Реклама
Реклама
Реклама

Бухгалтерів зобов'язали списувати з зарплати борги до 100 000 рублів

  1. Зміни в списанні боргів
  2. На бухгалтерію навантаження зросте
  3. Нові правила для аліментів

Бухгалтерія повинна списувати з зарплати працівників борги до 100 000 рублів

Бухгалтерія повинна списувати з зарплати працівників борги до 100 000 рублів. Це випливає з закону , Який Держдума прийняла в третьому остаточному читанні.

Зміни в списанні боргів

Зараз бухгалтерію може прийти виконавчий лист про утримання із доходів працівника суму його боргу або інших платежів на користь третіх осіб. Виконавчий лист може надійти в як від самого стягувача, так і від судового пристава-виконавця.

При цьому стягувач має право направити виконавчий лист сам, без пристава, якщо сума боргу не перевищує 25 000 рублів. Цю суму Держдума підняла до 100 000 рублів. Тим самим пристави будуть розвантажені, адже стягувач зможе зажадати з роботодавця списати борг з зарплати працівника до 100 000 рублів.

На бухгалтерію навантаження зросте

За новим порядком навантаження на бухгалтерію зросте. При цьому збільшиться ймовірність помилки. Адже всі документи треба перевірити, щоб не було проблем. До того ж в ТК РФ є правила, за якими не можна віднімати із зарплати більш певних сум, тобто борг в 100 000 рублів доведеться розподіляти по місяцях. Ну і працівникам може не сподобатися, що з їхньої зарплати віднімають 100 000 рублів.

Зараз згідно ТК РФ не можна списати більше ніж 50% від зарплати. Тобто якщо зарплата 40 000 рублів, а борг за працівником 100 000 рублів, то протягом 5 місяців з зарплати бухгалтерія повинна віднімати по 20 000 рублів до повного погашення боргу.

Нові правила для аліментів

Нещодавно були внесені зміни в правила списання боргів по аліментах. Тепер бухгалтерія повинна віднімати гроші з зарплати не тільки на підставі оригіналу виконавчого листа, але і його копії. Журнал "Спрощенка" нагадує, що не з усієї зарплати бухгалтер повинен списувати борги. Є виплати, списання з яких аліментів строго заборонено і карається штрафом.

Із зарплати не можна платити аліменти