Реклама
Реклама
Реклама

Засновник = директор, як правильно оформити

Сучасні економічні реалії такі, що часто на підприємстві, в тому числі з-за припинення діяльності, не залишається жодного найманого працівника і функції керівника виконує один із засновників. Тому в подібній ситуації цілком закономірно поява різних питань: чи буде такий керівник вважатися найманим працівником, як правильно переоформити дозвільні документи на засновника і т.п. Саме ці практичні питання, що часто виникають при зміні директора або зміні засновника, ми розглянемо в цій консультації.

У той же час, потрібно враховувати, що законодавство України останніми роками, особливо в сфері реєстрації юросіб , Активно змінюється і гарантовано актуальну інформацію можна отримати тільки проконсультровавшісь у наших фахівців.

Отже, чи є найманим працівником засновник, виконує функції керівника?

Тут все залежить від того, як оформлені відносини.
Чинне законодавство не забороняє засновникові підприємства одночасно бути найманим працівником на цьому ж підприємстві. Тому якщо обов'язки керівника засновник виконує на підставі трудового договору (виданий відповідний наказ (розпорядження), на нього ведеться табель, зроблено запис у трудовій книжці про прийом на роботу на посаду директора), тоді він є найманим працівником, з яким повинна нараховуватися і виплачуватися зарплата.
До речі, найчастіше статутом передбачається, що керівник підприємства назначаетсярешеніем вищого органу підприємства (наприклад, загальних зборів ТОВ). У цьому випадку потрібен документ, який підтверджує таке призначення (наприклад, протокол загальних зборів OOO).

Однак сьогодні досить поширеною є ситуація, коли через припинення діяльності підприємство не має можливості (фінансових ресурсів) виплачувати зарплату, всіх працівників звільняють, та й на зарплату керівнику немає грошей. При цьому на підприємстві все одно повинні виконуватися деякі організаційні функції, як-то: підписання і здача звітності, підписання розрахункових документів і т.д. Перераховані обов'язки можуть бути покладені на одного із засновників без оформлення з ним трудових відносин (як це зробити, читайте нижче). При такому оформленні відносин немає необхідності виплачувати зарплату засновнику за виконання функцій керівника, так як трудовий договір не укладено.

Чи суперечить керівництво підприємством без оформлення трудових відносин з чинним законодавством?

На нашу думку, прямо - ні, не суперечить. На користь такого висновку свідчать такі норми законодавства:

• ч. 2 ст. 65 ХК, згідно з якою власник підприємства може здійснювати свої права по управлінню підприємством непосредственноілі через уповноважені ним органи відповідно до статуту та інших установчих документів. Слово «безпосередньо» в даній нормі як раз і означає, що власник не повинен в обов'язковому порядку приймати на роботу найманого керівника, а може сам керувати підприємством без оформлення трудових відносин, користуючись своїм статусом засновника;

• ч. 4 ст. 128 ГК, що передбачає, що громадянин здійснює управління створеним ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, найманого за контрактом;

• ч. 3 ст. 8 Закону України "Про бухгалтерський облік в Україні", відповідно до якого відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві та забезпечення фіксування фактів виконання всіх господарських операцій в первинних документах несе власник підприємства або уповноважений ним орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством;

• пп. 48.5.1 Податкового кодексу, яким встановлено, що податкова декларація повинна бути підписана керівником підприємства або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до податкових органів.

Таким чином, вважаємо, що виконання функцій керівника підприємства одним з його засновників без укладення трудового договору є цілком законним і обґрунтованим, важливо тільки правильно оформити відносини.

У той же час, головне питання: як оформити документи при покладення функцій по керівництву підприємством на засновника без укладення трудового договору?

По-перше, бажано, щоб в установчих документах підприємства була передбачена можливість виконання функцій керівника засновником, причому без створення штатної посади.

По-друге, вищим органом підприємства повинно бути прийнято відповідне рішення з цього приводу (наприклад, в ТОВ воно приймається загальними зборами учасників і оформляється протоколом). Рекомендуємо в цей документ обов'язково включити наступну фразу: «... Засновник ТОВ« Ромашка »Іванов Іван Іванович наділяється повноваженнями щодо керівництва суспільством безпосередньо, без укладення з ним трудового договору ...».

Не забудьте в протоколі перерахувати всі повноваження, надані засновнику, наприклад, право:

укладення договорів;
оформлення розрахункових документів;
підписання податкової, бухгалтерської та статистичної звітності.

По-третє, в разі необхідності слід переоформити відповідні документи:

у держреєстратора внести зміни до відомостей держреєстру про осіб, які мають право від імені юрособи вчиняти юридичні дії без довіреності;
подати до податкового органу форму 1-ОПП з повідомленням про зміну особи, уповноваженої на здачу звітності.

У той же час необхідно розуміти, що поміняти (звільнити) директора у державного реєстратора, нікого не повідомивши натомість, не вийде з тієї простої причини, що програма, в який працює реєстратор, просто не дозволяє зробити такого дії.
Крім цього, не виключені проблеми у нотаріуса, при заміні картці зразків підписів і в банку, які відмовляться міняти обличчя, уповноважена на підписання банківських документів.

У будь-якому випадку, впевнені, що всі проблеми так чи інакше можливо вирішити. Головне наполегливість і правильне використання законодавства.

Дата актуалізації статті - листопад 2016р.

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

Отже, чи є найманим працівником засновник, виконує функції керівника?
Чи суперечить керівництво підприємством без оформлення трудових відносин з чинним законодавством?
У той же час, головне питання: як оформити документи при покладення функцій по керівництву підприємством на засновника без укладення трудового договору?