Реклама
Реклама
Реклама

Ранковий ангел порожніх пляшок

  1. Заняття не для слабаків і любителів
  2. Доброї вам полювання

Коли соціальний педагог, пенсіонерка, школярі і успішний журналіст завмирають у берлінських смітників - що у них спільного? Так, порожні пляшки Коли соціальний педагог, пенсіонерка, школярі і успішний журналіст завмирають у берлінських смітників - що у них спільного

У Німеччині все здають пляшки. Пляшка з-під пива коштує від восьми до 25 центів, залізна банка або пластикова пляшка - по 25 центів. Пляшки здають діти (в нашій сім'ї це обов'язок нашого 10-річного сина і його ж кишенькові гроші), підлітки, пенсіонери, що працюють люди. Я багато разів бачила, як в кінці робочого дня до супермаркету під'їжджає хороша машина, і водій в офісному костюмі вивантажує з багажника кілька ящиків з пляшками. У кожному великому продуктовому магазині встановлено автомат, який приймає порожні пляшки і видає чек. На цей чек можна купити в магазині продукти або обміняти його в касі на гроші.

Ми з чоловіком ще застали в далекому дитинстві часи, коли здавалися пляшки. «Діти, тільки миті! Брудні не беру! »А ось для наших дітей здача пляшок стала новим, незвіданим розвагою, в яке вони із задоволенням включилися. Збирали пляшки, підраховували будинку, скільки за них отримають, тягли побрязкує сумку в найближчий магазин, здавали пляшки в автомат і тут же спускали отримані гроші на жуйки і «Харібо» (ще одне типово німецьке розвага).

Заняття не для слабаків і любителів

Порожні пляшки з-під пива часто ставлять на узбіччі дорозі або біля смітника, але коштують вони там недовго. Їх швидко збирають «професіонали». Професійних збирачів пляшок легко впізнати з першого погляду. У них є два неодмінних атрибута: візок на коліщатках або стара дитяча коляска і ліхтарик на довгій ручці, щоб заглядати в мусорки. Деякі збирачі виглядають дуже пристойно: чиста охайна одяг, гумові рукавички. Я чула, що «професіонали» заробляють на цьому пляшковому бізнесі близько двох тисяч євро на місяць. І, звичайно, ці гроші не оподатковуються.

Полювання за пляшкамиПолювання за пляшками

Фото: з особистого архіву

У німецькій пресі я знайшла кілька цікавих історій про dosensammler - так, в німецькому є спеціальне слово для людини, що збирає пляшки. Наприклад, якийсь Едуард Люлінг змінив роботу соціального педагога на dosensammler. Ще б. Адже за три дні на фестивалі Едуард збирає пляшок на 2 400 євро. Три дні!

На фестивалях і відкритих концертах в парку, правда, можна непогано поживитися. Одного разу ми були на фестивалі культур в Кройцберге і за півгодини, що ми слухали африканських барабанщиків, повз нас до виходу двічі проїхав чувак з магазинної візком, доверху навантаженого пляшками. Кожен день Едуард Люлінг встає о четвертій ранку і збирає пляшки по 10 годин на день. За день він нахиляється близько 180 разів. Його дохід від зданих пляшок в два рази вище зарплати соціального педагога.

Ще один заповзятливий німець Еде взяв в оренду невеликий трейлер і колесить на ньому по містах, збираючи пляшки і банки. Будинки Еде становить карту свого маршруту так, щоб його шлях лежав через кемпінги, фестивалі та концерти під відкритим небом. В місяць він заробляє таким чином близько 13 тисяч євро. Чи треба говорити, що це багато вище самої хорошої зарплати в Німеччині?

Люди, які збирають пляшки, вже давно не асоціюються в Німеччині з бездомними, бідними, маргінальними особистостями. Часто цим займаються пенсіонери або працюють на minijob (робота неповний день).

Приблизно стільки у нас вдома набирається пляшок за місяць, коли син йде їх здаватиПриблизно стільки у нас вдома набирається пляшок за місяць, коли син йде їх здавати

Фото: з особистого архіву

Але справжньою героїнею пляшкового бізнесу в Німеччині стала 76-річна пенсіонерка з Мюнхена. Анна Лееб вже кілька років збирала пляшки на головному вокзалі міста на додаток до своєї невеликої пенсії. На гроші, отримані від здачі пляшок, фрау Лееб купувала подарунки внучатам. Анна Лееб підкреслює, що співробітники залізниці завжди підтримували її, підказували, коли в поїздах можна забрати пляшки. Але два роки тому керівництво вокзалу змінилося, і для Анни Лееб настали погані часи. Охорона заборонила пенсіонерці збирати пляшки і виписала Hausverbot - заборона на наближення до вокзалу. Через якийсь час після заборони Анна Лееб поверталася з лікарні додому через будівлю вокзалу (так було коротше), помітила на підлозі порожню пляшку з-під пива і підняла її. У той же момент поруч з нею виявилися двоє охоронців, які вивели її під руки на вулицю і змусили викинути пляшку. У підсумку фрау Лееб виписали штраф у дві тисячі євро. Ця історія отримала широкий резонанс в соцмережах, і користувачі Facebook зібрали для мюнхенської пенсіонерки сім тисяч євро. А петицію в її захист підписали 100 тисяч чоловік.

Доброї вам полювання

Автомат прийому пляшок в супермаркеті

Фото: з особистого архіву

Я теж вирішила спробувати цей пляшковий бізнес. Хоча б на один день. Коли я оголосила про це родині, син сказав: «Ні, мама, тільки не в нашому районі! Якщо мої однокласники побачать, як ти збираєш пляшки, мені доведеться перейти в іншу школу ». А чоловік, який за 11 років, що я працюю журналістом, вже звик до всього, всього лише попросив не їздити за пляшками на Александер Платц і застелити нашу сумку на коліщатках всередині пакетами.

В сумку я завбачливо вставила великий пакет для сміття (і ох, як же це було правильно!), Але в підсумку виявилася з друзями чомусь саме на Александер Платц. Наша мета була - заповнити сумку на 42 літра пляшками доверху і подивитися, скільки у нас піде на це часу і скільки ми заробимо. На самій площі ми знайшли тільки пару найдешевших восьміцентових пляшок з-під пива і рушили в бік парку, на який я покладала великі надії. По дорозі до парку ми заповнили сумку-візок приблизно на третину. Я так і не змогла перебороти себе і залізти в смітник, але в цьому, об'єктивно кажучи, і не було потреби. Порожні пляшки зазвичай стоять поруч з смітником, на узбіччі дороги. До речі, про це навіть пишуть в місцевих газетах: просять не кидати пляшки в мусорки, а залишати поруч, щоб збирачі пляшок не копає в смітті. Я чесно заглядала в усі сміттєві баки по дорозі, але пляшку помітила тільки в одному.

А ось кущі біля будинків можуть таїти в собі справжні скарби. Помітивши в кущах пивну пляшку, я полізла в бурелом і вилізла звідти з трьома пляшками і ... ключами від машини! Взагалі в кущах можна непогано поживитися. Пляшки, які стоять у мусорок і на узбіччі доріг - занадто легка здобич, і довго вони не простоять. А ось в кущах біля будинків і в парках можна зібрати хороший урожай. Так, ці пляшки будуть жахливо брудні, деякі лежать там роками. Але автомати їх все одно беруть. Це, до речі, було для мене відкриттям. Те, що автомат у магазині прийняв абсолютно всі знайдені нами пивні пляшки, навіть ті, що були без етикеток, але при цьому з шаром бруду.

підсумки:

- ми заповнили сумку доверху за півтори години

- зібрали 23 пляшки

- виручили 2.35 євро

Здаємо видобуток в автомат

Фото: з особистого архіву

Нам попалося всього три 25-центових пляшки, а основний улов склали пивні восьміцентовие пляшки. Тому і виручка у нас вийшла не така велика, як могла б бути. Стрьомно було підібрати тільки першу пляшку, а з третьої вже прийшов справжній азарт. Це було схоже на збирання грибів або ягід в лісі. «Одну ягідку беру, на іншу дивлюся, третю помічаю, а четверта ввижається».

В інститутські роки ми з подругою підробляли на соцопитуваннях під час передвиборної кампанії. Тоді на батьківщині в черговий раз вибирали Путіна. Наше завдання було приставати до людей на вулицях з питанням: «Ви підете на вибори? А за кого будете голосувати? »За кожного опитаного людини нам платили 25 рублів. Ліміт (і бюджет, судячи з усього) був необмежений. Ми працювали по 12 годин на день. Під вечір ми ледве тягали ноги від втоми, але зупинитися не могли. Моя подруга говорила: «В очах кожного перехожого я бачу 25 рублів». Приблизно такий же ефект мене наздогнав і після мого експерименту з пляшками. Потім ще довго в кожній бляшанці під лавкою в метро я бачила 25 центів, і рука мимоволі тягнулася її підняти.

Спасибі, що дочитали до кінця!

Кожен день ми пишемо про найважливіші проблеми в нашій країні. Ми впевнені, що їх можна подолати, тільки розповідаючи про те, що відбувається насправді. Тому ми посилаємо кореспондентів у відрядження, публікуємо репортажі та інтерв'ю, фотоісторії і експертні думки. Ми збираємо гроші для безлічі фондів - і не беремо з них ніякого відсотка на свою роботу.

Але самі «Такі справи» існують завдяки пожертвам. І ми просимо вас оформити щомісячне пожертвування на підтримку проекту. Будь-яка допомога, особливо якщо вона регулярна, допомагає нам працювати. П'ятдесят, сто, п'ятсот рублів - це наша можливість планувати роботу.

Будь ласка, підпишіться на будь пожертвування в нашу користь. Дякуємо.

ПІДТРИМАТИ

Хочете, ми будемо надсилати кращі тексти «Таких справ» вам на електронну пошту? Підпишіться на нашу щотижневу розсилку!

Чи треба говорити, що це багато вище самої хорошої зарплати в Німеччині?
Наше завдання було приставати до людей на вулицях з питанням: «Ви підете на вибори?
А за кого будете голосувати?