Реклама
Реклама
Реклама

Підвищення кваліфікації бухгалтерів

  1. Підвищення кваліфікації бухгалтерів - правові норми ТК РФ і законів
  2. Чи обов'язково проходити курси підвищення кваліфікації бухгалтерів
  3. Підвищення кваліфікації бухгалтерів в бюджетних установах
  4. Порядок проведення підвищення кваліфікації бухгалтерів

Зараз багато роботодавців і самі співробітники хочуть знати, чи є обов'язковим підвищення кваліфікації бухгалтерів, а також відрядження співробітників на курси Зараз багато роботодавців і самі співробітники хочуть знати, чи є обов'язковим підвищення кваліфікації бухгалтерів, а також відрядження співробітників на курси. . Про те, як проводиться підвищення кваліфікації по бухгалтерії та бухгалтерського обліку і чи потрібна вона простим співробітникам, а також головним бухгалтерам можна досить легко дізнатися з положень чинного російського законодавства.

Підвищення кваліфікації бухгалтерів - правові норми ТК РФ і законів

Про те, що таке підвищення кваліфікації і як воно відноситься до бухгалтерам і бухгалтерського обліку, можна дізнатися з діючих нормативів російського законодавства. Так, роботодавцям і самим співробітникам, перш ніж розглядати безпосереднє напрямок бухгалтерів на курси підвищення кваліфікації, необхідно звернути увагу на такі нормативні положення законодавства:

  • Стаття 168 ТК РФ. Зазначена стаття регламентує необхідність оплатити витрати на відрядження , Якщо підвищення кваліфікації за його скеруванням проводиться з покиданням території проживання і роботи.
  • Стаття 187 ТК РФ. У даній статті вказується основний порядок забезпечення роботодавцем певних гарантій співробітникам, які направляються на підвищення кваліфікації. До таких гарантій відноситься обов'язкове збереження за працівниками робочих місць і середнього заробітку на весь період навчання.
  • Стаття 195.1 ТК РФ. Нормативи цієї статті дають безпосередньо визначення поняття кваліфікації працівників.
  • Стаття 195.3 ТК РФ. Положеннями такої статті встановлюється обов'язок використовувати професійні стандарти у ставленні до посад, для яких вони передбачені. ПРОФСТАНДАРТ бухгалтера є розробленим і прийнятим в РФ, тому його нормативи також обов'язкові для використання роботодавцем.
  • Стаття 196 ТК РФ. У тексті цієї статті вказуються обов'язки і права роботодавців, пов'язані з наданням працівникам освіти, в тому числі в питаннях підвищення кваліфікації співробітників.
  • ФЗ №402 від 06.12.2001. Даний закон розглядає поняття бухгалтерського обліку в цілому і регламентує вимоги до певних працівникам, в тому числі головним бухгалтерам зокрема.
  • Наказ Мінпраці №1061н від 22.12.2014. Зазначений наказ Мінпраці присвячений безпосередньо введенню в дію професійного стандарту бухгалтера, слідувати якому зобов'язаний кожен роботодавець і працівник.

Вищезазначеної нормативної бази буде більш, ніж достатньо, щоб визначити порядок підвищення кваліфікації бухгалтерів і механізми правового регулювання даного питань.

Чи обов'язково проходити курси підвищення кваліфікації бухгалтерів

Згідно з вимогами законодавства, курси підвищення кваліфікації бухгалтерів не є обов'язковими ні для співробітників, ні для роботодавців. Зокрема, це ґрунтується на наступних положеннях нормативної документації і правових принципах:

  1. Визначення необхідності підвищення кваліфікації співробітників є правом роботодавця. Зобов'язаний він забезпечувати дану процедуру тільки в тому випадку, якщо вона необхідна для виконання працівником його трудових функцій відповідно до законодавства або локальними нормативними актами.
  2. При цьому ні закон про бухгалтерський облік, ні ПРОФСТАНДАРТ бухгалтера не встановлюють обов'язковість проведення процедур підвищення кваліфікації для бухгалтерів. Також не регламентують вони і питання проведення атестації бухгалтера.
  3. До посади головного бухгалтера законодавство все ж висуває особливі вимоги в питаннях його освіти та досвіду роботи, проте вони також не зачіпають поняття кваліфікації даного співробітника.

Деякі організації, що пропонують курси підвищення кваліфікації головних бухгалтерів чи інших працівників бухгалтерії можуть навіть надавати неправдиву інформацію про законодавчі нормативи для залучення клієнтів. Тому щоб уникнути зайвих витрат - як самим співробітникам, так і роботодавцям необхідно в першу чергу ознайомитися з прямими вимогами законодавства.

Як можна зрозуміти з вищенаведеної інформації, підвищення кваліфікації є правом співробітника, але не обов'язком роботодавця.

Підвищення кваліфікації бухгалтерів в бюджетних установах

Винятком з цього порядку можуть бути працівники бюджетних установ та державні службовці. Так, в їх відношенні питання підвищення кваліфікації можуть регламентуватися іншими додатковими законами та нормативними актами, в тому числі і встановлюють обов'язковість підвищення кваліфікації.

На працівників державних установ впливають не тільки загальні положення законодавства, що стосуються трудової діяльності і певної професії, але також і окремі вимоги, що застосовуються до держслужбовців. Зокрема, питання їх праці та підвищення кваліфікації розглядається в наступних нормативних документах:

  • Указ Президента №1474 від 28.12.2006. Даний указ встановлює вимоги щодо отримання додаткового профосвіти держслужбовцями РФ.
  • ФЗ №79 від 27.07.2004. Зазначеним законом регламентується державна служба в цілому і основні принципи її регулювання.

Згідно з нормативами даних документів, є ситуації, при яких напрямок співробітника на курси підвищення кваліфікації бухгалтерів бюджетних установ є обов'язковим. До них можна віднести наступні випадки:

Відповідно, при виникненні будь-якого з вищезазначених обґрунтувань, бухгалтер, який перебуває на держслужбі, повинен бути спрямований на курси підвищення кваліфікації. Також, закон про державну службу сам по собі вимагає підтримки і підвищення кваліфікації держслужбовців не менше, ніж один раз в три роки.

Дані вимоги актуальні виключно для бухгалтерів, які знаходяться на державній службі. Курси підвищення кваліфікації бухгалтерів бюджетних установ не є обов'язковими, проте на практиці найчастіше дана вимога вказується в трудовому договорі, як обов'язкове.

Порядок проведення підвищення кваліфікації бухгалтерів

На практиці певні заходи щодо підвищення кваліфікації, розширення та актуалізації кола знань бухгалтерів є в багатьох випадках необхідними - як мінімум для роз'яснення змін у чинному законодавстві і донесення їх до співробітників. В окремих випадках дане навчання проводиться співробітниками самостійно - в інших може ініціюватися роботодавцем.

Проходження підвищення кваліфікації може виступати в якості обов'язки співробітника, якщо це обумовлено в положеннях трудового договору або іншої нормативної документації, з якою співробітник був ознайомлений.

Порядок оплати підвищення кваліфікації бухгалтерів також регулюється законодавчо. Зокрема, її зобов'язаний оплачувати роботодавець в тих випадках, коли напрямок проводиться за його власною ініціативою. Вимагати від працівника оплачувати курси підвищення кваліфікації бухгалтерів роботодавець не має права, як і зобов'язувати їх заздалегідь проходити їх за свій рахунок.

У певних ситуаціях проходження курсів підвищення кваліфікації для бухгалтера може мати сенс для співробітника. Наприклад, якщо він хоче отримати документальне підтвердження його більш високої кваліфікації. Роботодавець же може направити працівника на атестацію з метою виявлення рівня його кваліфікації та відповідності займаній посаді. Однак необхідно пам'ятати, що юридичну силу має тільки проведене належним чином підвищення кваліфікації та атестація або на базі закладу роботодавця, або - в акредитованих освітніх установах і центрах незалежного оцінювання.