Реклама
Реклама
Реклама

Податки при продажу нерухомості

  1. 0%
  2. 5%
  3. 15%
  4. Додаткові податки при продажу нерухомості
  5. Також читайте:

У зв'язку з прийняттям нового Податкового кодексу багатьом українцям абсолютно не ясно які податки їм доведеться платити при продажі нерухомості У зв'язку з прийняттям нового Податкового кодексу багатьом українцям абсолютно не ясно які податки їм доведеться платити при продажі нерухомості. На питання про податки на продаж нерухомості ми постараємося відповісти нашим читачам.

Пояснимо: під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування

Порядок справляння податку на продаж нерухомості з 01.01.2011 року регулюється статтями 172 і 167.2 Податкового кодексу України.

Розмір ставок податку на продаж нерухомості залежить від функціональних особливостей об'єкта нерухомості, кількості продажів за період і терміну набуття права власності на цей об'єкт власником.

Ставки податку при продажу нерухомості

Ставка Застосування податку на продаж нерухомості

0%

Пункт 1 ст.172 Податкового кодексу:

Продаж нерухомості не частіше одного разу за звітний податковий рік, за умови володіння більше трьох років:

  • житловим будинком *
  • квартирою або її частиною
  • кімнатою
  • садовим будинком *
  • ділянкою, що не перевищує норму безкоштовної передачі ( ст.121 Земельного кодексу ) *

5%

продаж нерухомості, зазначеної в п.1 ст.172 ПКУ, яка знаходиться у власності платника податків менш трьох років продаж протягом звітного року більш як одного з об'єктів нерухомості, визначених у п.1 ст.172 ПКУ продаж об'єкта нерухомості не визначеного в п.1 ст.172 ПКУ продаж (обмін) об'єкта незавершеного будівництва дохід платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження нерухомості не визначеною в п.172.1 статті 172 ПКУ при обміні об'єкта нерухомості на інший або інші

15%

продаж або обмін протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, визначених і не визначених в п.172.1 ст.172 ПКУ, що здійснюється фізичною особою - нерезидентом

* 1. включаючи ділянку, на якому розміщені такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі розміщені на такій ділянці
2. дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, розміщених на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається

** Стаття 121. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

  • а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  • в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • г) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • д) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  • е) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Для обчислення податку на продаж нерухомості дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості нерухомості.

Додаткові податки при продажу нерухомості

Крім сплати зазначеного вище податку на продаж нерухомості при оформленні угод з нерухомістю у нотаріусів доводиться платити інші види платежів. Укладаючи договори купівлі-продажу нерухомого майна, фізичні особи сплачують такі види обов'язкових платежів:

  • державне мито або плату за вчинення нотаріальних дій
  • збір на обов'язкове пенсійне страхування
  • нотаріальні послуги - платежі за вчинення нотаріальних дій

Якщо угода купівлі-продажу оформляється у державного нотаріуса , То відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21.01.93г. сплачується податок - державне мито в розмірі 1% від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі.

Ціна об'єкта нерухомості визначається за згодою сторін, однак, вона не може бути нижчою від його балансової вартості, зазначеної у виписці з реєстру (видається в БТІ).

Тут же хочемо застерегти тих покупців, які з метою зменшення податків на нерухомість, погоджуються на вказівку в договорах купівлі-продажу оціночної, а не фактичної вартості нерухомості. У разі визнання угоди купівлі-продажу недійсною вони ризикують залишитися на руках не тільки без квартири, але і з торбою, яка зовсім не відповідатиме реально сплаченої продавцям.

При оформленні угоди купівлі-продажу нерухомості у приватного нотаріуса сплачується платіж за вчинення нотаріальних дій.

Деяким категоріям громадян надаються пільги по сплаті державного мита. Відповідно до статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від сплати державного мита звільняються наступні категорії громадян:

  • інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти і прирівняні до них у встановленому порядку особи;
  • інваліди 1 та 2 групи;
  • громадяни, віднесені до першої та другої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • громадяни, віднесені до третьої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, обов'язкового та гарантованого добровільного відселення, за умови, якщо вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні обов'язкового відселення не менш двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення не менш як три роки;
  • громадяни, віднесені до четвертої категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають, на території зони підвищеного радіоекологічного контролю, за умови, що за станом на 1 січня 1993 року ці фірми прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років.

Звертаємо Вашу увагу, що зазначені категорії громадян звільняються від сплати саме державного мита, а не оплати нотаріальних послуг. Тому, реалізувати своє право на пільгу Ви зможете тільки в разі оформлення угоди купівлі-продажу у державного нотаріуса.

Збір на обов'язкове пенсійне страхування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" сплачується покупцем нерухомості в розмірі 1% від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна.

У випадках придбання нерухомого майна за договорами міни, дарування або довічного утримання збір на обов'язкове пенсійне страхування не сплачується.

Ці ж правила застосовуються і при угодах із землею. Необхідно відзначити, що податок на дохід при продажу землі сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв), отриманих в процесі розпаювання землі, де-юре не сплачується. Однак цю норму неможливо застосувати в зв'язку з дією мораторію на продаж таких земель.

Крім обов'язку сплачувати податки при продажу нерухомості, варто пам'ятати і про права, які закон надає її власникам.

Зокрема, людина, що купує житло в кредит і передав його в іпотеку, має право на податковий кредит (тобто фактично на зменшення суми податку) на суму відсотків, сплачуваних їм по кредиту. Так само як і при продажу житлової нерухомості, якщо площа покупки перевищує 100 квадратних метрів, пільга поширюється не на всю суму.

Також читайте:

Продаючи своє нерухоме майно, продавець отримує дохід в розмірі вартості такого майна. Закономірно виникає питання: чи підлягає сума отриманого доходу продавцем-фізичною особою оподаткуванню?

Відповідно до раніше діючим Декретом Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" від 26.12.92 р. якщо за нотаріальне посвідчення угоди купівлі-продажу нерухомого майна сплачується державне мито чи плата за вчинення нотаріальних дій, то отримані продавцями в результаті продажу належної їм нерухомості суми, не включалися до сукупного оподатковуваного доходу.

податковим агентом при нарахуванні податку на продаж нерухомості, є нотаріус:

  • який посвідчує відповідний договір;
  • надає послуги по здійсненню розрахунків.

Ви також можете самостійно сплатити податок на продаж нерухомості, держмита та збору на обов'язкове пенсійне страхування до нотаріального оформлення угоди.