Реклама
Реклама
Реклама

Новини Криму: У кримчан масово відбирають дачі - Вільна Преса - Крим. Відпочинок в Криму 2019. Сергій Аксьонов. Ситуація в Криму. Сімферополь сьогодні.

Приєднання Криму до Росії відбулося в березні 2014 року, коли Володимир Путін підписав договір про приєднання, підкресливши, що не може не задовольнити волю жителів півострова, виражену на референдумі. Природно, після переходу регіону під юрисдикцію Росії велика кількість садових товариств, створених ще за українській владі, потрібно перереєструвати відповідно до російського законодавства. І ось тут місцеві дачники потрапили в досить незручне становище.

Перша складність, з якою зіткнулися місцеві садівники, полягає в тому, що така організаційно-правова форма, як «садівниче, городницьких, дачне некомерційне об'єднання» на цей момент не існує, завдяки внесеним в третю частину п'ятдесятої статті Цивільного кодексу змін.

- Замість цього, - констатує голова Профспілки садівників Росії Людмила Голосова, - людям пропонувалося на вибір або товариство власників нерухомості (ТСН), або садівничі споживчі кооперативи (СПК). І коли в Криму стали проводитися загальні збори і коригуватися статути, то громадяни спробували зареєструвати ТСН. Але в податковій їм сказали - дозвольте, у вас немає власності, ви не можете таке об'єднання зареєструвати.

«СП»: - Чому ж у них раптом не виявилося цієї самої власності?

- Тут слід сказати, що при Україну людям видавали на руки акт про надання землі в безстрокове користування, і всі ці ділянки були внесені в український державний кадастр. Згідно вже російським законодавством, єдиним підтвердженням права власності на ділянки на той момент був запис в Єдиному державному реєстрі прав, а 1 січня 2017 року - виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості. Але до теперішнього часу безліч кримчан і севастопольців не внесли відомості про наявні у них землях, до цього реєстру.

«СП»: - Що ж їм заважає?

- Наведу приклад того, з чим стикаються люди в спробах оформити свої наділи. Візьмемо Сімферополь. Там є масив Кам'янка, де розташовується 90 садових товариств, 22 тисячі земельних ділянок. Так ось, в лютому 2016 року його мешканці побачили опублікований генплан по масиву Кам'янка, де замість їх власності на площі приблизно в 340 гектарів фігурувала котеджна забудова. Наша профспілка порекомендував їм створити ініціативну групу і відправитися на прийом до мера міста. Вони так і зробили, правда, потрапили на прийом не до самого глави, а до його заму Гафарових. В процесі розмови, який був записаний на диктофон (копія запису є у розпорядженні редакції «СП»), чиновник сказав, що «люди 70% дооформити землю не можуть, тому що немає садівничих товариств українських, які не перереєструвалися». До речі, трохи раніше в тому ж дусі висловився Голова Держради Республіки Крим Константинов, який публічно заявив, що 80% жителів Криму не можуть підтвердити свої права на землю. Ми цю розмову відправили Путіну, додавши звернення (його копія є в розпорядженні редакції «СП»), що президент особисто відповідаємо за долю кожного жителя півострова, тому що саме він говорив про те, що життя цих людей не повинна стати гірше, а повинна , навпаки, поліпшуватися.

Читайте також

Не такий страшний Крим, як його малює Україна Не такий страшний Крим, як його малює Україна

Відпочиваючі розповідають про свої враження

«СП»: - І що, вам відповіли «на самому верху»?

- Так, ми отримали лист від адміністрації президента (копія документа є в розпорядженні редакції «СП»), воно було направлено в прокуратуру і безпосередньо голові кримського Ради Міністрів Аксьонову. І незабаром було скликано збори власників нерухомості, де в присутності представників Законодавчих зборів було озвучено, що будуть розроблятися нові нормативи, які допоможуть громадянам свою землю зареєструвати як потрібно. Звичайно, це перемога, але, на жаль, в Росії не рідкість, коли питання вирішуються тільки при особистому втручанні президента.

Однак для деяких сімферопольців, продовжує Людмила Голосова, цей крок, що називається, вийшов боком. Ініціативних громадян попередили, що якщо ті будуть «бешкетувати», то чиновники будуть приймати відповідні заходи. Як стало відомо «СП», одна з членів тієї делегації, багатодітна мати Тетяна Панкова, спочатку напередодні зборів членів СПК «Рада садових товариств Каменського масиву» отримала попередження про відповідальність за екстремістські дії, а потім її, заступника голови Союзу некомерційних садівничих товариств Криму, повідомили про виключення з робочої групи з вивчення ситуації, пов'язаної з оформленням правовстановлюючих документів на садові ділянки з формулюванням «з метою недопущення виникнення коррупцін Оген фактора »(копіями цих документів також має в своєму розпорядженні редакція« СП »).

«СП»: - А що з іншими? Їм все-таки стало легше жити?

- Тут трішечки не складається. При українській владі люди не платили податки на землю, а податок на будову стягувався тільки в тому випадку, якщо його площа перевищувала 250 «квадратів». У Росії ж, як ви знаєте, з 2014 року була багаторазово підвищена кадастрова вартість нерухомість, а земля в Криму дуже цікава, так що тепер місцевим жителям доводиться здійснювати платежі, які раніше не входили в їх бюджет. До того ж посилилися ще й штрафні санкції. Можу привести в приклад севастопольське дачне товариство «Бриз». До них з позаплановою перевіркою нагрянула комісія, перевірила лічильники енергоресурсів і вирішила, що товариство розкрадає державні надра, іншими словами, використовує воду для поливу городів зі свердловини без відповідної ліцензії. У підсумку в квітні 2016 року у юрособа було накладено штраф в розмірі 800 тисяч рублів (копія постанови є в розпорядженні редакції «СП»). А що значить така сума для будь-якого російського об'єднання такого типу? Фактично банкрутство.

При України, підкреслює експерт, що не були потрібні ніякої ліцензії, і обсяг споживання води був 300 кубометрів. Ці свердловини, як правило, споруджували підприємства і документів на них практично ні у кого з місцевих немає. Щоб все їх підготувати для отримання ліцензії, треба провести роботи, за які фірми просять від 800 000 до 1 000 000 рублів.

Примітно, що в кінці серпня 2016 року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв на зустрічі з членами одного з садівничих товариств Курській області погодився з тим, що ті водозабори, які вже існують (і їх технічні параметри відомі), треба оформляти абсолютно безкоштовно. Ліцензії, підкреслив він, вводилися не для того, щоб на них заробляли посередники (див. матеріал «СП» від 06.09.2016 року «Дачникам пообіцяли« зробити добре »). А «Російська газета» вже на початку цього серпня з посиланням на керівника Союзу дачників Підмосков'я Микиту Чапліна повідомила про те, що з моменту опублікування закону про садівництво, городництво і дачному господарстві російські дачники протягом двох найближчих років зможуть користуватися свердловинами без ліцензії.

Здавалося, чому б місцевим чиновникам не піти оштрафованим кримчанам з «Бризу» в цьому питанні назустріч, тим більше, що їх всього 200 чоловік, і більшу частину, за словами голови Лариси Щукіної, складають пенсіонери, та й місцевий суд визнав шкоду несуттєвим і вказав , що члени «Бризу» вживають заходів щодо усунення порушення? Але немає, у нещодавній телефонній розмові з кореспондентом «СП» вона повідомила, що штраф не скасовано, навпаки, тільки-тільки арештовані рахунки об'єднання з метою його стягнення.

Мабуть, не дивно, що севастопольці, які все ніяк не можуть увійти в російське законодавче русло і відчувають себе зараз як малі діти, свідчить Людмила Голосова, м'яко кажучи, знаходяться в розгубленості при вигляді подібних дій:

- Ми всією душею прагнули до Росії, міркують вони в приватних бесідах, а чиновники і правоохоронці з нами так поступають.

«СП»: - А як - так?

- Наприклад, тільки в Севастополі на цей момент місцевою владою ініційовано безліч позовів до громадян, які вже оформили свою землю за всіма російськими правилами. Ось тільки один приклад - задоволений судом позов кримського Департаменту земельних відносин до Виноградової Ірині (копія є в розпорядженні редакції «СП») про визнання її права власності на земельну ділянку нікчемним. Підставою для цієї справи стало думку чиновників, що в 2008 році влада України неправомірно надали цей земельний наділ.

«СП»: - Якщо взяти до уваги розгубленість кримчан і неправомірні дії місцевої влади, чи не перетвориться скоро Крим в один великий осередок соціальної напруженості?

- Севастопольці зараз говорять, що вони включили «режим виживання». Ви ж пам'ятаєте крилату фразу, якої відповів наш прем'єр-міністр кримчанки, запитав його, як прожити на гроші, які виплачуються місцевим пенсіонерам? З моменту переходу Криму під юрисдикцію Росії багато комерційних структур, що займаються постачанням продуктів з України, згорнули свою діяльність на півострові. В результаті дуже сильно подорожчали продукти. Та плюс ще підвищення податків, штрафів, а адже півострів - регіон зі слабо розвиненою економікою, тому що ще з царських часів був курортом, а не виробничою зоною.

Читайте також

Підмосковних пайовиків відмовляються визнавати обдуреними

Люди з військової іпотекою роками не можуть в'їхати в орендоване житло

Коли тільки-тільки сталося приєднання Криму, туди полетіли люди, зацікавлені в землі, зі своїми геодезистами, і стали насаджувати там якісь відділи картографії і так далі. На них стало надходити багато скарг, і тільки втручання Володимира Путіна, який розпорядився там все позакривати, врятувало ситуацію. Але, з огляду на розміри нашої країни, виникає питання - чи зуміє наш президент особисто встигнути в усі проблемні регіони?

«СП»: - Але ось «дачну амністію» для тих же севастопольців продовжили аж до січня 2020 года ...

- Я дуже сумніваюся, що цього часу вистачить. І ось з якої причини. «Дачна амністія» в Росії була прийнята в 2006 році і малося на увазі, що з меншим пакетом документів нерухомість можна буде поставити на кадастровий облік. Але до сьогоднішнього дня цим механізмом не змогла скористатися половина російських дачників, 30 мільйонів чоловік. Просто тому, що їм в 90-і роки чиновники не надали необхідних документів. Не думаю, що продовження «дачної амністії» на такий термін допоможе вирішити севастопольцям всі свої проблеми. А закони у нас адже знаєте, які? Якщо твоя власність не внесена до реєстру, то ти взагалі ніхто. І я не виключаю ймовірності того, що садівники Криму ще не раз зіткнуться зі спробами рейдерства. Різні є ходи у наших чиновників, з якими в тісній зв'язці працюють наші «чесні» бізнесмени.

«СП»: - Чому ж у них раптом не виявилося цієї самої власності?
«СП»: - Що ж їм заважає?
«СП»: - А що з іншими?
Їм все-таки стало легше жити?
А що значить така сума для будь-якого російського об'єднання такого типу?
«СП»: - А як - так?
«СП»: - Якщо взяти до уваги розгубленість кримчан і неправомірні дії місцевої влади, чи не перетвориться скоро Крим в один великий осередок соціальної напруженості?
Ви ж пам'ятаєте крилату фразу, якої відповів наш прем'єр-міністр кримчанки, запитав його, як прожити на гроші, які виплачуються місцевим пенсіонерам?
Але, з огляду на розміри нашої країни, виникає питання - чи зуміє наш президент особисто встигнути в усі проблемні регіони?
А закони у нас адже знаєте, які?