Реклама
Реклама
Реклама

Нардеп повідомив про можливе перенесення виборів президента України

До Конституційного суду готується подання про перенесення дати виборів президента України.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець ( «Народний фронт»).

«За моєю інформацією, готується подання до Конституційного суду з метою перенесення дати виборів президента України», - написав він.

Ємець не уточнив, хто саме готує таке уявлення і на яку дату ініціатори хочуть перенести дату виборів.

У той же час джерела ТСН.uа повідомили, що відповідне подання, швидше за все, передадуть депутати, близькі до БПП. Приводом для подання стало те, що попередні президентські вибори проходили в травні 2014 року, а не в березні, як прописано в Конституції.

У Конституції зазначається, що чергові президентські вибори проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента. Формально, п'ятий рік повноважень Порошенко починається 25 травня 2019 року. У той же час попередньо всі чекали, що вибори пройдуть в останню неділю березня 2019 року, тобто 31 березня.

На думку джерела ТСН.uа метою перенесення виборів є не збільшення терміну президента Петра Порошенка, а зменшення часу для нового президента працювати зі старим складом парламенту і зміни законодавства, наприклад, щодо проведення парламентських виборів.

«Так, у нового президента залишиться не 6 місяців, а три місяці на зміни виборчого законодавства, скасування мажоритарних округів. Таким чином вдасться зберегти мажоритарну систему, тому що вже зараз деякі депутати проводять роботу по округах », - говорить джерело.

Як відомо, наступні вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року. Порядок виборів президента визначається відповідними статтями чинної Конституції України, а також законом України «Про вибори президента України».

Попередні вибори президента України спочатку були заплановані як чергові на 2015 рік, але призначені на більш ранній термін у зв'язку з відстороненням Верховною Радою Віктора Януковича з поста президента 22 лютого 2014 року. Таким чином, позачергові вибори президента України пройшли 25 травня 2014 року.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram і будьте завжди в курсі останніх новин. клац і н клуні прилітають прямо до Вас в кишеню!