Реклама
Реклама
Реклама

Подача декларації ПДФО в Особистому кабінеті на сайті податкової служби: оформлення, коди

  1. Отримання податкового вирахування через сайт nalog.ru
  2. Необхідність отримання ЕЦП
  3. Оформлення декларації: докладна покрокова інструкція
  4. Коди в декларації 3-ПДФО
  5. Ви можете завантажити бланки 3-ПДФО, актуальні в 2017 році, для самостійного заповнення або використовувати...

Rating: 5.0 / 5. From 2 votes.

Please wait ...

З 2015 року подати декларацію та документи на отримання податкового вирахування можна віддалено - через особистий кабінет на сайті ФНС.

Це зручний сервіс позбавляє платника податків від утомливих черг і стоси паперів, розібратися з якими найчастіше непросто.

Щоб мати можливість подати декларацію онлайн, все-таки доведеться сходити в податкову службу - це необхідно для отримання доступу до свого особистого кабінету в системі. В онлайн-режимі же потрібно буде лише заповнити декларацію і докласти скани до неї необхідних документів. Детальніше читайте нижче.

Отримання податкового вирахування через сайт nalog.ru

Вам потрібно буде відвідати податкову службу за місцем проживання, захопивши з собою паспорт ( записатися на прийом так само можна в онлайн-режимі через сайт). При особистому відвідуванні співробітник організації видасть вам реєстраційну карту з паролем для входу в особистий кабінет. Як логін виступає ваш індивідуальний номер платника податків (ІПН).

Увага: Дані для входу дійсні рівно місяць з дня отримання, тому авторизуватися в системі необхідно до закінчення цього терміну - інакше доведеться відвідувати податкову інспекцію повторно.

Після входу ви зможете придумати власний пароль, який буде легко запам'ятати, а також прив'язати свій обліковий запис до електронної поштової скриньки або номером телефону.

За допомогою Особистого кабінету ви зможете виконувати такі операції:

  • перевіряти стан взаєморозрахунків з податковою службою (наприклад, уточнити суму боргу, пов'язаного з різними податковими зобов'язаннями - на майно, на транспорт, ПДФО та т. д.);
  • складати звернення в ФНС в письмовій формі;
  • надавати декларації, не відвідуючи відділення особисто.

Що стосується отримання податкового вирахування через Особистий кабінет, то для цього знадобиться заповнити декларацію 3-ПДФО онлайн. В свого облікового запису ви також зможете відслідковувати процес її перевірки - зазвичай на це йде близько чотирьох місяців. Форма для заповнення знаходиться у відповідному розділі ЛК, присвяченому ПДФО і страхових внесках.

Прочитати про терміни повернення ПДФО після подачі декларації можна в нашій статті .

Необхідність отримання ЕЦП

Електронний цифровий підпис (скорочено ЕЦП) є засобом засвідчення електронних документів. Якщо ви подаєте декларацію онлайн, а не на папері, її також потрібно підписати за допомогою ЕЦП. У тому випадку, якщо раніше ви нею не користувалися, то необхідно буде отримати сертифікат ключа електронного підпису - робиться це також в особистому кабінеті на сайті.

Авторизуйтесь в свого облікового запису і виберіть у правому верхньому кутку розділ «Профіль».

Далі перейдіть за посиланням «Отримання сертифікату ключа перевірки електронного підпису» і складіть запит до сервісу.

Вам запропонують вибрати один з варіантів зберігання ключа сертифіката ЕЦП: на вашому комп'ютері або в спеціально відведеному сховищі ФНС. Також знадобиться ввести достовірні персональні дані і придумати пароль для доступу до підпису.

Після введення необхідної інформації можна надіслати запит. Сертифікат формується від пари хвилин до декількох діб. Коли процес завершиться, у відповідному розділі особистого кабінету ви побачите повідомлення про це.

Візьміть на замітку: Декларації можна здати відразу за 3 роки, якщо раніше не здавали. Але, податкові декларації за період понад 3-х років - не приймуть, тому що терміни пройшли.

Оформлення декларації: докладна покрокова інструкція

Отже, Особистий кабінет створений, сертифікат електронного підпису отримано: саме час перейти до заповнення і відправки декларації.

  1. Щоб створити або ж завантажити готовий документ, вибираємо в ЛК розділ «Податок на доходи фізичних осіб і в випадаючому меню натискаємо на« 3-ПДФО », як показано на скріншоті:
  2. Для заповнення онлайн-декларації натискаємо на перше посилання в запропонованому списку дій:
  3. Далі система запропонує два варіанти на вибір: ви зможете заповнити форму декларації онлайн на сайті або завантажити файл з уже готовим, заздалегідь складеним документом.
  4. При виборі функції створення нової декларації сервіс попросить вказати рік, за який ви збираєтеся отримати відрахування. Рік необхідний для виведення правильної на той момент форми заповнення звітності.
  5. Далі у вікні, необхідно буде вести персональні дані платника податків: ПІБ, ІПН, телефон і т.д. - в тому вигляді, в якому вони записані в ваших документах (паспорт). Аналогічним чином заповнюємо форму на інших етапах: «Доходи», «Відрахування» і «Підсумки».
  6. Але деякі платники податків віддають перевагу заповнювати електронну декларацію за допомогою стороннього програмного забезпечення. У цьому випадку вибираємо опцію «Відправити сформовану декларацію». Система так само попросить ввести рік і завантажити документ з файлів, що зберігаються на комп'ютері.
  7. Отже, документ з декларацією завантажений, залишається сформувати файл, який буде відправлений до податкової служби.
  8. Для цього необхідно завантажити скани супутніх документів, необхідних для отримання вирахування: рекомендується заздалегідь перевести їх в електронну форму.
  9. Після завантаження всіх важливих паперів необхідно підписати їх за допомогою ЕЦП - для цього достатньо ввести пароль від сертифіката ключа.
  10. Перед відправкою ретельно перевірте список завантажених документів, а так само саму декларацію і підтвердіть дію натисканням кнопки ОК.
  11. От і все. Документи відправлені до податкової служби. Залишається лише почекати 2-4 місяці. Після перевірки співробітниками ФНС сума відрахування буде перерахована на вказаний вами рахунок.

Нагадуємо, в Особистому кабінеті вам доступно відстеження статусу перевірки спрямованої декларації.

Дізнатися про порядок розрахунку ПДФО у пайовиків, в тому числі з сум, присуджених у судовому порядку ви можете в нашому наступному матеріалі .

Коди в декларації 3-ПДФО

При заповненні документа потрібно використовувати кодові позначення декількох видів.

ОКТМО

ОКТМО є 8- або 11-значний набір цифр, який кодує населений пункт, в якому зареєстрований платник податків. Коди, що складаються з восьми цифр, позначають міста, а з одинадцяти - заміські поселення.

Ви може визначити код свого населеного пункту за допомогою онлайн-калькулятора «Дізнайся ОКТМО» на сайті Федеральної Податкової служби. Просто введіть в графу пошуку адреса реєстрації або проживання або назва населеного пункту.

Важливо: У податковій декларації в поле ОКТМО знаходяться 11 осередків і при вписування 8-значного коду не можна заповнювати віконця нулями. Замість нулів в осередках потрібно ставити прочерки. Наприклад, «87654321-» - такий варіант є абсолютно коректним.

У деяких випадках офіційно працевлаштованим фізичним особам може додатково знадобиться ОКТМО компанії-роботодавця - якщо останній не втримав податок з співробітника, і фізособа самостійно звітує за свої доходи.

Майте на увазі, що коди можуть змінюватися і підлягають оновленню, тому перед відправкою кожної нової декларації ці дані потрібно уточнювати. Зміни нерідко пов'язані зі скороченням або збільшенням кількості суб'єктів РФ.

Коди бюджетної класифікації (КБК)

КБК призначені державою для розподілу і управління грошовими потоками з податків. Це важливий реквізит в декларації, тому заповнювати його потрібно дуже уважно.

КБК складається з двадцяти цифр, що кодують номер рахунку, на який надійде податок.

Для прикладу наведемо КБК 182 1 01 02010 01 1000 110 і розкриємо інформацію, яку він несе:

  1. Перші три цифри кодують державний орган, куди будуть перераховані гроші платника податків (в нашому випадку код 182 означає надходження коштів до державного бюджету). Для відрахувань до ПФР і ФСС передбачені інші цифрові комбінації.
  2. Цифри з четвертої по тринадцяту в КБК відповідають за прибутковий інформаційний блок: групу доходів, призначення коштів, а також статті та підстатті державних доходів. Так, в нашому випадку використовується код для сплати ПДФО до державного бюджету.
  3. Наступні чотири цифри визначають вид податку: основний, штраф, відсотки і т. П. 1000 - це основний збір.
  4. І нарешті, останні цифри використовуються для класифікації за економічним типом: держмита, соцвнески, гроші на користування природними ресурсами. і т.д.

Дізнатися код КБК для свого випадку при заповненні декларації онлайн можна за допомогою програми Федеральної Податкової служби. Система виставить правильний КБК автоматично.

код коригування

Цей набір цифр розшифровує порядковий номер декларації, поданої до податкових органів за вказаний період звітності. Наприклад, якщо це перша декларація, вказують код 000, якщо ви здаєте її вдруге, виправляючи попередню, - 001 і так далі.

Код податкового періоду

Цей номер визначає період часу, за який ви звітуєте в своїй декларації: рік, півріччя, квартал або 9 місяців.

Код найменування об'єкта

Він необхідний при сплаті податку на нерухоме майно: квартира, будинок, земельну ділянку і т. Д. Список кодів представлений в додатку №5.

Коди осіб, які заявляють майновий податкове вирахування

Платник податків може бути як власників майна, що продається, так, наприклад, і батьком неповнолітнього, якому належить квартира, яка продається. Кодові позначення таких ознак представлені в додатку №6 .

Код виду доходу

Платник податків також зобов'язаний вказати джерело доходу за допомогою кодового позначення. Наприклад, при сплаті податку на продану квартиру необхідно буде вказати код 01. Повний перелік ви знайдете в додатку №4 .

Коди країни і регіону.

Розшифровують регіон і держава, громадянином якої є платник податків (для Російської Федерації - 643).

Список кодів регіонів представлений в додатку .

Код категорії платника податків

Являє собою тризначну комбінацію цифр, яка відображатиме приналежність до певної категорії платників податків. Наприклад, для фізичної особи, яка не є ІП, код буде такий - 760. Знайти його можна в додатку №1 до порядку заповнення декларації.

Код виду документа, що посвідчує особу

Це може бути паспорт, військовий квиток, свідоцтво про народження, а також деякі інші папери - повний перелік з кодуванням для декларації дивіться за посиланням .

Ви можете завантажити бланки 3-ПДФО, актуальні в 2017 році, для самостійного заповнення або використовувати спеціальну програму ИФНС

\ R \ n


Це може бути корисним: