період виплати іпотеки в родині народиться ще одна дитина, то і материнський капітал на нього дозволяється використовувати на погашення кредиту, але частково.

Процентні ставки на іпотечне кредитування для багатодітних сімей такі:

  • 10,5% на придбання нерухомості на вторинному ринку;
  • 6,5% під індивідуальне будівництво.

У разі низького рівня доходів багатодітній сім'ї, коли отримання іпотеки стає під загрозу, позичальник може залучити близьких родичів в якості позичальників. Тоді враховуються доходи всіх позичальників, число яких не повинно перевищувати 6 осіб.

Можливо, вас зацікавить ментальна карта "Як отримати допомогу по вагітності та пологах" .

або подивіться ТУТ , Які пільги встановлені для малозабезпечених сімей.

А в ЦІЄЇ СТАТТІ ви дізнаєтеся, які пільги надаються матерям одиначкам.

Пільгове іпотечне кредитування від АІЖК

АІЖК - це агентство по іпотечному житловому кредитуванню, створене урядом РФ для поліпшення житлового питання шляхом розвитку системи іпотечного кредитування. Організація є державним органом з управління майном.

Починаючи з 2013 року АІЖК надає низькі ставки по відсотках для багатодітних сімей:

  • 6,15% при купівлі житла в новобудові;
  • 11% при придбанні житла на вторинному ринку;
  • початковий внесок - 10%;
  • можливість використання материнського капіталу в погашенні кредиту;
  • розрахунок щомісячної суми платежу, що не перевищує 45% від доходів усіх працюючих членів сім'ї.

Умови постановки на чергу для отримання житла соціального найму для багатодітних сімей

Молоді члени багатодітних сімей, які не мають свого окремого житла або розраховують на його поліпшення в зв'язку з додатком дітей, мають право на отримання квартири або будинку на умовах соціального найму, згідно зі статтею 49 Житлового кодексу РФ.

Для цього необхідно наступне:

  • Звернутися до місцевого органу соціального захисту населення з метою отримання статусу багатодітної сім'ї. Для цього необхідно написати заяву і прикласти копії свідоцтв про народження всіх неповнолітніх дітей;
  • Звернутися до місцевих органів влади з метою визнання сім'ї незаможної , Яка потребує соціальної допомоги. Для цього потрібно подати довідку про доходи всіх працюючих членів сім'ї.

    Сім'я визнається незаможної, якщо доходи не перевищують прожитковий мінімум на одну людину (з урахуванням регіональних особливостей кожного суб'єкта РФ);

  • З усіма отриманими документами потрібно звернутися до місцевого муніципальний орган для включення в чергу на отримання житла соціального найму.

    Крім названих документів надаються копії паспортів або свідоцтв про народження всіх членів сім'ї, довідка про склад сім'ї з паспортного столу, документи на наявне в даний момент житло.

Ваше запитання буде розглядатися протягом одного місяця, після закінчення якого вас повинні поставити в чергу на отримання житла соціального найму або пояснити причини відмови.

Що краще для багатодітних сімей: отримання житла соціального найму або субсидії на придбання нерухомості у власність?