Реклама
Реклама
Реклама

КРАДІЖКА АБО ЗЛОДІЙСТВО: ОЗНАКИ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ПОКАРАННЯ В УКРАЇНІ

  1. Кримінальна відповідальність за крадіжку
  2. Адміністративна відповідальність за крадіжку

24.06.2015

Згідно з офіційною статистикою крадіжка є найбільш поширеним злочином в Україні. Крадіжка грошей, велосипеда, продуктів в супермаркеті, одягу в магазині, речей з автомобіля - все це відбувається щодня. Що ж ечет її вчинення? Українським законодавством предусмотренатакое крадіжка з точки зору права і яке покарання для злочинця вл як адміністративна, так і кримінальна відповідальність за зазначені протиправні дії.

Кримінальна відповідальність за крадіжку

Юридичне визначення крадіжки передбачено в статті 185 Кримінального кодексу України (далі - КК України), згідно з якою це «таємне викрадення чужого майна». Викрадення завжди полягає в активній поведінці винної особи, направленому на незаконне і безоплатне вилучення чужого майна всупереч волі власника.

Ключовою ознакою цього злочину є саме його таємний характер. Відкрите викрадення чужого майна кваліфікується не як крадіжка, а як грабіж і за його вчинення передбачена більш сувора відповідальність іншою статтею КК України.

Зловмисник під час скоєння крадіжки вважає, що діє таємно і непомітно для інших осіб. Визначальним у цьому випадку є саме умисел зловмисника, тобто його ставлення до своїх дій і його розуміння обставин правопорушення. Якщо зловмисник вважає, що діє таємно, а насправді - його дії помітило іншу особу, правопорушник все одно робить саме крадіжку, тобто таємне викрадення майна. Дане правило діє і навпаки: якщо зловмисник вважає, що діє відкрито і його дії не є прихованими від інших осіб, а насправді ніхто не помітив його протиправних дій, порушник буде нести відповідальність за відкрите викрадення чужого майна (грабіж), оскільки саме такий умисел він реалізовував.

Крім того, для розуміння які саме дії є крадіжкою, необхідно враховувати, що:

- якщо зловмисник заволодіває чужим майном в присутності потерпілого або інших осіб, які проте не усвідомлюють факту викрадення майна (наприклад, в присутності малолітньої дитини, осіб, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння або сплять), - такі дії також є крадіжкою;

- якщо зловмисник здійснює викрадення в присутності осіб, які усвідомлюють, що відбувається крадіжка, але зловмисник впевнений в їх мовчазної згоди і невтручання (наприклад, крадіжка на робочому місці в присутності інших працівників, які не перешкоджають), - такі дії також є крадіжкою;

- якщо ж зловмисник намагався скоїти крадіжку, але після виявлення його дій не відмовився від злочину і продовжив заволодівати майном, - такі дії відносяться вже до відкритих, тобто це грабіж або, в залежності від обставин подій, розбій.

Предметом крадіжки може бути будь-яке майно, яке має певну вартість і є чужим для зловмисника (гроші, дорогоцінні метали, речі, цінні папери, право на майно та дії майнового характеру і т.д.).

Кримінальна відповідальність за крадіжку може наступати для осіб, які досягли 14-ти років на момент скоєння злочину.

Кваліфікуючими ознаками крадіжки, тобто обставинами, які впливають на кваліфікацію дій особи і тягнуть за собою більш суворе покарання, частинами 2 - 5 статті 185 КК України визначено:

- повторне вчинення;

- вчинення за попередньою змовою групою осіб;

- вчинення з проникненням в житло, інше приміщення чи сховище;

- вчинення з заподіянням значної шкоди потерпілому (значна шкода визнається із врахуванням матеріального становища потерпілого в межах від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в 2017 р становить від 80 000 грн. До 200 000 грн.);

- вчинення крадіжки у великих розмірах (від 250 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в 2017 р становить від 200 000 грн. До 480 000 грн.);

- вчинення крадіжки в особливо великих розмірах (від 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в 2017 р складає 480 000 грн. І більше);

- вчинення організованою групою.

Законом передбачено широкий спектр видів і розмірів покарань за вчинення крадіжок в залежності від наявності або відсутності зазначених вище кваліфікуючих ознак.

Наприклад, за «просту» крадіжку (при відсутності зазначених кваліфікуючих ознак) передбачені наступні альтернативні покарання:

1) штраф у розмірі 50 - 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. До 1700 грн.);

2) громадські роботи на строк від 80 до 240 годин;

3) виправні роботи на строк до 2 років;

4) арешт на строк від 1 до 6 місяців;

5) позбавленням волі на строк від 1 до 3 років.

Крадіжка, вчинена з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, карається позбавленням волі вже на термін від 3 до 6 років.

За крадіжку, вчинену в особливо великих розмірах або організованою групою, законом встановлено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Кримінальним кодексом України передбачені спеціальні статті за вчинення крадіжок певних видів майна. Наприклад, окремим складами злочину є викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання (ст.188-1 КК України), викрадення вогнепальної зброї, бойових припасів (ст. 262 КК України), викрадення документів, штампів або печаток (ст. 357 КК Україна) і т.д.

Адміністративна відповідальність за крадіжку

Адміністративна відповідальність в Україні передбачена за дрібне викрадення чужого майна (ст.51 Кодексу України про адміністративні правопорушення України (далі - КпАП України).

Іншими словами, головною відмінністю крадіжки, за яку передбачена адміністративна відповідальність, від кримінально караного таємного викрадення чужого майна - є вартість викраденого майна.

Якщо вартість майна, яке було вкрадено, на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (станом на 2017 г. - 160 грн.) - крадіжка вважається дрібною і тягне за собою адміністративну відповідальність. Викрадення майна, вартість якого більше зазначеного розміру, тягне за собою вже кримінальну відповідальність.

За дрібну крадіжку згідно ст. 51 КпАП України може бути призначено одне з таких стягнень:

1) штраф від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн. - 510 грн.);

2) виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку;

3) адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

У разі вчинення повторно протягом року дрібної крадіжки, за яку на обличчя вже накладалося адміністративне стягнення, до винної особи можуть бути застосовані більш суворі покарання, а саме одне з таких стягнень:

1) штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн. - 850 грн.);

2) виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку;

3) адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

Слід також мати на увазі, що відповідно до ст. 22 КпАП України при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення порушник може бути звільнений від адміністративної відповідальності із застосуванням тільки усного зауваження. Цей механізм, як правило, застосовується до дій, які формально містять в собі ознаки правопорушення, однак через свою малозначність не свідчать про такий ступінь їх суспільної шкідливості, яка вимагає покарання. Наприклад, крадіжка коробки сірників формально також є правопорушенням, проте в зв'язку з малозначністю такого порушення - за відповідні дії доцільно звільняти особу від відповідальності і обмежуватися усним зауваженням.

Читайте також:
Відмінність грабежу від крадіжки
Покарання за крадіжку для неповнолітніх
Заява в міліцію

На нашому сайті надаються онлайн консультації з юридичних питань.

інші статті інші статті

Що ж ечет її вчинення?