Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова прописка: чим загрожує власникові

  1. Що таке тимчасова прописка?
  2. На який термін можна прописатися?
  3. документи
  4. Чим загрожує власнику

Поняття «тимчасова прописка» увійшло до буденного лексикон, замінивши термін «реєстрація за місцем перебування», що фігурує в законодавчих документах. Розглянемо всі нюанси такого роду прописки і назвемо документи для її оформлення.

Законодавством встановлений порядок і правила тимчасової реєстрації громадян, які регулюються нижчепереліченими документами:

Що таке тимчасова прописка?

У Російській Федерації реєстрація за місцем проживання повинна бути у кожного громадянина. Місцем проживання за законом РФ від 25.06.1993 N 5242-1 мається на увазі будь-яке приміщення зі статусом житлового, де конкретна особа має проживати на законних підставах і мати в ньому прописку.

Тимчасова реєстрація за місцем перебування дає право:

  • оформлення банківського кредиту;
  • реєстрацію автомобіля та отримання водійських прав в державтоінспекції;
  • можливості прикріпитися до поліклініки;
  • оформлення дітей до дитячого садка або школи;
  • офіційно працевлаштуватися.

Адреса постійної прописки громадянина відбивається в паспорті відповідним штампом. Але він не завжди може збігатися з фактичним перебуванням. У деяких ситуаціях людина змушена перебувати в іншому місті або іншому населеному пункті досить тривалий час. Це ті випадки, коли громадянин:

  • працевлаштований в населеному пункті, який знаходиться далеко від адреси за пропискою;
  • постійно або виконує роботу за строковим договором на певний термін;
  • знаходиться в тривалому відрядженні;
  • в силу обставин змушений фактично жити невідповідно до своїх прописку;
  • знаходиться на тривалому лікуванні в лікарні, а також перебуває в будинку відпочинку або санаторії;
  • в якості туриста перебуває в готельному комплексі, пансіонаті і т.д.

Всі ці випадки зобов'язують громадянина встати на тимчасовий облік, тобто отримати відповідний документ.

Тимчасова прописка в квартирі за згодою її власника дає людині можливість перебувати в ній при дотриманні норм законодавства протягом певного терміну. Отримати свідоцтво про тимчасову реєстрацію в квартирі можна тільки зі схвалення власника, який разом з громадянином, які отримують прописку, повинен з'явитися в реєструючий орган. Від імені власника допустимо присутність особи з оформленою нотаріально довіреністю.

Виняток. Разом з батьком або законним представником в житло може в'їхати дитина. Згода на його прописку не потрібно. Якщо власник не заперечує надати тимчасову прописку батькам або опікунам, то і не має права перешкоджати в прописці їх дитині.

Істотна відмінність тимчасової прописки від постійної полягає в тому, що дається вона на обмежений термін. Переїжджати і вставати на облік в нових місцях тимчасово можна необмежену кількість разів, в той час, як постійним може бути лише одна адреса прописки.

Повна відсутність будь-якої реєстрації є правопорушенням.

На який термін можна прописатися?

Термін, на який власник квартири готовий надати тимчасову прописку, визначає він сам особисто. Цей термін довільний, за домовленістю сторін, але не більше 5 років. Мінімальний же термін законодавством не визначається.

Без реєстрації можливо перебувати в будь-якому місці не перевищено 90 днів. У разі перевищення потрібно тимчасово прописатися.

Прописаному в квартирі тимчасово потрібно обговорити оплату комунальних платежів і краще закріпити цей пункт в договорі.

Найпростіші правила реєстрації для перебувають у готелях, медичних установах, пансіонатах і їм подібних. Обов'язок оформити їх за місцем перебування покладається на адміністративних працівників даної організації. Від громадянина потрібно тільки заповнити анкету і пред'явити посвідчення особи.

Тимчасова прописка в разі зміни місця проживання буде вимагати виконання трьох етапів, а саме:

  1. Підготовка документів.
  2. Зібрані документи повинні бути представлені в міграційну службу за місцем свого тимчасового місця проживання.
  3. Отримання свідоцтва про тимчасову прописку.

У приватизованій житло тимчасова реєстрація здійснюється за згодою власника або власників. Тоді звертатися в службу по міграції людина зобов'язана особисто, уявити заповнені бланки та документи. Крім цього господар житла обов'язково присутній в ФМС для підтвердження своєї згоди.

Якщо серед документів буде знаходитися договір соціального найму житла або про право на проживання, то уповноважений орган розглядає звернення швидко і протягом 3 днів видає свідоцтво про тимчасову прописку. При відсутності такого договору, міграційна служба має право провести перевірку, на яку потрібно додатковий час. При цьому термін на обробку і видачу свідоцтва не повинен бути більше 8 робочих днів.

При оформленні тимчасової реєстрації можна скористатися електронним сервісом, отримати послугу на порталі держпослуг, за умови наявності облікового запису. Весь пакет паперів можна направити в відомство поштою.

Важливо відзначити, що отримання реєстрації тимчасового перебування не зобов'язує людину знятися з з обліку за місцем постійної прописки.

Розглянемо кілька варіантів тимчасової реєстрації докладніше:

  1. У приватизованій квартирі. Тимчасова прописка можлива тільки лише отримавши згоду власника (або власників, якщо житлоплоща в пайовому або спільне володіння). Вони всі зобов'язані бути присутніми в УФМС, щоб особисто дати згоду.
  2. У муніципальній квартирі. Прописка в ній можлива, згідно Житлового кодексу, не більше ніж на півроку. Після закінчення цього терміну, можна повторно реєструватися. При цьому згода дає наймодавець (муніципалітет або державний орган, який надає в користування житлову площу) і потрібна наявність достатньої кількості метрів. Норма становить 12 кв. м. на кожного із зареєстрованих. У разі, коли разом з батьком або законним представником в муніципальне житло в'їжджає дитина, згода на його прописку не потрібно.
  3. В іпотечній квартирі. До погашення кредиту квартира знаходиться у банку в заставі. Уважно прочитайте банківський договір, чи вказано там право позичальника прописатися в даному житлі. Якщо пункт відсутній, то і перешкод для того немає. Тільки попередьте про це банк.
  4. У лікарні, готелі, санаторії тощо Реєстрацію здійснює адміністрація установи, якщо громадянин перебуває у них більше 90 днів. Якщо термін менше, то тимчасова прописка не потрібно.

Якщо термін менше, то тимчасова прописка не потрібно

документи

Залежно від випадку кількість документів при подачі до реєструючого органу відрізняються.

При особистій явці в орган УФМС будуть потрібні:

  • заяву про реєстрацію за місцем перебування, бланк який попередньо можна - завантажити ;
  • паспорт громадянина РФ або закордонний паспорт (проживають постійно закордоном);
  • підставу для прописки (договір найму або підписане особисто власником приватизованої квартири заяву);
  • виписка з ЕГРН, коли реєструється власник.

Уявити їх потрібно в оригіналі і копіях.

При подачі за допомогою поштового відправлення додатково:

  • копію документа для заснування до прописки потрібно завірити нотаріусом;
  • заповнити в трьох примірниках форму № 2 «Адресний листок прибуття» - завантажити ;
  • якщо термін реєстрації перевищує 9 місяців, то заповнити в одному екземплярі форму № 12П «Статистичний листок» - завантажити .

Якщо разом з батьками або опікунами без надання житла тимчасово приписуються неповнолітні діти, то потрібно додати:

  • свідоцтва про народження кожного з дітей;
  • паспорти батьків або законних представників;
  • свідоцтво про шлюб;
  • з місця постійної прописки виписка з будинкової книги;
  • свідоцтво про усиновлення в разі опікунства.

Коли вселяється дитина з одним з батьків, то в відомство потрібно надати згода другого з батьків, засвідчене нотаріусом. При розлученні додатково подає відповідне свідоцтво.

Тимчасова реєстрація оформляється безкоштовно, незалежно від місця і підстави.

У деяких випадках допомагають з такою пропискою агентства нерухомості, які за свої послуги з підбору житла беруть певні суми, обумовлені в прейскуранті.

Деякі власники при реєстрації людини на своїх квадратних метрах ставлять умову про оплату певної суми, яка буде потрібно на оплату комунальних послуг. У цьому випадку вкажіть всі умови в договорі.

Вартість такої прописки залежить від виду нерухомості, куди власник готовий прописати (квартира, будинок, гуртожиток), а також району, його віддаленості від міського центру. Тимчасова прописка часто потрібно для влаштування дитини в певний заклад (школу або дитячий сад), тому вибір повинен лягти на найближчі до нього вдома. У разі працевлаштування можна вибирати адреси в місті або передмісті. При цьому уважно перевіряйте адресу на його реальне існування.

Розрахунок тимчасової прописки складається з декількох чинників:

  • фінансових умов, які висунув власник приміщення, який бажає отримати прибуток від прописки;
  • збільшених комунальних платежів через кількість прописаних громадян;
  • тарифу посередницької фірми.

Значно відрізняється вартість тимчасової прописки від міста, району і часу. Так, наприклад, в Москві можна прописатися тимчасово:

  • на 3 місяці за 600-800 рублів;
  • на 6 місяців за 800-8000 рублів;
  • на 1 рік за 1-16 тис. рублів.

Така різниця у вартості залежить від району.

У другому за чисельністю місті країни - Санкт-Петербурзі, тимчасова прописка варто:

  • на 3 місяці - 400-800 рублів;
  • на 6 місяців - 800-1900 рублів;
  • на 1 рік - 1-10 тис. рублів.

Сама мінімальна вартість прописки в гуртожитку.

Чим загрожує власнику

Звичайно, ніхто з відомчих служб спеціально відстежувати всі переміщення та проживання громадян не стане. Тоді буде потрібно великий штат співробітників УФМС. Але обов'язок реєстрації лягає на совість самої людини, а в разі виявлення факту, ще й на гаманець винної особи.

Сама людина, що проживає тимчасово без реєстрації в квартирі, буде покараний у вигляді накладення штрафу в розмірі 2-3 тисячі рублів (в Москві і Санкт-Петербурзі сума вище і становить 3-5 тисяч рублів).

І не тільки громадянин буде покараний, але і власник приміщення, в якому будуть проживати особи без реєстрації понад встановлені строки. А суми ці вище:

  • фізичним особам від 3 до 5 тис.руб. (Москва і Санкт-Петербург - 5-7 тис.руб.),
  • юридичним особам від 50 до 757 тис.руб. (300-800 тис.руб. В великих містах).

Що таке тимчасова прописка?
На який термін можна прописатися?
На який термін можна прописатися?