Реклама
Реклама
Реклама

Що дає інвалідність 3 групи - докладну відповідь

  1. Про третьої групи інвалідності
  2. Привілеї та пільги для інвалідів
  3. Як отримати належну державну підтримку
Юридична консультація

>> Що дає інвалідність 3 групи: законодавство РФ, привілеї і пільги

Багатьом відомо, що законодавством РФ інвалідність ділиться на 3 великі групи. Кожна з них має певний перелік хвороб, через яку присвоюється громадянинові, і, відповідно, деякі пільги. Сама «м'яка» з інвалідних груп - це третя.

Згідно з діючими законами, вона дозволяє людині працювати, але при цьому за ним зберігається право на отримання ряду пільг та іншої держдопомоги. У сьогоднішньому матеріалі наш ресурс у всіх подробицях висвітлити питання про те, що дає інвалідність 3 групи на території РФ. Ну що ж, давайте приступимо до розгляду актуального на сьогодні питання.

Про третьої групи інвалідності

Інвалідність визначається медичною комісією

Група інвалідності - це основний показник, який визначає: наскільки людина не дієздатний і які, виходячи з цього, пільги повинен отримувати. На сьогоднішній день в Росії виділяють 3 групи інвалідності:

  • 1 група присвоюється всім інвалідам, які зовсім не здатні самостійно організувати свою життєдіяльність;
  • 2 група визначає категорію інвалідів, які в процесі життя потребують допомоги інших, але в деяких її аспектах цілком здатні обходитися без такої допомоги;
  • 3 група є абсолютно «робочої» та присвоюється тим громадянам, патології яких дозволяють їм самостійно організовувати свою життєдіяльність, але з деякими обмеженнями.

Вже згадана нами групи інвалідності може бути присвоєна як людям, які мають часткову недієздатність через вроджених патологій, так і громадянам, чия дисфункція була придбана по ходу життя (травма, перенесене захворювання і т.д.). Прикладами недуг, з якими можна отримати 3 групу інвалідності, можуть служити:

  • глухота;
  • часткова втрата зору;
  • погана орієнтація в просторі;
  • параліч кисті;
  • деякі хвороби внутрішніх органів і тому подібні патології.

Незважаючи на свій статус «інваліда», люди з 3 групою цілком можуть самостійно доглядати за собою, працювати і бути повноцінними членами суспільства при вирішенні колективних завдань. Однак, навіть з урахуванням подібних факторів, держава надає їм ряд привілеїв і гарантує соціальний захист.

Привілеї та пільги для інвалідів

Інвалідність 3 групи дає право на пенсію

привілеї та пільги для інвалідів 3 групи надаються в багатьох сферах життєдіяльності. Звичайно, щодо громадян з 1 і 2 групою інвалідності подібні послаблення не настільки істотні, але навіть вони здатні в рази спростити життя частково недееспособному громадянину.

Почнемо розгляд привілеїв з соціальних пільг. Отже, перелік таких для інвалідів 3 групи наступний:

  1. при проходженні курсу лікування в державних медустановах - отримання безкоштовних ліків за рецептом лікаря;
  2. при наявності медичного вердикту про необхідність будь-якого лікування - безкоштовне надання платних послуг та щорічне надання санаторного відпочинку;
  3. в будь-якому випадку - знижка на квитки для проїзду в міському транспорті і придбання лікарських засобів / протезів / перев'язувальних матеріалів в держустановах (50%);
  4. при навчанні в держустановах - обов'язкове надання стипендії;
  5. при бажанні вступити в платні Середні і вищі навчальні заклади, які мають бюджетні місця, - надходження на бюджет позачергово за умови, що вступний іспит зданий на позитивну оцінку;
  6. при бажанні з боку інваліда провести позапланові лікувальні процедури - надання таких за пільговими цінами.

Так як громадяни з 3 групою інвалідності наділені правом на трудову діяльність, то і в цій сфері у них є ряд пільг , а точніше:

  1. при працевлаштуванні - відсутність випробувальних термінів;
  2. при необхідності - надання неповних робочих змін, днів або тижнів і пільг з підтримки здоров'я від роботодавця (наприклад, безкоштовна путівка в санаторій);
  3. за бажанням інваліда-трудящого - організація послаблень в плані роботи в нічну зміну або сверхположенной норми;
  4. в процесі трудової діяльності - незаперечне право на отримання відпустки в будь-який момент робочого періоду;
    при появі непередбаченого погіршення здоров'я - можливість дострокового розірвання контракту без застосування до інваліда-трудящому будь-яких санкцій;
  5. при необхідності - продовження покладеного 30-денної відпустки ще на 60 днів, але вже за рахунок самого інваліда-трудящого.

Інвалідність 3 групи - робоча група

Варто відзначити, що при працевлаштуванні інвалід 3 групи повинен упевнитися, що робоче місце повністю відповідає тим нормам, які необхідні при його патології. В іншому випадку здійснення трудової діяльності стає неможливим.

Щодо житлових питань пільги у людей з третьої групи інвалідності наступні:

  • при оплаті комунальних послуг - право на отримання частини або повної суми цих коштів назад через органи соцзахисту;
  • при необхідності отримання пільгового житла - постановка на відповідну чергу в пільговому порядку;
  • при необхідності отримання земельних ділянок для забудови - пільговий порядок цієї процедури.

Також, для інвалідів 3 групи діє ряд податкових привілеїв . Їх перелік детально викладено в Податковому Кодексі РФ і виглядає наступним чином:

  • для громадян з припискою «інвалід дитинства» - повне звільнення від сплати податкового збору на майно;
    для інвалідів, що мають транспортний кошти, - звільнення від сплати автомобільного податку (за рідкісним винятком);
  • для громадян з припискою «інвалід дитинства» - відсутність необхідності сплачувати ряд обов'язкових державних зборів при реєстрації підприємницької діяльності (реєстраційні мита, внесок до Пенсійного Фонду тощо);
  • при неможливості сплатити мито за певну державну послугу - можливість її сплати по частинах або в розстрочку.

Крім наведених вище видів привілеїв для інвалідів 3 групи, пільги також можуть бути надані місцевим муніципалітетом по конкретного місця проживання. Дізнатися про наявність таких вийде, якщо зробити відповідний запит до органів соціальні захисту за місцем прописки.

З правами інвалідів можна ознайомитися завдяки відеоматеріалу:

Як отримати належну державну підтримку

Інвалідність 3 групи - незначні порушення в здоров'ї

Для отримання держпідтримки або привілеїв за місцем роботи кожен інвалід 3 групи повинен здійснити деякі заходи:

  1. По-перше, пройти медкомісію і отримати висновок про наявність у нього відповідної інвалідності.
  2. По-друге, повинен звернутися до органів соцзахисту і оформити деякі документи / посвідчення / картки, що підтверджують його можливість отримати пільги в тій чи іншій сфері життєдіяльності.

Варто відзначити, що 3 групу інвалідності необхідно підтверджувати щороку, відвідуючи планові медкомісії. Без чинного медичного висновку отримати пільги не представляється можливим.
Документальне ж оформлення привілейованого статусу відбувається через звернення в держорган соцзахисту за місцем діючої прописки. Співробітникам організації необхідно надати:

  • висновок медкомісії;
  • паспорт громадянина РФ ;
  • заяву на отримання тих чи інших посвідчення і документів або пільг;
  • на вимогу - довідки про платежі за комунальні послуги, довідку про склад сім'ї та інші.

Отримавши посвідчення інваліда, пільгову картку для проїзду в громадському транспорті або інші документи громадянин має повне право використовувати належні йому за законом пільги, надаючи дані папери в необхідні організації (роботодавця, податкові органи і т.д.).

В цілому, перелік пільг і привілеїв для інвалідів 3 групи досить широкий. Скористатися ним не складно - досить здійснити представлені раніше процедури. Сподіваємося, сьогоднішній матеріал був для вас корисний і дав відповіді на питання, що цікавлять. Удачі у відстоюванні прав!