Реклама
Реклама
Реклама

Дружина не дає розлучення що робити

  1. Як розлучитися без згоди дружини
  2. Коли дружина може не дати розлучення?
  3. Що робити, якщо дружина не дає розлучення
  4. Домовитися світом, якщо немає дітей
  5. Подати в суд
  6. Позов про розлучення без згоди дружини
  7. документи
  8. Якщо дружина не з'явиться до суду
  9. терміни розлучення
  10. Дружина не дає бачитися з дитиною що робити, якщо не розведені
  11. Допомога юриста

2 662 переглядів

Розірвання шлюбу - право, гарантоване чинним законодавством. За загальним правилом, розірвання здійснюється через органи РАГСу, шляхом спільної заяви сторін. Однак далеко не завжди сторони можуть добровільно домовитися про проведення процедури, адже один з подружжя може просто відмовлятися давати розлучення. У такій ситуації процедура розлучення все ж можлива, проте доведеться виконати кілька інший ряд дій.

Розлучення в ЗАГС допускається у випадках, коли:

  • У подружжя немає спільних дітей до 18 років;
  • Подружжя готові на розлучення і згодні написати спільну заяву.

Якщо буде порушено будь-яке з умов - розлучатися доведеться через суд.

Як розлучитися без згоди дружини

Законодавець передбачив можливість розірвання шлюбу двома способами:

  1. Подача спільної заяви сторін в ЗАГС. Потрібна оплата державного мита та волевиявлення кожного чоловіка.
  2. Розірвання шлюбу через суд. Потрібно подача позовної заяви від одного з подружжя.

Якщо дружина не дає розлучення ні за яких обставин, у чоловіка залишається один варіант - подача позову до відповідного суду, з дотриманням правил підсудності.

Розірвання відбудеться в будь-якому випадку так чи інакше, дружина має можливість лише кілька відстрочити процес (при вагітності або протягом одного календарного року після народження дитини). Однак в остаточному підсумку шлюб буде визнаний розірваним.

2 662 переглядів   Розірвання шлюбу - право, гарантоване чинним законодавством

ВАЖЛИВО: Максимум, чого може домогтися незгідний з розлученням чоловік - надання терміну для примирення . Якщо суд побачить явне бажання дружини зберегти шлюб незважаючи на категоричну позицію чоловіка, то парі може бути дано термін для примирення тривалістю до 3 місяців. Якщо чоловік і дружина за цей період не прийдуть до спільного знаменника, то шлюб буде припинений в будь-якому випадку.

Коли дружина може не дати розлучення?

Ситуація, в якій за дружиною залишається право вирішального голосу, прямо вказана в ст. 17 СК РФ.

Зокрема, дружина має право не давати чоловікові розлучення у випадках, коли:

  • Вона знаходиться в стані вагітності;
  • З моменту народження дитини пройшло менше 1 року.

Також судова практика особливо відзначає, що термін в 1 рік рахується з моменту народження малюка і в разі, якщо дитина загинула під час пологів, і в випадках, коли дитина померла до досягнення годовалового віку.

У зазначених випадках чоловік обмежений на розлучення саме згодою дружини. Якщо дружина скаже «Ні!», Чоловікові не залишається нічого іншого, окрім як чекати закінчення встановлених законом термінів.

ВАЖЛИВО: Можна спробувати оспорити батьківство щодо дитини, якщо у чоловіка є сумніви в спорідненості з ним. На жаль, ця процедура займе практично стільки ж часу, скільки чоловікові і так би довелося чекати річного терміну - одна тільки експертиза ДНК може тривати до півроку.

Що робити, якщо дружина не дає розлучення

На практиці дружина може відмовитися розлучатися, сподіваючись на примирення або переслідуючи інші особисті цілі. Куди частіше дружина таким чином намагається дошкулити чоловікові, який вирішив розірвати офіційні відносини.

Однак примусити чоловіка до збереження шлюбу не вийде і якщо він категорично налаштований припинити сімейні відносини, це буде вироблено без оглядки на згоду дружини.

Суд, до слова, теж не зможе примусово зберегти шлюб, керуючись лише бажанням однієї сторони.

Домовитися світом, якщо немає дітей

Найпростіший варіант розірвання шлюбу - подача спільної заяви в ЗАГС. Якщо дружина відмовляється подавати заяву, можна спробувати переконати її, що так чи інакше шлюб буде розірвано. Якщо вона не піде на поступки, то розірвання буде проведено через суд, що спричинить для неї додаткові витрати і витрату часу.

У спробі досягти мирної домовленості дружині можна повідомити, що:

  • При розлученні через суд їй доведеться заплатити подвійну мито - спершу за позов, а потім за реєстрацію рішення суду в ЗАГС;
  • З неї можуть бути стягнуті витрати на адвоката;
  • Її буде сповіщати суд, і їй або доведеться йти в засідання або ж неодноразово отримувати дзвінки і порядку.

ВАЖЛИВО: Однак варто пам'ятати, що розлучення через ЗАГС не може бути здійснений, якщо у подружжя є спільні неповнолітні діти. В такому випадку розірвання в будь-якому випадку повинно бути оформлено через суд.

Подати в суд

Якщо дружина відмовляється подавати заяву в ЗАГС по своїй волі, то залишається один варіант - судовий розгляд. Чоловікові потрібно подати позовну заяву, визначивши територіальність розгляду за місцем проживання дружини.

Чоловікові потрібно подати позовну заяву, визначивши територіальність розгляду за місцем проживання дружини

Позов подається до світових суддям, але в деяких випадках судовий розгляд може бути віднесено до компетенції міської або районної суду (наприклад, якщо одночасно ставиться питання про поділ спільно нажитого майна або ж подружжя будуть сперечатися про дітей).

При подачі позову потрібно сплатити державне мито в розмірі 600 рублів.

Подати позов можна:

  • особисто до приймальної суду;
  • через представника за нотаріальним дорученням;
  • направити його поштою.

Позов про розлучення без згоди дружини

Позовна заява повинна бути складена відповідно до вимог чинного законодавства.

У ньому повинні міститися такі відомості:

  • «Шапка» заяви. Вказуються реквізити суду, його найменування, а також найменування всіх сторін процесу (позивача і відповідача). Також вписується розмір державного мита, яку сплатив позивач або ж підстава звільнення від неї, якщо на те є причини.
  • Найменування позову.
  • Загальна суть справи - дата укладення шлюбу, вказівка ​​на фактичне припинення сімейних відносин, інформацію про дітей, про наявність чи відсутність спору про майно.
  • Вказівка ​​на бажання розірвання шлюбу, посилання на правові акти, які мають значення для процесу, а також на наявні докази.
  • Прохальна частина позову. У ній вказується вимога до розірвання шлюбу між позивачем та відповідачем.
  • Список додатків, тобто документів, на які посилається позивач.
  • Особистий підпис з датою складання документа.

Позов подається світовим суддям, але якщо одночасно розглядається спір про розподіл майна - то в районний чи міський суд. У будь-якому випадку, територіальність може бути визначена за місцем проживання відповідача, тобто, в даному випадку, подружжя.

У будь-якому випадку, територіальність може бути визначена за місцем проживання відповідача, тобто, в даному випадку, подружжя

Примітка: Закон допускає подачу позову про розлучення за місцем проживання позивача (ст. 24 ЦПК РФ), але якщо тільки з ним проживає неповнолітня дитина або ж стан здоров'я перешкоджає виїзду в інше місто. Стосовно до розлучення з ініціативи чоловіка такі обставини не завжди можуть бути використані. Дізнайтесь більше про різницю, хто подає на розлучення - чоловік або дружина .

У позові можна не вказувати на конкретні причини розірвання шлюбу. Достатньо лише повідомити про практичну відсутність сімейних відносин і висловити бажання на розірвання шлюбу.

Достатньо лише повідомити про практичну відсутність сімейних відносин і висловити бажання на розірвання шлюбу

Представлений вище зразок відображає найпростішу ситуацію розлучення без згоди дружини. Якщо ж ваш спір ускладнений розбіжностями про розподіл майна або ж суперечкою про місце проживання дітей, то краще завчасно звернутися за юридичною консультацією до фахівців нашого сайту. Допомога наших юристів безкоштовна!

документи

Для розлучення в ситуації, коли дружина не згодна, чоловікові потрібно:

  • Позовна заява в 2 екз.,
  • Копія паспорта;
  • Копія свідоцтва про шлюб або ж довідка про його укладення;
  • Документи на дітей, на майно - якщо це питання вказані в позові;
  • Квитанція про сплату мита в 600 рублів.

Точний перелік документів можна уточнити в ході консультації з юристом, який проаналізує вашу проблему і дасть вичерпні поради про подальші дії.

Всі документи подаються в копіях, але оригінали найкраще захопити собою в суд для можливого огляду.

Якщо дружина не з'явиться до суду

На практиці часто відбувається так, що дружина не є на судовий процес. Рішення про розлучення в даному випадку все одно буде прийнято, незважаючи на цю обставину.

В даному випадку важливо, чи буде вона повідомлена про проведення судового засідання. Суд в результаті винесе заочне рішення, після того, як дружина не з'явиться до суду протягом трьох судових засідань.

Виходить, що всій неявкою чоловіка лише трохи «затягне» процедуру, але перешкодити розірвання шлюбу вона не зможе.

Виходить, що всій неявкою чоловіка лише трохи «затягне» процедуру, але перешкодити розірвання шлюбу вона не зможе

Так, наприклад, мировий суддя судової ділянки №11 міста Шахти Ростовської області розглянув позов про розірвання шлюбу. Позивач вказав про фактичне припинення сімейних відносин, повідомив про категоричне небажання зберігати шлюб.

Відповідач в засідання не була, але при цьому не була повідомлена про проведення першого засідання. Далі вона отримала повідомлення, а також телефонограму від суду, після чого також не з'явилася в судовий процес. Суд прийняв факт повідомлення до уваги і виніс заочне рішення про задоволення вимог позивача.

Разом з тим на практиці зустрічаються й інші ситуації, коли суд дає можливість дружині обґрунтувати свою позицію навіть після її неявки до суду.

Разом з тим на практиці зустрічаються й інші ситуації, коли суд дає можливість дружині обґрунтувати свою позицію навіть після її неявки до суду

Так, один з районних судів міста Томська розглядав справу про розірвання шлюбу та поділ спільно нажитого майна. При цьому відповідач також не була в засідання. Після відсутності повідомлення, суд став на бік позивача, але при цьому виніс заочне рішення, яке відповідач в процесі скасувала, оскільки змогла довести, що її присутність в засіданні могло спричинити інший результат слухання справи.

Розгляд було розпочато спочатку. Відповідач намагалася довести, що їй має належати дещо більша частина майна, але суд рахунок її доводи недостатніми. Було прийнято рішення, аналогічне заочному, але право на захист дружини було дотримано.

терміни розлучення

Термін розірвання шлюбу під час проведення процедури через суд складе від одного до трьох місяців. Також суд може призначити термін для примирення сторін, якщо відповідач буде не згоден з розлученням. Такий термін встановлюється від одного до трьох місяців.

Далі залишається лише термін для набрання рішенням законної сили. Він складе тридцять днів з моменту проголошення рішення.

Разом:

  • 1 місяць на розгляд справи мировим суддею (2 місяці - районним);
  • 1 місяць на вступ рішення в законну силу;
  • До 3 місяців можливого терміну для примирення сторін.

Якщо разом з розлученням слухається і справа про розподіл майна, то терміни можуть затягнутися ще більше через можливі експертиз.

Дружина не дає бачитися з дитиною що робити, якщо не розведені

У деяких випадках дружини навмисне заважають спілкуванню батька з дитиною, навіть якщо фактично розірвання шлюбу не було вироблено. Однак законодавець встановив, що обоє батьків мають однакові права на спілкування з дитиною.

В даному випадку батькові рекомендується подавати позовну заяву про визначення порядку спілкування з дитиною.

  • Якщо дружина і далі не дає батькові бачитися з сином або дочкою, то необхідно звертатися в службу приставів для забезпечення примусового виконання судового рішення.
  • Якщо подружжя не буде виконувати судове рішення, буде перешкоджати спілкуванню батька з дитиною і фактично буде перешкоджати роботі служби приставів, то вона може бути притягнута до адміністративної відповідальності відповідно до чинного законодавства.

У випадках, коли ще під час шлюбу з боку дружини слід настільки негативну поведінку, чоловікові рекомендується одночасно з позовом на розлучення визначити і порядок спілкування з дитиною після розлучення . Це дозволить в майбутньому уникнути можливих порушень прав і інтересів як дитину, так і покинув сім'ю батька.

Допомога юриста

Розірвання шлюбу буде вироблено в будь-якому випадку, навіть якщо одна зі сторін висловлює свою незгоду. Максимум, що може зробити дружина - це кілька «потягнути» час, але в кінцевому підсумку чоловік зможе домогтися розлучення незважаючи на будь-які чинники. При незгоді дружини розірвання здійснюється тільки в судовому порядку з дотриманням процесуального законодавства.

При незгоді дружини розірвання здійснюється тільки в судовому порядку з дотриманням процесуального законодавства

Допомога кваліфікованих юристів допоможемо вам протистояти навмисного затягування процесу розлучення з боку дружини і зробити все можливе для припинення шлюбних відносин в максимально короткий термін. Звертайтеся за консультацією до фахівців нашого сайту прямо зараз! Допомога юристів абсолютно безкоштовна.


Оцініть статтю

Коли дружина може не дати розлучення?