Реклама
Реклама
Реклама

Схема електропроводки в приватному будинку

  1. Приклад складання схеми електропроводки в приватному будинку.
  2. Якщо до будинку підходить трифазне харчування?
  3. Схема електропроводки квартири

Перед тим як починати електромонтажні роботи спочатку складається схема монтажу електропроводки. Маючи чітке уявлення і принципову схему електропостачання під рукою, монтаж проводки стає набагато простіше.

Навіщо потрібна схема електропроводки?

Ну перш за все схема необхідна для складання списку необхідних витратних матеріалів. Тобто, маючи під рукою схему, підраховується довжина проводу, Переріз проводу на окремих ділянках, необхідну кількість розеток і вимикачів, розподільних коробок і місця їх розмітки тощо

Також схема розводки електропроводки необхідна для визначення місця установки і розташування силових елементів проводки, таких як: розподільний щит, автоматичні вимикачі, прилади обліку (лічильників), введення живильних проводів і кабелів.

Приклад складання схеми електропроводки в приватному будинку.

Харчування в приватному будинку, як правило, приходить по повітряної лінії 0.4 кВ. З опори повітряної лінії на вступній електрощит приходить фазний провід L і суміщений нульовий захисний і робочий PEN (однофазне живлення).

Рис 1. Введення електроживлення по повітряній лінії.

З недавнього часу енергопостачальні організації практикують установку приладів обліку на вулиці, під ввідному електрощиті (Раніше лічильники встановлювалися всередині будинку). Тому, у ввідному електрощиті встановлюється електролічильник і ввідний автоматичний вимикач (можна також встановити вступне ПЗВ селективного дії).

З вступного щита провід живлення або кабель прокладається до внутрішнього електрощита, розташованому безпосередньо всередині будинку.

З цього внутрішнього електрощита і починається електропостачання будинку. Для того щоб електропостачання було більш надійним, споживачів розбивають на групи. Розглянемо приклад основних групи споживачів:

  1. 1. Висвітлення;
  2. 2. Розеткова група;
  3. 3. Силова група (бойлер, пральна машина, котел і т.п.);
  4. 4. Хоз. потреби (прибудови, гараж, підвал і т.п.).

У внутрішньому електрощиті для кожної групи споживачів встановлюються окремі пристрої захисту (автомати, узо).

Також для складання схеми електропроводки в приватному будинку необхідно мати план самого будинку. Знаючи креслення плану будинку можна поверхнево відобразити схему проводки.

Знаючи креслення плану будинку можна поверхнево відобразити схему проводки

Рис 3. План-схема розміщення електричної проводки приватного будинку.

З перерахованого вище матеріалу складається принципова схема електропроводки в приватному будинку.

Рі 4. Електрична схема проводки будинку.

Якщо особняк великий то можна розбити споживачів окремо для кожного поверху, половинки будинку або кожної кімнати окремо.

Якщо до будинку підходить трифазне харчування?

Якщо до будинку підходять не однофазное, а трифазного живлення, то в цьому випадку з опори на вступній електрощит приходить три фази (L1, L2, L3) і суміщений нульовий захисний і робочий провід PEN.

Схема електропроводки квартири

Схеми електропроводки в квартирі та будинку суттєвої відмінності між собою не мають. Різниця між ними в тому, що електроживлення квартири починається з поверхового щитка, так як електропостачання надходить не по повітряній, а кабельної лінії.

Введення електрики в квартиру починається на сходовій клітці, де розташовується розподільний щиток з лічильником. Тут встановлено загальний вимикач, від якого зазвичай йдуть дві незалежні лінії.

Кожна лінія захищена автоматичним пакетним вимикачем або плавким запобіжником (так званої пробкою). Таким чином, при виникненні короткого замикання в одній лінії квартира не буде повністю знеструмлена.

Квартирна проводка може бути відкритою або прихованою. Для відкритої проводки можуть застосовуватися проводи ШВВП або NYM. Прихована проводка підрозділяється на сменяемую і незмінна. Провід замінної проводки прокладаються всередині звинувачувало-пластикових труб, а незмінюваній - безпосередньо під шаром штукатурки.

Раніше за радянських часів пристрої обліку і захисту (лічильники, автомати, пробки) квартири розташовувалися тільки на сходовій клітці. Зараз багатьма електриками схема електропроводки в квартирі переробляється таким чином, що в квартирі також встановлюється внутрішній електрощит. Від нього вже і йде розподіл окремих ліній електропроводки по кімнатах.

Перед складанням схеми електропроводки в квартирі потрібно скласти план розмітки і розташування майбутніх електроприладів. Тобто де буде встановлюватися телевізор, холодильник, комп'ютер і т.п.

Це потрібно для того щоб знати, де і в якій кількості розміщувати розетки і вимикачі освітлення при монтажі і з часом, коли ремонт закінчиться, необхідність використовувати такі пристрої як перенесення і трійники не виникало.

Розглянемо звичайну двокімнатну квартиру. Електропроводку в ній розділимо на такі основні групи споживачів:

  • - освітлення (передпокій, кімнати, кухня);
  • - розетки (кімнати);
  • - ванна, туалет (освітлення);
  • - кухня (розетки);

Схема електропроводки в квартирі аналогічна схемі приватного будинку при однофазному живленні.

Рис 6. План-схема електричної проводки в квартирі

Також, хотілося б відзначити що для ванних кімнат існують вимоги до розташування вимикачів - не допускається їх наявність всередині цих приміщень. Крім того, у ванній заборонено використання штепсельних розеток.

Виняток становить розетка для підключення електробритви, проте її приєднання до мережі повинно бути виконано через трансформатор.

Якщо до будинку підходить трифазне харчування?
Навіщо потрібна схема електропроводки?
Якщо до будинку підходить трифазне харчування?