Реклама
Реклама
Реклама

У Бресті проведення громадського обговорення перетворили на формальність

На сайті міськвиконкому вивішена інформація про громадське обговорення концепції будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Богданчука в Бресті. Будинок зводиться згідно «проекту ущільнення кварталу житлової забудови в районі політехнічного університету».

Обговорення проводиться з 10 травня по 5 червня поточного року. До речі, дата публікації повідомлення про громадське обговорення на сайті міськвиконкому не вказана, хоча це має значення. Відповідно до Порядку проведення громадських обговорень в області архітектурної, містобудівної та будівельної діяльності повідомлення про неї публікується в ЗМІ і розміщується в інтернеті не менше ніж за 10 днів до його початку.

Мова йде не про точкової забудови, а про ущільнення вже існуючого житлового кварталу. Однак в запрошенні брестчан до обговорення дано лише деякі відомості про будинок. Наприклад, що буде він монолітно-каркасних, 18-поверховим, на 144 квартири, при ньому запроектовані дитяча ігрова зона і паркувальні місця. Однак при цьому інформація про дотримання мінімальних вимог наявності в районі забудови дитсадка, школи, поліклініки, аптеки та інших соціально гарантованих об'єктів повністю відсутня.

В якості ілюстрації на сайті представлена ​​ні про що не говорить картинка, на якій шуканий об'єкт навіть ніяк не зазначено. Мабуть, все зобов'язані просто вірити на слово, що розміщення його на обраної території «створить композиційну завершеність простору проспекту Республіки з групою вже побудованих багатоквартирних житлових будинків».

Брестчанам пропонують з 10 по 26 травня в робочі дні, з 08.30 до 17.30, ознайомитися з матеріалами архітектурно-планувальної концепції об'єкта в інфоцентрі, який знаходиться в будівлі міськвиконкому, а також - на офіційному сайті міськвиконкому.

На сайті міськвиконкому вивішена інформація про громадське обговорення концепції будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул

Як ілюстрацію до інформації про громадське обговорення концепції будівництва будинку по вул. Богданчука на сайті міськвиконкому представлена ​​ця картинка. Піди здогадайся, який будинок обговорюється. Фото: city-brest.gov.by

Уздовж і впоперек ми досліджували зазначений сайт, проте ніякої додаткової інформації по ущільненню кварталу житлової забудови по вул. Богданчука так і не знайшли. Після чого було вирішено подзвонити в інфоцентр міськвиконкому, щоб дізнатися, в якому ж розділі її слід шукати. Так як номер телефону інфоцентру в інформації про громадське обговорення був відсутній, звернулися в приймальню міськвиконкому, де нам відповіли, що такого відділу, як інфоцентр, в міськвиконкомі «поки ще не придумали».

А тепер, як то кажуть, цвях програми ... Порядком про проведення громадських обговорень передбачено, що проводитися вони повинні ще до відправки проекту об'єкта на різні держекспертизи.

«Він (проект будівництва житлового будинку на вул. Богданчука - прим. Авт.) Експертизу пройшов вже», - приголомшив заступник начальника управління експертизи проектно-кошторисної документації Друпа «Держекспертиза по Брестській області» Леонід Галюк.

Ну що ще може бути кращим свідченням того, що громадське обговорення, запропоноване чинним законодавством, перетворено чиновниками в просту формальність і показуху? Брестчане, за вас уже давно все вирішили! Навіть якщо у вас є серйозні претензії до проекту та виявлено глобальні порушення, чи стануть в нього вносити якісь корективи і відправляти на держекспертизу повторно? Ото ж бо й воно!

З Порядку проведення громадських обговорень в області архітектурної, містобудівної та будівельної діяльності: «Протокол громадського обговорення є обов'язковим додатком до містобудівного проекту, архітектурним проектом забудови території населеного пункту, які направляються для проходження державних експертиз, а також до проекту програми житлового будівництва».

P. S. При складанні офіційного документа можна було б і уточнити, що університет в Бресті технічний, а не політехнічний. І не варто посилатися на те, що і так всім все зрозуміло. Адже, слідуючи цій логіці, його можна і будівельним інститутом назвати на тій підставі, що колись він таким і був.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Ну що ще може бути кращим свідченням того, що громадське обговорення, запропоноване чинним законодавством, перетворено чиновниками в просту формальність і показуху?
Навіть якщо у вас є серйозні претензії до проекту та виявлено глобальні порушення, чи стануть в нього вносити якісь корективи і відправляти на держекспертизу повторно?