Реклама
Реклама
Реклама

Що дають за четверту дитину: розмір допомоги, допомога від держави

Сімей з чотирма дітьми не так багато, і майже всі вони потребують матеріальної допомоги. Без уваги держави вони не залишаються. Четверта дитина підтверджує статус багатодітної сім'ї, для якої передбачені різні види федеральної та регіональної допомоги.

01

Сертифікат на маткапітал за 4 дитини - умови надання

Сім'я може отримати материнський капітал за 4 дитини, якщо раніше не скористалася таким правом. Зараз в суспільстві поширюються різні чутки про припинення дії програми. Особливо стурбовані сім'ї, яким покладено така субсидія. У 2017 р виплачується 453 026 руб., Що незмінно після останньої індексації в 2015 р В даний час програма заморожена, збільшення виплат і індексація не плануються.

Всі, хто встиг подати заявку на отримання з материнського капіталу фіксованої суми в 25 000 готівкою, в 2017 році її отримають. Заявку слід подати до першого грудня 2016 року. Така міра покликана допомогти сім'ям з дітьми в умовах швидкозростаючою інфляції, зниження реальних доходів.

Батьки здебільшого використовують материнський капітал на поліпшення умов проживання: гасять кредити на житло, іпотеку, позики. Також капітал направляється на освітні цілі для дитини, накопичувальну пенсію матері, придбання речей, необхідних для нормального життя дитини-інваліда. Майже у всіх випадках гроші можна використовувати, коли дитині виповниться 3 роки. Але якщо вони спрямовані на поліпшення житлових умов, трирічний термін не обов'язковий.

02

Інші види допомоги - одноразові і регулярні субсидії

Перше, на що можна розраховувати, чекаючи появи четвертого дитини - грошова виплата, що надається разом з відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами. Вона надається тільки в разі відходу жінки у відпустку. Якщо до пологів вона продовжує працювати, належить виплачувати тільки зарплату, кошти за відпустку розрахують з дня його початку. Якщо матуся під час вагітності вже доглядає за першою дитиною і отримує належне посібник, слід зробити вибір на користь одного: або по Бір, або по догляду.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується роботодавцем, за четверту дитину виплачуватимуть 100% від середньомісячної заробітної плати за останніх 2 роки. При стажі менше 6 місяців - виплата в сумі МРОТ. Звільненим через ліквідацію організації, якщо вони встигли протягом року зареєструватися на біржі, невеликі кошти (близько 600 рублів) виплачують органи соцзахисту. Для безробітних, які не перебувають на обліку, оплачувана відпустка по Бір не передбачений.

На відміну від виплат по вагітності та пологах, одноразова субсидія при народженні дитини виплачується всім жінкам без виключення, її розмір 163 50,33 руб. з 01.02.2017 р Виплачується вона в однаковій сумі на всіх малюків, незалежно від черговості народження. На суму не впливають ніякі чинники: дохід матері, її стаж. Якщо працював тільки батько, документи на допомогу подаються за місцем його роботи. Якщо батько й мати працевлаштовані, слід звертатися до відділу соцзахисту. Гроші видаються в кінці місяця, наступного за тим, коли за ними звернулися.

Гроші видаються в кінці місяця, наступного за тим, коли за ними звернулися

Субсидія дітям до 1,5 років виплачується працевлаштованим і безробітним матерям, які звертаються, відповідно, до роботодавця або в соцзахист. Працюючим щомісячну допомогу починають виплачувати після закінчення відпустки у зв'язку з Бір, безробітним - з дня народження малюка. Працюючі матері щомісяця отримують 40% від своєї середньомісячної зарплати, але не менше мінімуму. Для непрацюючих матерів допомогу від держави по догляду: за першого малюка - 3 065,69 руб., За другого і наступних - 6 131,37 рубля. Мама в період відпустки може працювати неповний день або на дому, щомісячні виплати для неї зберігаються.

Коли дитя досягне 1,5 років, до 3 років федеральна влада виплачують щомісяця 50 рублів. Регіони додають до них певну суму, в кожному регіоні вона своя. Право отримувати допомогу до 3 років мають всі мами без винятку, а також батько або близький родич. Для матерів-одиначок, якщо батько при реєстрації не вказано, допомога подвоюється. Виплачуються кошти, як і всі інші, за місцем роботи, соцзахистом або ФСС.

На все посібники, крім материнського капіталу, застосовується підвищуючий районний коефіцієнт.

03

Особливості регіональних виплат - як оформити і отримати?

Крім субсидій, які виплачує держава, існують місцеві, які призначаються владою регіону та фінансовані їхніми бюджетами. Місцеві законодавчі акти регулює всі питання, зав'язані з виплатами цих посібників: умови, порядок, суму. Нерідко обов'язковою умовою, що дає право на отримання місцевих субсидій і пільг, є постійне проживання в регіоні певний час. На Крайній Півночі, в районах Далекого Сходу і інших, прирівняних до них за умовами проживання місцевостям допомогу значно більшого розміру в порівнянні з іншими регіонами.

Місцеві субсидії можуть доповнювати федеральні, але, крім них, приймаються закони про місцеві пільги і виплати, аналогів яким в федеральному законодавстві немає. Отримання федеральних виплат не позбавляє права на отримання допомоги і пільг з місцевого бюджету. Губернаторські субсидії менше федеральних, їх обсяг встановлюється в залежності від бюджету і умов в регіоні. Крім щомісячних і одноразових допомог, існують місцеві компенсаційні, що заповнюють витрати певних категорій сімей на дитяче харчування і одяг, товари для школи, проїзд, квартирну плату. Більшість регіонів заохочує народжуваність одноразовими посібниками.

Для ознайомлення з регіональними посібниками та пільгами слід звертатися до відділення УСЗН. Якщо сім'ї покладена допомога, подаються документи:

  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • оригінали з копіями паспортів батьків;
  • ксерокопія про реєстрацію в регіоні;
  • довідки про доходи сім'ї;
  • банківський рахунок.

Кожен регіон самостійно визначає статус багатодітної сім'ї, щоб надавати їм адресну соціальну підтримку. Вони можуть розраховувати на всі федеральні субсидії, встановлені ФЗ-81 , Оскільки від кількості хлопців вони не залежать. Винятком є ​​виплата по догляду до 1,5 років, де розмір на першу дитину і наступних відрізняється. Для багатодітних сімей встановлюються місцеві види допомоги, наприклад, щомісяця дітям до 16 і 18 років виплачуються певні суми. Які сім'ї відносяться до цієї категорії, законодавство РФ не визначає. У більшості регіонів прийнято вважати багатодітними сім'ї з трьома і більше дітьми до 18 років, так що допомога багатодітним дають за четверту дитину в тому числі.

Особливості регіональних виплат - як оформити і отримати?