Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для початку будівництва будинку на своїй ділянці

  1. Основні групи нормативних документів
  2. Основоположні документи з розробки та впровадження містобудівного плану
  3. Основні вимоги до планування і будівництва приватного будинку
  4. Документи на дозвіл. Кількість і перелік

Будівництво житлового будинку передбачає не тільки проведення робіт зі зведення фундаменту, стін і даху, а й оформлення цілого пакету документів, які дозволяють будувати будинок на певній ділянці. До уваги беруться такі чинники, як кількість поверхів та площу будинку, його архітектурний стиль, а також наявність і схема розміщення на ділянці господарських споруд. Тому перед тим, як приступити до планування будівництва, слід дізнатися, які документи потрібні для початку будівництва будинку на своїй ділянці, ознайомитися з основними групами нормативних документів і вимог з проектування та зведення житлового будинку.

Основні групи нормативних документів


До першої групи нормативних документів, що регламентують будівництво приватного будинку, відноситься містобудівна документація - це затверджені графічні і текстові матеріали, на підставі яких буде ініційовано планування і забудова певної території. Перелік необхідних документів встановлено чинним законодавством України в ст. 1, ч. 4 «Про забудову і планування територій», і включає в себе:

  • схеми планування приватних територій - це категорія містобудівної документації, яка визначає основні рішення в плануванні, забудові і цільове використання ділянок територіально-адміністративних одиниць;
  • генеральний план певного населеного пункту, який представляє собою документ, який вказує на загальні вимоги з розвитку, планування і забудови території заданого населеного пункту;
  • деталізований план території - являє собою містобудівну документацію, розроблену для окремих кварталів і мікрорайонів в певному населеному пункті.

Друга група нормативної документації - проектна. Найбільш важливим документом з цієї категорії є проект забудови територій, він розробляється з метою будівництва цілих комплексів споруд і носить комбінований характер (є одночасно і проектним, і містобудівним документом).

Якщо ж будівництво приватного будинку заплановано на території, для якої не був затверджений ні один з перерахованих вище видів документації, Українським законодавством передбачена можливість оформлення містобудівного обґрунтування (ДБН Б.1.1-4-2002 «Склад, порядок розроблення, зміст погодження та затвердження містобудівного обґрунтування» ). Це категорія містобудівної документації, що розробляється в індивідуальних випадках будівництва, яка після затвердження відноситься вже до містобудівної документації.

Слід також зазначити, що розроблена і затверджена на територіальному рівні документація після прийняття стає обов'язковою для виконання на більш низькому територіальному рівні, як в процесі розробки документації, так і в здійсненні будь-якого типу будівництва, в тому числі і приватних будинків.

Основоположні документи з розробки та впровадження містобудівного плану


Підставою для розробки і затвердження всіх вищенаведених нормативних документів є Генеральна схема з планування території України - основний документ, за допомогою якого визначаються принципи і стандарти планування / забудови території України згідно з прийнятими програмами соціального та економічного розвитку країни.

Також до переліку нормативних документів, що регламентують розробку і виконання будівництва приватного житлового будинку, які затверджені ст.20 Закону України «Про планування і забудову територій», входять наступні:

  • державні будівельні положення і правила;
  • регіональні правила забудови територій;
  • місцеві норми забудови.

Основні вимоги до планування і будівництва приватного будинку


Як правило, при плануванні певних територій під житлові забудови встановлюються єдині архітектурні вимоги і рішення, що стосуються поверховості будинків, їх стильового рішення і розташування на ділянці. Так, при будівництві приватного житлового будинку на території будь-якого українського регіону слід враховувати наступне:

  • поверховість будівлі не повинна перевищувати чотирьох рівнів;
  • ширина садиби щодо вуличного фронту приймається виходячи з таких факторів, як: рельєф місцевості, планувальна структура району, загальноприйнятий тип житлових будинків і господарських будівель з урахуванням дотримання нормативних розривів між ними;
  • розміщення житлового будинку на присадибній ділянці повинно здійснюватися відповідно до генерального проектом забудови того чи іншого адміністративного району;
  • огородження ділянки не повинно виступати за так звану червону вуличну лінію.

Документи на дозвіл. Кількість і перелік


Як правило, перелік документів, які дозволяють будівництво приватного будинку, може відрізнятися в залежності від регіону. Основна причина - містобудівні вимоги і рішення місцевого рівня, що вимагають наявності різних дозволів щодо архітектури, комунікацій і місця розташування майбутньої споруди. Таким чином, документи необхідні для будівництва будинку на своїй ділянці наступні:

  • паспорт громадянина України;
  • свідоцтво про володіння заданим земельною ділянкою;
  • проект майбутнього будинку;
  • план ділянки, детально вказує розміщення на ньому допоміжних будівель і господарських споруд;
  • архітектурно-планувальне завдання (в разі, якщо площа майбутньої будови буде перевищувати 400 м2), що видається Комітетом з архітектури і містобудування на підставі дозволів від пожежної, санітарної та екологічної служби;
  • дозвіл від сусідів - необхідно в разі будівництва будинку в котеджному селищі.

Перед зверненням в бюро з планування будівництва рекомендується перевірити наявність у нього державної ліцензії на ведення зазначеного типу робіт. В іншому випадку план будівництва можуть не прийняти в відповідних містобудівних органах. Також перед отриманням дозволу на будівництво приватного житлового будинку необхідно провести топографічне дослідження ділянки, за результатами якого буде визначена можливість ініціації будівництва на зазначеній території і видано дозвіл на здійснення земляних і монтажних робіт.

Заключним етапом будівництва стане отримання документа, що свідчить право власності. Воно видається на підставі техпаспорта будинку і довідки про оцінку нового майна. Тільки після цього законодавством України дозволяється здача будинку в експлуатацію, його підключення до комунікаційних систем і укладання відповідних договорів з обслуговуючими компаніями.

Назад до списку