Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова прописка чим загрожує власникові, порядок реєстрації мешканців

  1. Що таке тимчасова реєстрація
  2. Терміни тимчасової прописки
  3. Права мешканців при тимчасовій реєстрації
  4. Тимчасова прописка, що потрібно знати власнику квартири
  5. майнові ризики
  6. Платежі за комунальні послуги
  7. Податкові зобов'язання для власника
  8. небезпека шахрайства
  9. У чому загроза для власника при тимчасову прописку неповнолітніх
  10. Необхідні для оформлення документи
  11. Як анулювати тимчасову прописку

Багато власників житла з різних причин хочуть поселити у себе квартирантів і оформити цю дію за законом
Багато власників житла з різних причин хочуть поселити у себе квартирантів і оформити цю дію за законом. Часом їх турбує питання, чи піддаються вони якомусь ризику, здійснюючи цю процедуру. У цій статті ми з'ясовуємо, що таке тимчасова прописка, чим загрожує власнику житла незнання своїх прав і обов'язків у цьому питанні, і як правильно зареєструвати в своїй квартирі іншої людини.

Що таке тимчасова реєстрація

Тимчасова реєстрація (в побуті часто звана пропискою) - це процедура, прийнята в РФ для контролю над переміщенням громадян країни і приїжджають з-за кордону (іммігрантів). Вона передбачає видачу людині спеціального документа, завіреного печаткою Федеральної Міграційної Служби (ФМС) і підтверджує легальність його проживання за певною адресою.

Відповідно до російського законодавства, громадяни мають право вільно переміщатися по країні і перебувати за місцем перебування без реєстрації не більше дев'яносто днів.

За цей час людина повинна звернутися до місцевого відділення ФМС і позначити, за якою адресою він проживає. Це правило стосується громадян РФ, навіть якщо вони мають нерухомість і постійну прописку в будь-якому іншому місті.

Відносно іноземців закон діє суворіше. Вони повинні стати на облік протягом трьох днів і в семиденний термін подати документи для оформлення тимчасової прописки.

У будь-якому випадку без прописки на території РФ людина може перебувати до трьох місяців, якщо він може підтвердити свою особу іншими документами, але при цьому він буде дещо обмежений в своїх правах, наприклад, при влаштуванні на роботу, отриманні безкоштовної медичної допомоги, оформленні дитини в школу або дошкільний дитячий заклад і т.д.

Якщо власник квартири вирішує поселити у себе мешканців і укладає з ними договір оренди, оформлення тимчасової прописки служить обов'язковою умовою законного проживання цих громадян. Відмова власника житла від здійснення цієї процедури може загрожувати йому штрафом від трьох тисяч рублів.

Терміни тимчасової прописки

Існує два види реєстрації (прописки): тимчасова і постійна. Тимчасова підтверджується свідоцтвом на спеціальному бланку. Постійна відзначається штампом в паспорті.

Реєстрація оформляється на різні терміни залежно від умов договору власника житла і квартиранта. Для іноземних громадян з країн СНД, яким не потрібно оформлення візи, максимальний термін тимчасової реєстрації - 90 днів. Для приїжджих з інших країн терміни будуть відрізнятися в залежності від того, коли закінчується їх віза. Крім того, на тривалість дозволеного перебування впливає рід занять іммігрантів. Наприклад, що навчаються у вузах на денній формі або працюють за трудовим договором офіційно можуть оформити приписку на період до 12 місяців.

Громадяни РФ можуть домовитися з власником житла про прописку на будь-який період часу: від півроку до п'яти років. Єдиною умовою тут виступатиме добровільна згода обох сторін. Ця угода потрібно закріпити договором оренди на відповідний термін.

Права мешканців при тимчасовій реєстрації

Свідоцтво про тимчасову реєстрацію на зазначеній житлоплощі дає мешканцям право проживати на ній протягом зазначеного в документі терміну. Тому, офіційно зареєструвавши у себе постояльця і ​​побажавши потім його виселити, власник ризикує отримати запрошення в суд. Квартирант може зажадати виконання зобов'язань, закріплених в договорі про оренду і в свідоцтві, а вони включають в себе дозвіл перебувати на житлоплощі, поки не закінчиться термін тимчасової прописки.

Якщо у постояльця є неповнолітні діти, він має право зареєструвати їх за тією ж адресою, де прописаний сам, не питаючи на те згоди у власника житла.

Якщо у постояльця є неповнолітні діти, він має право зареєструвати їх за тією ж адресою, де прописаний сам, не питаючи на те згоди у власника житла

Крім того, навіть тимчасова прописка дозволяє суб'єкту користуватися на території відповідного регіону РФ такими правами:

  • працевлаштування на офіційній основі;
  • обслуговування в дільничній поліклініці;
  • звернення в державні органи;
  • оформлення дитини до навчального закладу;
  • голосування за фактичним місцем проживання;
  • отримання кредитів у банку.
Про розміри штрафів

при відсутності штампа про прописку в паспорті або документа про тимчасову реєстрацію.

Виписатися з квартири і оформити прописку за новим місцем проживання тепер просто: http://svoedelo-kak.ru/nedvizhimost/vypisatsya-iz-kvartiry-propisatsya-v-druguyu.html .

Плануєте купувати земельної ділянки? Обов'язково розберіться в питаннях межування землі. тут все в деталях.

Тимчасова прописка, що потрібно знати власнику квартири

Мешканці, зареєстровані на певній житлоплощі, мають право проживати на ній, але заволодіти їй ніякої законної підстави не мають. Право на власність захищена законом і може бути отримано тільки шляхом купівлі-продажу, дарування або іншої угоди. Тому, всупереч поширеній страху, в цьому плані власнику нічого не загрожує.

Однак є ризики іншого роду. Чим загрожує власнику житлового приміщення тимчасова прописка сторонніх йому людей?

майнові ризики

Якщо квартирантам надаються в користування якесь майно, наприклад, побутова техніка або меблі, є ймовірність їх псування. Якщо доведеться вирішувати проблему через суд, необхідно мати якісь докази провини мешканців. У цій ролі може виступити акт передачі майна, що надається в користування, який потрібно скласти при заселенні мешканців.

Ще одна небезпека, яка загрожує власникові, випливає з його відповідальності перед сусідами. Мешканці можуть їх затопити, спалити або зіпсувати їх майно, а відшкодовувати збитки - обов'язок орендодавця. У цьому випадку має сенс врегулювати питання відшкодування збитку за допомогою страхування цивільної відповідальності квартирантів, або внісши дані витрати в договір оренди.

Платежі за комунальні послуги

При офіційному заселенні квартирантів є ще один неприємний нюанс: збільшення комунальних платежів. Адже якщо в приміщенні немає лічильників електроенергії, газу та води, то оплата цих послуг залежить від числа мешканців і її розмір зросте пропорційно кількості проживаючих.

Якщо ж в квартирі встановлені індивідуальні прилади обліку, проблем не виникне. Досить буде обумовити порядок оплати комунальних ресурсів в орендному договорі.

Податкові зобов'язання для власника

Власник квартири, здаючи своє нерухоме майно, повинен знати, що у нього з'являється новий обов'язок перед державою - сплата податку з доходу. Таким доходом буде орендна плата.

Власник житла (фізична особа) повинен буде в строк до 30 квітня поточного року подати декларацію про отриманий дохід за минулий рік і заплатити ПДФО - 13% від отриманої суми оплати за договором оренди.

Податок потрібно буде сплатити до 15 липня.

При виявленні податківцями ухилення від сплати податку з власника стягнуть через суд знову всю суму і додатково штраф у розмірі 40%.

небезпека шахрайства

Вищеописані загрози відносяться до випадку законного оформлення тимчасової реєстрації і наявності всіх необхідних паперів. Однак бувають і випадки неправомірного оформлення реєстрації, яка отримала назву фіктивною. Сюди входить реєстрація з подачею неправдивих документів і реєстрація за тією адресою, де людина не має наміру проживати. У виняткових випадках шахраї реєструють до декількох десятків людей за однією адресою. Останнім часом це вдається зробити навіть через інтернет на сайті держпослуг, отримавши паспортні дані власника квартири.

Всі ці випадки входять в категорію адміністративної відповідальності і переслідуються за законом. Подача помилкових відомостей або документів загрожує штрафом до 500 тис.р., примусовими роботами і навіть позбавленням волі до трьох років. За оформлення фіктивної прописки зареєстрованій особі теж загрожує покарання.

Яких громадян б людина не поселив у своєму житлі, він зобов'язаний повідомити про це місцевим органам ФМС, інакше йому можуть виписати штраф. Особливо це стосується мешканців-іноземців, навіть якщо вони прибули з країн СНД.

Є тільки один виняток: коли власник житла надає свою квартиру без реєстрації близьким родичам.

У чому загроза для власника при тимчасову прописку неповнолітніх

Слід заздалегідь з'ясувати, чи є у майбутнього постояльця неповнолітні діти. Закон дає право реєструвати дітей до 16 років за тією ж адресою, де прописані їхні батьки, не питаючи згоди власника квартири.

Недобросовісні квартиранти, скориставшись неуважністю власника житла і співробітників ФМС, можуть оформити дитині реєстрацію, термін якої закінчується пізніше, ніж у них. До того ж, в законі не прописані нормативи, що визначають термін прописки неповнолітніх.

До того ж, в законі не прописані нормативи, що визначають термін прописки неповнолітніх

Після того, як у батька закінчиться термін прописки, він може через суд спробувати зареєструватися там же, де все ще зареєстрований його дитина. Крім того, складності можуть виникнути і з виселенням неповнолітніх, яким ніде більше жити. Тому власнику квартири потрібно обов'язково сходити до відділення ФМС разом з квартирантом і особисто відстежити, на які дати оформляється прописка для кожного тимчасового мешканця.

Проявивши зайву довірливість і легковажність в цьому питанні, він може згодом виявитися перед необхідністю вступити в тривалу судову тяганину.

Необхідні для оформлення документи

Власник повинен разом з квартирантами або один піти в місцеве відділення ФМС, маючи при собі:

  1. паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  2. заяву про реєстрацію в затвердженій формі;
  3. договір оренди;
  4. документ, що засвідчує право власника на житло;
  5. довіреність на право оформлення реєстрації (у разі, якщо власник не може прийти в установу особисто).

Якщо житло перебуває в частковій власності, інший власник може реєстрацію опротестувати, тому краще запастися також його нотаріально завіреним згодою.

Як анулювати тимчасову прописку

Як анулювати тимчасову прописку

Якщо виникла необхідність виселити мешканця, це можна зробити через суд за допомогою позовної заяви. Квартирант ж може спробувати оскаржити це рішення на підставі договору оренди.

У певних випадках реєстрація визнається недійсною. Наприклад, якщо вона була оформлена без згоди власника. Сюди ж входять випадки, якщо приміщення є спірним, нежитловим, знаходиться під заставою, підлягає розселенню і т.д. Якщо реєстрація буде визнана незаконною, суд її анулює.

Плануєте купувати земельної ділянки?
Чим загрожує власнику житлового приміщення тимчасова прописка сторонніх йому людей?