Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібна артезіанська свердловина на ділянці?

  1. Окремо варто виділити такий вид буріння, як абіссінський колодязь.

Питання водопостачання в дачних умовах не втрачає свій гостроти і актуальності:   свердловина на ділянці   - це рішення всіх побутових проблем

Питання водопостачання в дачних умовах не втрачає свій гостроти і актуальності:   свердловина на ділянці   - це рішення всіх побутових проблем Питання водопостачання в дачних умовах не втрачає свій гостроти і актуальності: свердловина на ділянці - це рішення всіх побутових проблем.

Буріння, як кажуть фахівці, може бути поверхневим або глибинним, дешевим або дорогим, але воно необхідне. І подбати господар ділянки повинен не тільки про те, як пробурити свердловину на ділянці, а й про те, як отриману воду підвести до будинку і як організувати систему подачі води.

Якщо у вас невеликий заміський будиночок, в якому періодично проживають три або чотири людини, і вода їм потрібна для приготування їжі (тобто час від часу) і поливання городу, виробляють буріння на пісок, забираючи воду з шару піску, що знаходиться на глибині трьох чотирьох десятків метрів.

Вода з такого джерела - досить стерпного якості, але щоб пити її, доведеться фільтрувати або кип'ятити, щоб забезпечити нормальну захист від бактерій і мікроорганізмів, здатних потрапити в таку воду з поверхні. Джерело такого роду потрібно постійно експлуатувати, щоб він не застоювався, а буріння свердловин на ділянці здійснюється шнеком.

А ось в іншому випадку вода на ділянку буде надходити з глибинного вапнякового шару, що залягає метрах в двохстах під землею. Подібні роботи коштують на порядок дорожче, але зате вода з таких місць практично ніколи не закінчується, а значить, джерело служитиме господареві вічно. Якщо буде влаштована така свердловина на дачній ділянці, то води вистачить і на побутові потреби, і на полив городу, і на наповнення басейну, і на все інше.

Однак доведеться додатково витратитися на якусь очисну систему, адже в глибинної воді досить великий вміст сірководню, заліза і фтору. Ще деяку суму доведеться викласти за ліцензію, яка дає право користуватися надрами. В цьому випадку свердловина на ділянці буриться роторним методом або долотом.

Окремо варто виділити такий вид буріння, як абіссінський колодязь.

Це «крихітна» свердловина, діаметр якої - близько дюйма. Таке буріння виробляється швидко, причому зробити це можна навіть в будинку. Тоді і додаткове обладнання, яке необхідно для того, щоб вода не замерзала, не буде потрібно.

При такому методі буріння є деякі обмеження по тиску в водоносному шарі і глибині. Ліцензія для абиссинской свердловини не потрібно, а буріння здійснюється шнеками або малогабаритними установками.

Як бачимо, свердловина на садовій ділянці може обійтися і дорого, і дешево. Якісна артезіанська вода передбачає витрати на потужне обладнання для буріння, на великі по діаметру труби для підведення води, на дороге насосне обладнання та ліцензію. Свердловина на пісок або абіссінський колодязь - порівняно недорогі варіанти буріння, але ці джерела не дуже стабільні і вимагають регулярної експлуатації.