Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити договір купівлі продажу земельної ділянки

  1. Що в першу чергу повинен зробити покупець земельної ділянки?
  2. Оформлення договору купівлі-продажу земельної ділянки
  3. Що повинно бути вказано в договорі купівлі-продажу земельної ділянки
  4. Державна реєстрація

Операції з купівлі-продажу земельних ділянок сьогодні відбуваються досить часто. Угода вимагає до себе серйозного ставлення, щоб згодом не довелося відстоювати свої права в судових інстанціях. Покупець при здійсненні угоди купівлі-продажу ризикує більше, ніж продавець.

Адже якщо угода буде неправильно оформлена, то вона може бути в судовому порядку визнаний недійсним і, відповідно, розірвана. В результаті покупець може втратити сплачені гроші.

За законами Російської Федерації об'єктом купівлі-продажу можуть виступати тільки землі, поставлені на державний кадастровий облік.

Що в першу чергу повинен зробити покупець земельної ділянки?

Після того, як покупець визначиться з вибором земельної ділянки, необхідно у продавця вимагати наявність правовстановлюючих документів на наділ, причому оригіналів. Ксерокопії, нехай навіть завірені в нотаріальному порядку, не годяться. Також необхідна наявність кадастрового плану на купується земельну ділянку. Якщо відсутні у продавця ці документи, то згодом можуть виникнути ускладнення.

При покупці землі в обов'язковому порядку укладається договір купівлі-продажу земельної ділянки, який послужить підставою для отримання документа на право власності.

Оформлення договору купівлі-продажу земельної ділянки

Договір повинен бути правильно складений. Можна скористатися бланком типового договору і самостійно його заповнити. Але доцільніше до складання договору залучити фахівця в галузі земельних відносин, який врахує всі нюанси. Бажано даний договір засвідчити нотаріусом, щоб в майбутньому не виникли питання про правомочність продавця. Нотаріус не зобов'язаний вникати в суть договору. Своїм підписом і печаткою він запевняє виключно добровільність угоди, проведеної покупцем і продавцем.

У ролі продавця земельної ділянки може виступати ріелторське агентство, яке, як правило, бере в свої руки складання і оформлення договору. Але і в цьому випадку покупцеві буде корисно залучити незалежного юриста-консультанта. Перш ніж укласти договір з продавцем-агентством, треба переконатися в тому, що у останнього є в наявності всі необхідні документи, на підставі яких ділянка продається.

Перед тим, як поставити особистий підпис на договорі, необхідно повторно перевірити весь пакет документів. Буде краще, якщо це зробить фахівець. Природно, паспорт власника земельного наділу повинен бути в повному порядку, а його дані повинні в точності відповідати даним, зазначеним в правовстановлюючих документах на землю.

У тому випадку, якщо продається земельна ділянка має кількох співвласників, то буде потрібно нотаріально завірена згода на продаж землі кожного з них.

Підвищену увагу треба проявити при купівлі ділянки землі, який отриманий у спадок. Необхідно упевнитися, що надів продається спадкоємцями, які вступили в спадок, і при цьому відносно спадщини відсутні судові тяжби.

Покупцеві необхідно скрупульозно ознайомитися з кадастровим планом на земельну ділянку і зі свідоцтвом на право власності. У них повинні збігатися зазначені відомості про об'єкт продажу: номер земельної ділянки, призначення, місцезнаходження, розмір та інші дані. Це все дуже важливо, оскільки дані будуть відображатися в договорі, а потім перенесуться в свідоцтво, яке отримає покупець. Якщо на ділянці розташовані будівлі, споруди, то це також необхідно відобразити в договорі і дати обгрунтування приналежності даного нерухомого майна, підтвердити правовстановлюючими документами.

У тому випадку, якщо відомості про земельну ділянку в свідоцтві і кадастровому плані відрізняються, не слід слухати пояснення власника, від даної покупки буде краще відмовитися. Наприклад, в кадастровому плані параметри зазначеної площі не збігаються з параметрами, які прописані в свідоцтві на право власності, а різниця припадає на дорогу загального користування.

Особливо серйозно слід поставитися до статусу земельного наділу, його розташування і вказаною призначенням. Справа в тому, що земля може перебувати в рекреаційній, пріродоохраняемих зоні, або ділянка виходить до річки і будівництво, можливо, там заборонено.

Що повинно бути вказано в договорі купівлі-продажу земельної ділянки

При оформленні договору необхідно правильно вказати паспортні дані обох сторін (продавця і покупця): повне ПІБ, ким виданий документ, коли і де, місце реєстрації.

У договорі прописуються всі дані, що стосуються продаваного об'єкта нерухомості: кадастровий номер, місце його розташування (з якими пунктами межує земельну ділянку). Обов'язково робити посилання на документи, які підтверджують право володіння: ким виданий документ, коли і кому, на підставі чого, номер реєстраційного запису в держреєстрі.

Обов'язково робити посилання на документи, які підтверджують право володіння: ким виданий документ, коли і кому, на підставі чого, номер реєстраційного запису в держреєстрі

Продавець і покупець заздалегідь обумовлюють вартість угоди, яка потім в обов'язковому порядку вписується в договір. У тому випадку, якщо за взаємною домовленістю сторін для зменшення податку прописується сума, яка в реальності менше дійсної, то продавець на відміну від покупця майже не ризикує. Якщо досконала угода з якої-небудь причини визнається недійсною і згодом буде розірвана, то цілком можливо, що покупець поверне собі ту суму, яка була вказана в договорі.

При оформленні договору купівлі-продажу земельної ділянки прописується пункт, в яких вказується спосіб оплати, а також пункти, що роз'яснюють відповідальність сторін. Покупець, ставлячи підпис під договором, підтверджує, що у нього відсутні претензії до стану ділянки, що купується. Продавець своїм підписом підтверджує, що продається їм земельний наділ не обтяжений борговими зобов'язаннями або будь-якими обмеженнями, які можуть перешкоджати його відчуження.

Державна реєстрація

Укладений договір купівлі-продажу земельної ділянки в обов'язковому порядку повинен пройти державну реєстрацію в юстиції. Право власності покупця виникає тільки з моменту отримання державного свідоцтва на право власності земельною ділянкою. Для цього в реєструючий орган необхідно надати договір купівлі-продажу на земельну ділянку, кадастровий план, квитанцію про оплату держмита.

Що в першу чергу повинен зробити покупець земельної ділянки?
Що в першу чергу повинен зробити покупець земельної ділянки?