Реклама
Реклама
Реклама

Датчик атомного центру Селлафілд зреагував на природний рівень радіації

Атомний комплекс Селлафілд в Великобританії Датчик на британському атомному комплексі Селлафілд зреагував на природний рівень радіації, передає телерадіокомпанія Бі-бі-сі Атомний комплекс Селлафілд в Великобританії Датчик на британському атомному комплексі Селлафілд зреагував на природний рівень радіації, передає телерадіокомпанія Бі-бі-сі.

Раніше в п'ятницю підвищений рівень радіації зафіксував один з датчиків на території комплексу.

"Ранкова тривога сталася через природного рівня радіації. Як і раніше немає ніяких доказів ядерного події (аварії)", - цитує Бі-бі-сі представників Селлафілд, передає РІА Новини.

Ряд експертів також висловили думку про те, що ситуація на об'єкті не є серйозною. "З того, що ми знаємо, можна зробити висновок про те, що цей інцидент незначний. Зовсім незначний - він може перебувати в самому кінці списку (міжнародної шкали ядерних подій), якщо взагалі знаходиться в списку", - сказав журналістам директор інституту ядерних досліджень Дальтона Ендрю Шеррі. Глава британського управління з виведення з експлуатації ядерних об'єктів Білл Гамільтон також заявив, що не має даних про будь-які витоки і підкреслив, що ситуація не загрожує життю людей та навколишньому середовищу.

Селлафілд - атомний комплекс, розташований на узбережжі Ірландського моря в графстві Камбрія, Великобританія. У різні роки на комплексі проводився збройовий плутоній (з 1950 року), виготовлялося паливо для АЕС, перероблялося опромінене ядерне паливо, працювала АЕС (з 1956 по 1983 роки). У жовтні 1957 року на реакторі з виробництва плутонію сталася пожежа, яка призвела до радіоактивного викиду. До аварії на американській АЕС Три-Майл-Айленд, аварія в Селлафілде вважалася найсерйознішою в історії світової ядерної енергетики.

Останній реактор комплексу був заглушений в 2003 році. Комплекс складався з 62 будівель, які в 2005 році були заплановані до зносу. 30 вересня 2007 були розпочаті роботу з демонтажу АЕС.

У 2012 році Національне агентство з аудиту повідомило, що деякі об'єкти на території комплексу знаходяться в жалюгідному стані і можуть становити загрозу для оточуючих. Вартість робіт з утилізації відходів і нефункціонуючої обладнання на території Селлафілд оцінювалася в 67,5 мільярда фунтів стерлінгів (близько 100 мільярдів доларів).