Реклама
Реклама
Реклама

Неофіційна робота: що загрожує працівникові і роботодавцю? Що робити якщо не виплатили зарплату?

  1. Що таке неофіційне працевлаштування?
  2. Наслідки роботи без трудового договору.
  3. Що загрожує роботодавцю за неофіційне працевлаштування?
  4. Кредит неофіційно працюючим.
  5. Працюю неофіційно не виплатили зарплату, що робити?
  6. Як довести що працював неофіційно?

Законодавство РФ не містить поняття неофіційною роботи, але на практиці працевлаштування без оформлення трудових відносин з працівниками зустрічається досить часто.

Незважаючи на те, що дане явище поширене повсюдно, воно багато в чому негативно впливає на правовий статус співробітників фактично позбавляючи їх трудових прав і гарантій.


Незважаючи на те, що дане явище поширене повсюдно, воно багато в чому негативно впливає на правовий статус співробітників фактично позбавляючи їх трудових прав і гарантій

Що таке неофіційне працевлаштування?

Коли ви влаштовуєтеся на роботу, роботодавець в силу ст. 67 ТК РФ зобов'язаний укласти з Вами трудовий договір, який містить всі істотні умови, що стосуються вашої трудової функції.

При неофіційному працевлаштуванні даний документ з вами не підписується, так само, як і не видається наказ про прийняття на роботу і не робиться запис у трудовій книжці.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Наслідки роботи без трудового договору.

Неофіційна робота має плюси і мінуси, про які ми поговоримо далі.

Як я вже говорив, неофіційне працевлаштування може спричинити за собою масу негативних наслідків для працівника:

  1. Перш за все, роботодавець може не оплатити декретну, лікарняний відпустку, ви також можете залишитися без премій, різних надбавок і доплат.
  2. Крім цього, роботодавець цілком може не оплатити вам переробку, затримати зарплату або ж зовсім залишити вас без зароблених грошей.
  3. Ваша заробітна плата і стаж на такій роботі не враховуватимуться при нарахуванні пенсії.
  4. При отриманні травми на робочому місці, роботодавець може залишити вас без матеріальної компенсації.

До позитивних моментів можна віднести наступне:

  1. Ви економите на сплату податків.
  2. З вас не відраховують суми на сплату аліментів.
  3. Ви не несете юридичну відповідальність за свої дії.
  4. Можливо, ваша неофіційна зарплата вище, ніж оплата праці на офіційній посаді.

Як ми бачимо мінусів у неофіційного працевлаштування більше ніж плюсів, тому кожен з вас повинен зважити всі за і проти, подумати про можливі наслідки.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Що загрожує роботодавцю за неофіційне працевлаштування?

Роботодавець зобов'язаний укласти трудовий договір з працівником, а також виконати всі дії, які передбачені ТК РФ при прийомі співробітника на роботу, їх невиконання загрожує роботодавцю встановленим законом покаранням.

Так, за порушення законодавства про працю та його охороні (ст.5.27 КоАП РФ) на роботодавця можуть накласти адміністративний штафу або на певний термін призупинити його діяльність.

Також роботодавцю, яка не виконує обов'язки податкового агента, загрожує кримінальна відповідальність за ст. 199.1 КК РФ. Санкція даної статті крім великого штрафу передбачає також позбавлення волі до двох років.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Кредит неофіційно працюючим.

В даний час багато банків відносяться лояльно до офіційно непрацюючим особам або людям, які працюють за трудовим договором, але мають маленьку офіційну зарплату в порівнянні з неофіційними виплатами.

Для цих категорій осіб, які не можуть надати довідку 2 ПДФО, існують різні кредитні програми, і як правило, позичальникам видаються невеликі позики з більш високою кредитною ставкою.

Про платоспроможності клієнта може свідчити наявність у нього нерухомості, автотранспортних засобів, виписки про наявні грошові суми на банківських рахунках, позитивна кредитна історія. Перевіряючи подібну інформацію, банк знижує ризик неповернення кредиту.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Працюю неофіційно не виплатили зарплату, що робити?

Багато працюють неофіційно стикаються з тим, що роботодавець відмовляється платити співробітникові зарплату за виконану роботу.

Що можна зробити, якщо ви опинилися в такій ситуації?

Стаття 67 ТК РФ говорить про те, що неоформлений договір вважається укладеним, якщо співробітник з відома роботодавця приступив до виконання покладеної на нього роботи.

Свої права можна захистити, звернувшись з відповідною скаргою до трудової інспекції або прокуратуру. Приготуйтеся до того, що, так як трудовий договір між вами і роботодавцем був відсутній, то перш за все вам необхідно буде довести факт роботи в даній організації.

За фактом скарги, що надійшла про те, що трудові відносини з вами не оформлені і заробітна плата не виплачується, будуть проведені перевірки, за результатами яких роботодавець може бути підданий до встановленої законом відповідальності. Також ви маєте право стягнути зарплату з роботодавця звернувшись до суду.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Як довести що працював неофіційно?

При виникненні суперечок з роботодавцем, часто постає питання про те, як довести той факт, що ви працювали неофіційно.

Зазвичай така необхідність постає при надсиланні скарги в прокуратуру, трудову інспекцію або заяви в суд . Як я вже зазначив вище, варто скористатися показаннями свідків. Свідками можуть виступати як клієнти організації, так і люди працюють з вами разом.

Крім цього, доказами послужать робочі документи, на яких стоїть ваш підпис або які ви писали власноруч, копії різних договорів, актів або накладних, а також роздруківки телефонних дзвінків посадовцям організації.

[ Повернутися до змісту ↑ ]

Опублікував: Вадим Калюжний, фахівець порталу ТопЮріст.РУ

Що таке неофіційне працевлаштування?
Що загрожує роботодавцю за неофіційне працевлаштування?
Працюю неофіційно не виплатили зарплату, що робити?
Як довести що працював неофіційно?
Що таке неофіційне працевлаштування?
Що можна зробити, якщо ви опинилися в такій ситуації?