Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення головного бухгалтера за власним бажанням: відпрацювання

  1. алгоритм звільнення
  2. Тривалість періоду відпрацювання
  3. Нюанси звільнення головбуха

Трудовим кодексом не передбачена окрема процедура по звільненню головного бухгалтера за власним бажанням. Відпрацювання в разі з головбухом призначається стандартної тривалості.

Порядок оформлення кадрової документації передбачає дотримання звичайної ланцюжка «заява - наказ - відпрацювання - розрахунок - видача трудової книжки та інших документів». Напередодні останнього робочого дня бухгалтер повинен передати справи і матеріальні цінності за актом своєму наступнику. Про звільнення головного бухгалтера за власним бажанням і відпрацювання по ТК РФ читайте в матеріалі.

алгоритм звільнення

Схема взаємодії працівника, який звільняється фахівця і роботодавця при розриві трудового контракту регламентована трудовим законодавством (ст. 80 ТК РФ).

На першому етапі головний бухгалтер ініціює свій відхід з посади, сповіщаючи про це роботодавця в письмовій формі. Працівник пише заяву на звільнення і реєструє його в службі діловодства. Керівник підприємства розглядає клопотання, і при відсутності законодавчих підстав для термінового розірвання трудового договору призначає двотижневу відпрацювання.

Подальші кроки будуть наступними:

  • фахівець допрацьовує залишилися до дати звільнення дні;
  • видається наказ на звільнення, з його текстом працівник знайомиться під розпис;
  • головний бухгалтер передає справи (алгоритм дій беруть участь осіб і форми передавальних актів визначає роботодавець);
  • в останній трудовий день працівнику видається заповнена трудова книжка і виплачується належна за розрахунковий місяць зарплата з урахуванням всіх компенсаційних виплат.

Тривалість періоду відпрацювання

Сенс відпрацювання полягає не в тому, щоб змусити працівника попрацювати довше, а в тому, щоб роботодавець був заздалегідь попереджений про вивільнення посади. Два тижні відпрацювання потрібні керівництву фірми для пошуку нового працівника.

Сам звільняється може скористатися своїм правом на відкликання заяви до настання дати розірвання договору. Також порядок звільнення головного бухгалтера за власним бажанням передбачає, що роботодавець і працівник можуть домовитися про зміну тривалості відробіткового періоду або розірвати контракт день в день.

Згода роботодавця на звільнення фахівця без відпрацювання не знадобиться, якщо:

  • працівник не може продовжувати виконувати посадові обов'язки в зв'язку з вступом до ВНЗ на денну форму навчання;
  • співробітник виходить на пенсію;
  • роботодавець допустив порушення або обмеження прав найманого працівника.

Найчастіше сумніви викликає питання, як звільнити головного бухгалтера за власним бажанням, якщо мотиви звільнення обумовлені перекладом чоловіка на роботу або службу в інший населений пункт. Звільнити працівника потрібно в день подачі заяви на звільнення або на наступну добу з обов'язковим зазначенням причин розірвання договору у трудовій книжці;

При настанні одного із зазначених випадків роботодавець зобов'язаний здійснити звільнення тією датою, яка прописана в заяві працівника. Це підтверджується нормами статті 80 ТК РФ і постановою Пленуму ВС РФ від 17.03.2004 № 2.

2004 № 2

Окремі норми по тривалості відпрацювання передбачені для фахівців, у яких не закінчився випробувальний період - вони повинні повідомити роботодавця про своє звільнення за 3 дні. Для головного бухгалтера такий період може бути актуальним в силу того, що випробувальний термін для нього може тривати півроку.

Нюанси звільнення головбуха

Розірвання трудового договору з головним бухгалтером не знімає з нього відповідальності за вчинені правопорушення в процесі робочої діяльності. Ст. 233 ТК РФ обумовлює, що залучення колишніх працівників до матеріальної відповідальності можливе, якщо провину в нанесенні роботодавцю шкоди вдасться довести в суді.

Право подати позов проти звільненого співробітника зберігається протягом року від дати виявлення проблеми (ст. 392 ТК РФ). Заходи адміністративної відповідальності можуть бути застосовані до колишнього головного бухгалтера, якщо їм в період працевлаштування були порушені правила касової дисципліни, зірвані терміни подачі звітності в ФНС або допущені інші проступки, що призвели до недостовірності даних в обліку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.